freedom1987
Początkujący
Witam wszystkich .Mam problem z Mazdą 323 F Ba 1995 benzyna 1,5 16 V , Madzię posiadam od wiosny tego roku i nie miałem żadnych problemów do zimy .Przestała mi wskazywać wskazówka temperatury .Jeżeli nie włączam ogrzewania i po dłużej trasie czasem się ruszy ale zaraz opada. Ogrzewanie nie jest gorące i auto musi chodzić z 10-15 minut żeby coś czuć .Po wielu analizach myślę , że winą jest termostat , że układ chodzi na dużym obiegu . Do mazdy są 3 rodzaje termostatów są takie zwykłe na 82 st C i na 88 st C .
to wiem , że przeważnie się wkłada w blok silnika srężyną do srodka i ten dzyndzelek ( odpowietrznik ) ma być u góry .
Ale ja mam założony( nie wiem czym się różni ?) termostat dwustopniowy 85 /88 st C
nie wiem jak on powinien być założony do bloku silnika - tak dzyndzelkiem do góry
czy może tak
dzyndzelkiem do dołu ( i tak był założony stary (chyba ) czy to ma jakieś znaczenie ?Czy był nie poprawnie założony przez poprzedniego właściciela oraz drugie pytanie uszczelka tekturowa termostatu
powinna być tym okrągłym silikonem do silnika czy do obudowy termostatu . Oraz czy posmarować obudowę silnika i termostatu silikonem . Czy tylko sama uszczelka ?
to wiem , że przeważnie się wkłada w blok silnika srężyną do srodka i ten dzyndzelek ( odpowietrznik ) ma być u góry . Ale ja mam założony( nie wiem czym się różni ?) termostat dwustopniowy 85 /88 st C
Załączniki
Ostatnia edycja: