• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Matiz strasznie dymi

Sobus1996

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam problem z Matizem. Po zrobieniu uszczelki pod głowicą z powodu wyrzucania płynu chłodniczego przez korek Matiz jeździł przez dwa tygodnie wszystko było dobrze do dnia kiedy zaczął dymić jak z komina nic za nim nie widać dym jest biały ale płyn nie ubywa za to olej bardzo szybko. Po zdjęciu kolektora wydechowego widać w nim olej świece mokre od oleju. Gość od głowic zrobił powierzchnię , uszczelniacze i chyba dotarł zawory chociaż nie jestem pewny. Problem zaczął się od lekkiego dymienia ale jeszcze tego samego dnia nic nie było widać za samochodem olej ubywa dość szybko... Zdjołem głowice jeszcze raz zawiozłem do głowicowego zmienił uszczelniacze raz jeszcze i dalej to samo. Z odkręconym korkiem oleju jest to samo więc raczej ciśnienie w silniku odpada. Ktoś ma jakieś pomysły ? Na wszystkich tłokach pierścienie na raz się zapiekły/pękły ? Ciśnienie w cylindrach 12bar.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
lałeś naftę na tłoki jak miałeś zdjętą głowicę? to że ciśnienie jest dobre, to jeszcze nie wszystko. olej też uszczelni cylinder. a co do głowicy, to nawet bez uszczelniaczy aż tak mocno by nie dymił. no i na koniec, jak ja to zawsze mówię :) zrobisz tylko górę, to puści dół :)

Sobus1996

Początkujący
Punktów
0
Jak była zdjęta głowica nalałem na tłoki olej po tygodniu był na tłokach cały czas a nafta nie powinna spłynąć ? Myślałem o tych pierścieniach ale wszystkie na raz ? :/

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Zasada jest jedna zrobienie góry i dołu zbliża do sukcesu. A gwarantuje go dobrze wykonana praca. Wszelkie połowiczne rozwiązania kończą się tak jak u kolegi.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Olej? Najlepszy do testów Hipol 15 :D nafta by dała inny wynik ;)
patrz tyle lat niewiedzy a ja zawsze lałem 20w40:eek:

Zasada jest jedna zrobienie góry i dołu zbliża do sukcesu. A gwarantuje go dobrze wykonana praca. Wszelkie połowiczne rozwiązania kończą się tak jak u kolegi.
to za kazdym razem wymiany uszczelki wymieniasz pierscienie?-tak tylko pytam :)

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Jak ruszam zawory w głowicy to również wymieniam pierścienie jeżeli samochód ma większy przebieg a właściciel nie wie nic na temat jego przeszłości i jak do tej pory nie miałem takich kwiatków.

Sobus1996

Początkujący
Punktów
0
Matiz ma przejechane 97tys od 10 lat w jednych rękach ale nie dbany.... Cóż wyleca tłoki :/

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
tylko poznacz je !!! nowe pierscienie i szczotka !!!!!!! pamietaj o wyszczotkowaniu tulei !!! bo bedzie brał olej

Do góry Bottom