• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda MX3po remoncie silnika wydmuchało uszczelkę , wina mechanika?

anja2201

Nowy
Punktów
0
Witam , mam problem , jakiś miesiąc temu moja madzia miała generalny remont silnika , wymiana uszczelki pod głowicą (głowica planowana ) , uszczelniaczy , zawory i pierścienie i reszta uszczelek . Przez miesiąc było ok , jeździłam bardzo delikatnie ,żeby dotrzeć silnik , po550 kmzaczęłam jeździć troszkę ostrzej bo już niby mogłam i tu się zaczęło , parę razy zagrzał się płyn chłodzący , ale bez tragedii , gasiłam silnik czekałam i później było ok , dwa dni temu płyn się zagotował , od razu zjechałam na pobocze dolałam płynu bo okazało się że go nie ma ( dzień wcześniej jeszcze był - sprawdzałam ) , dotarłam jakoś do domu (5 km) i okazało się , że płynu już nie ma , olej też wywaliło , wygląda na wydmuchaną uszczelkę pod głowicą . I tu moje pytanie czy to źle zrobiony wcześniejszy remont , czy uszczelkę mogło wydmuchać pod wpływem przegrzania ? Mechanik twierdzi , że to termostat padł , silnik się przegrzał wywaliło płyn chłodzący , zrobiła się próżnia i wessało olej , czy to możliwe ? Dodam jeszcze , że uszczelkę pod głowicę mechanik podłapał sylikonem , wydaje mi się , że tak nie bardzo można .

Bardzo proszę o pomoc , czeka mnie drugi remont i kupa kasy do wydania , nie wiem cz kłucić się z mechanikiem , że jego wina i ma robić w ramach gwarancji , czy płacić bo wina moja .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
raczej potrzebujesz opinie rzeczoznawcy albo jakiegos mechanika na miejscu który by dokonał oględzin, z tego co piszesz wynika że zagotowałaś silnik 2 razy, z powodu padniętego termostatu, to całkiem możliwe wytłumaczenie, ale jaka jest prawda to na forum się nie dowiesz bo my nie widzimy twojego auta.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jest jak pisze Arni, do tego jak odbierałaś auto po naprawie zapewne mechanik odpalał i termostat puścił oraz włączył się wentylator. Zrobiłaś 550km zagotowało i trzeba było Stop i do mechanika aby usunąć usterkę.

mewash

Gaduła
Punktów
7
www.wrcs.pl
swoja droga, jaki jest koszt termostatu, 50 PLN ? dlaczego odrazu nie zostal zmieniony ? a jesli zostal i teraz nawalil to trzeba go reklamowac u producenta z uwzglednieniem kosztow dodatkowych - remont silnika, a silniki mazdy sa wrazliwe na przegraznie, szybko leca pierscienie.

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
wróc poprostu i zgłos problem mechanik nie spisał sie prawidłowo, robiąc remont silnika robiimy to dokładnie albo w ogole. podjedz do mechanika gdzie był robiony remont silnika i niech diagnozuje przyczyne, przegrzanie silnika mogło wydmuchac uszczelke, ale wyciekajacy płyn bądź jego ubytek tez ciekawa sprawa moze poprostu nie został odpowietrzony układ z tad nieprawidłowosc poziomu płynu chłodzacego po czym gdy sie rozgrzał poszedł w obwód było go zbyt mało zagrzł sie silnik i rozszczelniło uszczelke :)

camionero

Uczestnik
Punktów
3
Z mechanikami jak z lekarzami...Możesz się doszukiwać ale po remoncie silnika powinieneś wrażliwiej podejść do tematu grzania się autka,jak zauważyłeś problem t trza było z buta do mechaniora albo do sklepu.Jak by mi mechanik podklejał UPG silikonem to bym mu podziękował.Jak chcesz to z nim walcz a jeszcze jak masz fakturę.

P

PogotowieSamochodoweUK

Podpinam sie do wypowiedzi Arniego. Aczkolwiek dzisiejsze silniki sa tak zkonstruowane ze nawet z zapieczonym termostatem jadac normalnie temp nie skoczy wyzej niz te 100-105 stopni co jeszcze nie zabije uszczelki. Gorzej jest jak sie chce pokazac na drodze co sie ma pod maska, wtedy i 150 stopni mozna zachaczyc a to juz pozamiatane. Wg mnie wian obu stron. Albo termostat najnizszej jakosc a plyn mieszany z kranowka + jakis syf w obiegu, no i pokazywanie innym co ja nie mam pod maska:D

Do góry Bottom