• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 jaki olej?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jeżeli bagnet kładę na czystym papierowym ręczniku i jest czysty to dla mnie wystarczy, lepszego laboratorium nie potrzebuję.
Trochę nie rozumiem tego wywodu w kontekście wcześniejszych wypowiedzi, bo skoro
Valvoline to 3-ci sort
to albo wtedy
Prowadziłem kiedyś oleje Valvoliny do momentu jak klientowi zatarł się silnik.
brakowało czystych ręczników,;) albo trzeba zalać do silnika smoły żeby ten test coś wykazał.
Przecież fałszowanie oleju nie polega na tym że sprzedaje się olej rzepakowy zamiast silnikowego. Takie fałszerstwa polegają na sprzedawaniu oleju tańszego, w cenie i pod marką droższego.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Rozpoczynasz dyskusję jak z paskiem na pół zęba. I am aut.
Skoro już o tym wspomniałeś, to czyż nie miałem racji, a Ty myliłeś się?:p

Po prostu uważam że jeśli wysuwa się twierdzenie że coś jest dziadostwem to trzeba mieć na to jakieś dowody, a nie przypuszczenia. Na tym forum znaczek GTW pod nickiem, jest wyznacznikiem tego że ktoś zna się na rzeczy i wie o czym pisze. Niekoniecznie musi pisać mądrze, ale dobrze by było gdyby umiał przyznać się do błędu.
Trzeba brać odpowiedzialność za to co się mówi albo pisze.
Jeśli już chciałbym się wypowiadać o tym że jakiś olej jest z 3-go sortu, napisałbym tak:

W okolicach 2000 roku kupiłem pierwszą ciężarówkę. Młody byłem, g...o wiedziałem, widziałem reklamy polskiego super oleju do ciężarówek którym to zalany silnik miał spokojnie przejechać 40000 km od wymiany do wymiany, no to zacząłem go lać. Oliwa ta nazywała się Turdus. Jak silnik trochę na tym pojeździł i przyszło do regulacji zaworów, okazało się że pokrywa zaworów jest czarna od smoły. Zmieniłem olej na Quaker State. Problem znikł.

I masz tu tezę podpartą takim czy innym dowodem.
Natomiast to co Ty napisałeś, brzmi mniej więcej tak:

"Franek jest mechanikiem, ale nie umie naprawiać samochodów. Czemu? Bo ma krzywy nos."

Co do Castrola to powiem jeszcze tyle że jak miałem Vectrę C to jeździłem na oplowskim GM-ie, który biorąc pod uwagę cenę musiał być najgorszym syfem. Zrobiłem na nim 150 tys. i nic się nie stało, silnik jak chodził tak chodził. Natomiast naczytałem się wiele opinii chłopaków, którzy zalali Castrola i nagle silnik od wymiany do wymiany zamiast litra łyknął 5 litrów oleju.

W tym momencie do ciężarowych leję Mobila i nie narzekam, pomimo że wiem iż jest to chyba największa masówka, w dodatku najczęściej podrabiana.

P.S.
I jeśli już to "I'm out".

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jakość oleju wymuszają producenci samochodów.
Przyznaję mój angielski jest na poziomie "0" nie wziąłem
ani jednej lekcji.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Podstawowa różnica to cena. Po za tym normy międzynarodowe umieszczone na opakowaniu. To jest taka różnica jak między
Porsche 911 a Syreną made in Poland.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Normy normami ale fakt faktem popieram i walnąłeś straszną głupotę pisząc że Valvoline to olej 3-ciego sortu i wystarczy przyznać się do błędu . Temat oleji to temat rzeka i teoria o zatarciu się silnika przez Valv jest tak dziecinna jak wyżej wymienione stwierdzenie , a jeśli nawet valv jest olejem 3-ciego sortu to sory ale castrol maksymalnie 5-tego a pisząc na temat kampanii reklamowej Valv to Castrol bije wszystkich na głowę wciskając go gdzie się da i płacąc najwyższej wysokości tantiemy salonom samochodowym za zalewanie Swoich produktów ...

P.S posłuchaj kolegów bo podpis pod nickiem naprawdę zoobowiązuje :)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
To nie jest mój temat, nie prosiłem o żadną poradę, takie jest moje zdanie.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
W zasadzie to już wszystko zostało powiedziane. Dorzucę jeszcze od siebie jak ja dzielę oleje:

1. Tanie nie markowe - czyli niekoniecznie dziadostwo, ale ponieważ cena jest niska to nie wiadomo czy cena nie równa się jakość. Mówię tu o firmach które mają olej w ofercie, ale zasadniczo go nie produkują, w związku z powyższym olej robi dla nich jakaś firma zewnętrzna i w zależności kto wygra przetarg to taka jest jakość tego oleju.

2. Tanie ale z własnej rafinerii - czyli jakieś Lotosy, Orleny. Cholera, zalałbym to może do auta (bo miło jest być patryjotom-idyjotom tom tom), ale się trochę boję. Jednak moje pokolenie ma to chyba w genach że to zachodnie jest lepsze.

3. Najbardziej typowe - tu już wrzucam wszystko co najczęściej jest lane. Mobil, Castrol, Shell, Elf, Valvoline, Total.... Generalnie zalewam z tej kategorii. Dla mnie to wszystko jedno i gdyby się ktoś pytał co z tego wlać do silnika, to zaproponowałbym mu, żeby sobie wybrał które opakowanie mu się najbardziej podoba.

4. No i górna półka (przynajmniej jeśli chodzi o cenę) Quaker State, Motul...

Tak naprawdę nikt nie wie co wlewa do silnika. W zasadzie nawet w tych najtańszych olejach znajdzie się takie, które spełniają normy producentów samochodów. I co więcej myślę że nie będą brudziły papierowych ręczników. Pytanie tylko brzmi czy te normy rzeczywiście są spełnione, czy tylko na papierze? Powiem więcej, wcale nie zdziwiłbym się gdyby oleje 3 grupy były gorsze od grupy 2. Biorąc pod uwagę jaki kit potrafił swoim klientom zasunąć koncern VAG-a (mówię o aferze z dieslami), to jaką mamy gwarancję że Castrol, Valvoline, Mobil czy jakikolwiek inny koncern nie pójdzie "łatwiejszą" drogą? I możemy się tu przerzucać argumentami o wyższości ropy naftowej pompowanej w górach skalistych, która ma super zaje.....e substancje smarne... Lub też mówić o tym że wg ekspertów (niezależnych oczywiście;)) najlepszym olejem 2015-ego roku jest Mobil Ekstra Super Dynamic XHRTWEOP 1500WXC154, który już w temperaturze - 150 stopni C zapewnia lekki rozruch silnika i zaje....ste smarowanie, a jednocześnie nawet przy 700 stopnich C zapewni odpowiednie chłodzenie wału, ale papier wszystko przyjmie, a dla koncernów w dzisiejszych czasach liczy się zysk. Jakość jest na drugim albo wręcz trzecim miejscu.

W moim przypadku, temat sprowadza się do zdroworozsądkowego stwierdzenia: W przypadku oleju silnikowego i tak nie wiem co wlewam, więc wezmę coś niezbyt taniego (żebym sobie nie pluł w brodę że się połakomiłem na cenę) i jednocześnie niezbyt drogiego (bo znowu zarzucałbym sobie że wydałem kasę a efekt jest taki sam).

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a ja polecam zerknąć pod maskę czy kartka wisi ,albo w książkę serwisową na jakim latał i nie kombinowć te auta tego nie lubią taka drobna rada;)

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Proste pytanie zadałem bo Mnie ciekawi znaczenie i sens takiego stwierdzenia a to forum jest na tyle poważne że Mam powód aby zadać takie pytanie :)

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
zrób eksperyment zalej byle jakiego oleju z beczki do powiedzmy bmw seria 5 nie wiem powiedzmy z 2013roku silnik diesel i oddaj właścicielowi niech jedzie na urlop....Poczytaj specyfikacje olejów i nie pytaj jak uczniek /A może jednak uczniak/

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Twoją wypowiedz zrozumiałem jak odpowiedz uczniaka :
nie kombinowć te auta tego nie lubią taka drobna rada;)
Bo Moim zdaniem tak jak napisałeś później w każdym aucie najlepiej zalewać to co zaleca producent lub dana marka oleju który zalewasz ale najważniejsze są zalecenie producenta ... a zrozumiałęm Twoją poprzednią wypowiedz w ten sposób że co by nie było zalane tonie zmieniaj bo ten silnik tego nie lubi .... ale być może źle zrozumiałem i Mam taką nadzieję ...

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Widzę że lubisz francuskie auta, mogę Ci również zaproponować TOTAL.
Jeżeli odwiedzisz serwis Mazdy , oni stosują "swój" olej bez oznaczenia producenta.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Mnie temat nie dotyczy nie Mam Mazdy i niechcę Mieć ale gdybym Miał już niestety to zalał bym według spec. producenta czyli to co przewidział dla auta ,a co do marki oleju to jestem dosyć długo wierny jednej jedynej :) aczkolwiek uważam również oleje Total za dobre +

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
I całe szczęście, a tak na marginesie pytanie które wyżej zadałeś jest nie po polsku. Trzeba się dobrze zastanowić jak to rozumieć . Ale możesz być francuzem który nie chodził do polskiej szkoły z góry wybaczam.

Do góry Bottom