• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MAZDA 6 2.3 166 KM - skrzywiła 3 komplet tarcz hamulcowych przód

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sprobuj jeszcze klocki dobrac jakies miekkie, trw ma epicko twarde klocki, cos jak wertille z gordona, te potrafia zjesc cala tarcze a klocki jak nowki:)

Hazet to zacna maszyna, ale dokrecaj je recznie raczej:) te 1300Nm to gruba przesada na koło:)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Wejdz pod auto kogos do srodka rozpedz kola przyhamuj rozpedz przyhamuj moze cos da sie zauwazyc najlepiej prze sciagnietym kole a moze jazma po prostu sa krzywe i robia taka robotę bo pisales ze byly tylko czyszczone.. Jesli sa krzywe docisk krzywo naciska klockiem na tarcze i o... Popsute

A

autozibi

TRW to ostatnio szajs, jeden komplet przejechal niecale 8tys i bije, drugi moze 3 tys i bije, wrzuc na probe cos tanszego, mintexa, blueprinta. To nie gorna polka ale mozesz sie zaskoczyc trwaloscia. Brembo tez nie ma szalu, jedynie do boscha bym sie przyczepil ze sie pokrzywil.
Masz jeszcze opcje zakupu uzywek lub przetoczenia tych krzywych. Inna sprawa, laczki to załozyles jak do MPS, 245mm opony naprawde solidnie sie trzyma zanim zadziala abs, nie wiem co tam masz katalogowo ale wydaje mi sie ze 215 max 225.

MAXSSLKO , nie bajeruj ... Brembo aktualnie robi tarcze dla większości aut .
Zapisz się na zwiedzanie fabryki Brembo w Dąbrowie Górniczej i sam zobaczysz co tam piszczy .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zibi, ja wiem dla kogo robi brembo, ale wydaje Ci ze ze brembo w pudelku na aftermarket to to samo brembo co do fabryki jedzie?

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
laczki w stosunku do naklejki na dzrzwiach sa okej . sprawdzalem na oryg naklejce OEM jest wypisany ten rozmiar tylko 245/45/17 a nie 40. lecz mysle ze profil nie ma znaczenia. Co do przetoczenia: przerabialem temat i nie radzĘ chyba ze ktos chce sie zabic i naprawdde robil to bardzo dobry tokarz tarcze sprawdzane przy mnie sonda zegarowa, jedynie profesjonalne przetoczenie tarcz by pomoglo czyli przyrzadem ktory toczy obie plaszczyzny tarczy naraz co wiecej bez zdejmowania tarcz z auta.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To samo np wachacze febi/lemforder do bmw czy audi.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze krzywy tłoczek zacisku, chociaz ja tego jakos przykleic do tematu nie moge ale przeczytalem ze wymieniles/sprawdziles wszytsko. Jedynie do przykrecania tym hazetem kół moge sie czepiac:)

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Szanowny kolego.
6 jest podatna na przegrzewanie tarcz przednich- ma ten sam zestaw do wszystkich silników... 2,3 benzyna jest najmocniejsza, a tarcze wichrują nawet te w najsłabszych motorach. Polecam tylko ATE ale w komplecie z klockami też ATE.
BARDZO WAŻNE- ATE zaleca w pierwszych 200km użytkowanie w 50% siły hamowania, lub nie wykonywanie gwałtownego hamowania szczególnie z większych prędkości do całkowitego zatrzymania. I to nie są moje osobiste wydumania, to jest ich oficjalne oświadczenie...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zibi, Ty mechanik i nie masz wrazenia ze nawet markowe produkty nie sa tak trwale jak te oem zamontowane w fabryce? TRW ma akurat powszechna opinie ze aftermarket ma sie nijak do jakosc na linie montazowa. Sam to przerabialem. Zibi slyszales o zimmerach?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Stawiam tylko na jazmo... Sam tloczek nie narobi takiego rabanu

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
a sprawdzałeś po założeniu nowych tarcz czujnikiem zegarowym bicie? a tak poza tematem to nie ma opcji skrzywić tarcz w kałuży, chyba że bedzie tak wielka że tarcze sie w niej zanurzą...

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
a sprawdzałeś po założeniu nowych tarcz czujnikiem zegarowym bicie? a tak poza tematem to nie ma opcji skrzywić tarcz w kałuży, chyba że bedzie tak wielka że tarcze sie w niej zanurzą...

nie sprawdzalem, ale widocznie bylo dobrze skoro przez jakis czas nie bilo?

A

autozibi

Zibi, Ty mechanik i nie masz wrazenia ze nawet markowe produkty nie sa tak trwale jak te oem zamontowane w fabryce? TRW ma akurat powszechna opinie ze aftermarket ma sie nijak do jakosc na linie montazowa. Sam to przerabialem. Zibi slyszales o zimmerach?

Pewnie tak jest , jednak nie spotkałem się z tym .

Nie słyszałem o zimmerach

Do góry Bottom