• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 2.0 CiTD NIE ODPALA :(

amattorLBN

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lublin
Dzien dobry
Sytuacja wyglada nastepujaco. Samochod zostal zaparkowany pod sklepem, po powrocie ze sklepu juz nie chce odpalic. Błedow KTS nie pokazuje rozrzad jest w porzadku(wszystkie znaki sie zgadzaja), cisnienie na listwie jako takie jest( nie mam dobrego testera zeby sprawdzic dokladnie), czyjnik cisnienia na listwie jest napewno sprawny, tak samo czujnik polozenia walu i walka, przelewami paliwo nie idzie, wtryski maja rezystancje okolo 0,6 oma, jednak z wiazki do wtrysku nie idzie zaden sygnal. KTS nie pokazuje cisnienia na litwie i temperatury paliwa. Po odpieciu czujnika cisnienia wyskakuje bład w KTS. Regulator cisnienia paliwa na pompie sprawny. Samochod posiada gruszke do pompowania i nie ma pompy wstepnej w zbiorniku Bezpieczniki wszystkie OK. Dodam ze jak sie psika Plaka do dolotu to silnik pracuje normalnie tak jakby pracowal na ropie, jak sie przestaje psikac samochod gasnie.

Ma ktos jakies pomysly bo 2 dni mecze ten samochod i powoli braknie mi juz pomyslow.

A

autozibi

Czy wszystko jest dobrze z immo ?? Kluczyk gdzieś ci nie upadł .
I co to znaczy : cisnienie na listwie jako takie jest( nie mam dobrego testera zeby sprawdzic dokladnie) ?
Aby silnik odpalił ciśnienie musi być powyżej 200 bar .

ulthar

Uczestnik
Punktów
7
ja bym bardziej nastawiał się na wtryski

amattorLBN

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lublin
Jak mierzylem cisnienie to pokazalo raz okolo 200 atmosfer a potem puscilo na spawie(sprawdzalem jakims starym zegarem z jakiegos pieca lub czegos i musialem dorobic/wyspawac przejsciowke na przewod cisnieniowy do pompy). Jak by to bylo immo to chyba by bład pokazal na kompie? Kluczyk nigdzie nie upadl.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Typowych usterek tyczących akurat tych silników należy szukać w obrębie układu sterującego pracą jednostki,układu wtryskowego ( czyli przede wszystkim pompy wysokiego ciśnienia) To najsłabsze punkty tych jednostek.Pompa wysokiego ciśnienia może szwankować.

amattorLBN

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lublin
niestety klient nie wytrzymał i zabrał samochód do innego warsztatu. Jak się dowiem co było usterka napisze.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Wiem troszkę późno pisze ale miałeme podobny przypadek z MPV w tym samym silniku i okazało się ze upierdo.... się koło impulsowe za vakum to które podaje sygnał na czujnik walka rozrządu. A i w tym motorku lubi uwalic się czujnik walu

Do góry Bottom