• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 323 1.5 16v problem

Marcinłada

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Witam kupiłem dziś Mazde 1.5 16V pełny wtrysk 1996r (sedan) Gaz sekwencja
Problem polega na tym ze autko zapala na wolnych obrotach pracuje równo cicho bez żadnych zastrzeżeń po gwałtownym dodaniu gazu auto nie chce wejść na obroty dusi się jak dodaje gaz stopniowo to auto zaczyna wchodzić na obroty i silnik chodzi jak puszcze gaz auto zejdzie na wolne obroty i jest ok ale żeby dodać gazu muszę po woli otwierać przepustnice. Dziś z wielkimi mękami przyjechałem nim do domu 50 km ale żeby ruszyć ze świateł lub skrzyżowania musiałem ostro gazować i trzymać obroty ponad 2 tys to auto w miarę jechało. Po dobiciu do domu zauważyłem ze rura wydechowa ta przed katalizatorem była mocno rozgrzana ąż czerwona . CZy orientuje się ktoś co może być problemem wyżej opisanej usterki ?? Dodam ze auto chodzi tak samo na benzynie jak i na gazie Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi :)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Odkręć kata od kolektora i sprawdź czy będzie dobrze

Marcinłada

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Ok jutro odkręcę kata i zdam relacje dziś już Mazda ma problem odpalić z rana niby coś tam łapie ale nie chce zaskoczyć pozdrawiam

Marcinłada

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Witam ponownie odpaliłem jak na razie Madzie wykręciłem świece okazało się ze sa zalane paliwem po wyczyszczeniu świec i zmniejszeniu przerwy na świecach auto odpaliło i nawet w miarę się wkręca na na obroty ale to jeszcze nie to do do 3,5 tys obrotów auto szarpie i strzela po osiągnięciu 4 tys przyspiesza dynamicznie i ma kopa poniżej 4 tys trzeba gazować zeby ruszyć bo szarpie . Co może być przyczyną takiego zachowania ? i jak się robi reset komputera w tym modelu auta? Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

Marcinłada

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Witam dzięki wszystkim za odpowiedzi. W Mazdzie wymieniłem kable wn świece i cały aparat zapłonowy auto jeździ jak nowo narodzone temat zamykam pozdrawiam

schaboszczak

Uczestnik
Punktów
2
Dodam tylko że aparat zapłonowy to bardzo popularny problem tego modelu.

Do góry Bottom