• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda cx5 2.0 skayactiv stuka

mitra45

Nowy
Punktów
0
Miasto
Krosno
Witam, auto jak w temacie po dłuższym postoju stuka przez ok 30 sekundy nie znam budowy tego silnika bo jeszcze nie miałem okazji go rozbierać, ale podobnie stuka hydraulika zaworów. W tym silniku są popychacze hydrauliczne?
Automatyczne połączenie postów:

Witam, auto jak w temacie po dłuższym postoju stuka przez ok 30 sekundy nie znam budowy tego silnika bo jeszcze nie miałem okazji go rozbierać, ale podobnie stuka hydraulika zaworów. W tym silniku są popychacze hydrauliczne?
Jeszcze jedno nie jestem pewien ale chyba się to zaczęło dziać po wymianie oleju został zalany Mobilem 5w 30

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Najprawdopodobniej lepkość kinematyczna tego oleju jest zbyt wysoka,Mazda zaleca nawet oleje 0w20,ale na taką skrajność nie odważyłbym się w naszych warunkach,tam są b.skąpe kanaliki olejowe,mam dwóch braci,jeden taki sam silnik 2.0 w CX3,drugi 2.5 CX5,poszły do nich oleje Shell Helix ultra 0w30,lepkosć kinematyczna bliska ok.10 w 100 stc C,ten olej Mobil posiada 12.5,oleje 0w20 posiadają wartości poniżej 8 nawet,naturalnie ten wskażnik prognozuje na,,gęstość ,,lepkość oleju w temp.rozruchowej zimnego silnika.Po wartościach tego Mobila można wnioskować,że wina może leżeć po stronie oleju,jedno jest pewne,nie wolno wychodzić poza granicę 0 oraz przekraczać 30,wybierać olej o lepk.kin.ok 10 ciu ,12.5 to zbyt duża wartość,dobierając olej braciom brałem to po uwagę,nie wiem jaki olej był zalany wcześniej w CX3 przez pierwszego właść ,najpr.niewłaściwy,gdyż silnik głośno pracował,podobnie jak diesel,nawet na gorącym,teraz pracuje cichutko.

FLAKON

Początkujący
Punktów
0
U mnie z kolei taka przypadłość....auto salonowka, zrobiłem ok 2,5 tys km i pojechałem do serwisu na wymiane oliwy i filtra. Po przyjezdzie do domu wysiadajac z auta otwieram gazraz i słysze nienaturalne metaliczny odgłosz silnika, ktorego przed wymianą nie słyszałem. Odgłos ten tylko na jałowych obrotach wystarczy odrobina gazu i znika . Na zimnym cisza tylko jak jest dobrze nagrzany odgłos ten jest słyszany. Mzada cx5 2.0 automat
W salonie przy odbiorze powiedzieli ze zalany 5w30, dostałem nawet litr oryginalnego mazdowskiego oleju bo chciałem. Po wymianie tez takim zalali

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nigdy nie wygrasz z mechanikiem, zawsze powtarzam, jak chce, to i tak ujeb.

NATYCHMIAST WYMIEŃ OLEJ I FILTR W INNYM WARSZTACIE!!
Ciekawe co odjeb...
Minerał gdzie zalany, albo uszczelka przytrzaśnięta.
Ewentualnie oring z filtra zdjęty lub założony o innej grubości dla niepoznaki.
Tak czy siak, natychmiast nowy filtr i nowy olej, bo jeszcze gdzieś zatrzesz tego motora.
Zalej normalny 5w30 C4 Valvoline

Po wymianie tez takim zalali
Widziałeś?

FLAKON

Początkujący
Punktów
0
No wlanie nie widziałem, byłem przy zlaniu oleju, bo niby bhp itp. Na fakturze jest ze 5w30.....a co wlane to ch..j go wie

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Podręcznikowy przykład.

Ciekawe ile kosztuje 5L oryginalnego oleju Mazdy...a ile mołdawskiego półsyntetyka. Beczusie "właściciel" sprowadził, kierownik dostał swoją działkę, a chłopaki nawet nie wiedzą co wlewają.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Trafiłem na YT na kanał amerykańskiego testera olejów,tytuł 0W20 bay bay,witaj 5w40,5 W40 to olej,który nadaje się praktycznie do każdego silnika z czystymi kanałami olejowymi,lub 0w40.Ow20 to se mogą zalecać do aut w Jakucku ,zimą.

FLAKON

Początkujący
Punktów
0
Stwierdzili uszkodzenie sworznia tłoka na 4 tym cylindrze ...beda wymieniać silnik krótki, czyli słupek, tłoki korbowody itd. Glowica zostaje. Zastanawia mnie to ze objawy wystapiły po wymianie w aso jak pisałem wcześniej. Co mogło uszkodzic sworzeń tłoka??????

FLAKON

Początkujący
Punktów
0
Przecież na gwarancji Ci wymienią?
Automatyczne połączenie postów:

Ile ta Polska salonówka ma przebiegu, przypomnij?
3000 km, nowy samochód ma 3 miesiace z czego juz 1,5 miesiaca stoi w aso i czekaja na cześci

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Ale ważne, ze sprzedany. Brać hajs póki jest chętny a później będziemy się martwic

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Masakra.
Ciekawe, czy Ci przedłużą gwarancję o okres kiedy auto stoi u nich i go nie użytkujesz.

Koniec gwarancji i lepiej auto sprzedać, bo to niezły kwiatuszek.
Szczególnie jak ASO go teraz rozbebeszy.

2,5 tys. km i sworzeń tłoka? I akurat po wymianie oleju w ASO?
Tam jest grubsza sprawa...prawdy nie dojdziesz.

FLAKON

Początkujący
Punktów
0
Masakra.
Ciekawe, czy Ci przedłużą gwarancję o okres kiedy auto stoi u nich i go nie użytkujesz.

Koniec gwarancji i lepiej auto sprzedać, bo to niezły kwiatuszek.
Szczególnie jak ASO go teraz rozbebeszy.

2,5 tys. km i sworzeń tłoka? I akurat po wymianie oleju w ASO?
Tam jest grubsza sprawa...prawdy nie dojdziesz.
Pożyjemy zobaczymy.....auto jeździło normalnie, odpalało, żadna kontrolka sie nie zaświeciła i żadnego błędu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Odjeb. coś na tej wymianie.
Tak swoją drogą, ciekawe po jakim czasie zaciera się silnik, kiedy jest odpalony bez oleju?

Może ktoś z forum, robił jakieś testy?

FLAKON

Początkujący
Punktów
0
Albo jakąś chujnie wlali, bo po wyjezdzie z aso zauwazylem a raczej usłyszałem ze silnik chodzi nie co bardziej szorstko a do domu miałem 80km.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Miałem nie pisać, ale co tam... ja prywatnie nie kupuję oleju w sklepie, bo się nie opłaca... biorę od łebków z warstatu za połowę ceny tego co w sklepie... i nie wnikam skąd oni ten olej mają... wystarczy, że dam im znać z tydzień wcześniej, że potrzebuję, taki i taki i ile... :D
Tak że ten tego...:D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Mazda ma swój olej do nowych aut nie warto robić doświadczeń na swoim aucie.

Do góry Bottom