• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mechanik

Ziomal21

Nowy
Punktów
0
witam
Jestem w 1 klasie technikum informatyczne wybrałem je z początku bo nie było dostępnego kierunku technik mechanik i po tym czasie doszedłem do wniosku ze mimo się interesuje informatyką to i tak nie jest to z czego mam przyjemność i okazało się że jest dostępny mechanik w zawodówce gdzie ten kierunek mnie bardziej interesuje bo lubie cos podłubać czy to przy quadzie czy to razem z bratem przy aucie jak i gry to same auta i czy to jazda na kierownicy nimi i ich składaniem a to po silniki i inne rzeczy i chciałbym sie dowiedzieć czy w szkole zawodowej jest więcej praktyki czy teori i jak mniej więcej to wygląda bo napewno chcę zmienić kierunek i iść w mechanika to co mnie interesuje i z czego mam zajawkę

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Zostań w technikum, a mechaniką zajmij się jako hobby, sam się więcej nauczysz jak w szkole.
Idź do roboty na weekendy na warsztat. Matura, później studia.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Nie brnij w zawód bez przyszłości . Skończ informatykę . Wyjątek jak masz 250 tyś. zł na postawienie i wyposażenie warsztatu w kierunku robienia elektroniki .

Ziomal21

Nowy
Punktów
0
Dzięki panowie za radę lecz jeszcze się nad tym zastanowię bo nawet jak bym poszedł na mechanika to po skończeniu szkoły bym na start miał prace u taty kolegi

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Informatyka ma wiele wspólnego z samochodami przyszłości, już teraz nic nie zrobisz bez laptopa przy samochodzie a w przyszłości właśnie informatyk może mieć więcej roboty przy autach niż mechanik, zobacz jak wygląda choćby Tesla albo audi e-tron pod spodem, tylko wahacze widać a przy zawieszeniu czy hamulcach możesz robić swoją drogą, silniki spalinowe siłą rzeczy skazane są na muzeum przez wyśrubowane normy emisji spalin, już teraz auta są budowane z modułów, w przyszłości to jeszcze bardziej się posunie @Ziomal21

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Pracy dla mechaników jest na maks 10-15 lat . W nowych samochodach by odkręcić 10 śrubek i wymienić moduł nie trzeba mieć żadnego wykształcenia . BMW by nie kształcić pracowników/mechaników idzie w gogle VR .

Ziomal21

Nowy
Punktów
0
Zapomniałem dodać ze nawet jak bym przeszedł do zawodówki to bym do tego zrobił później technikum wieczorne. Lecz muszę się nad tą zmianą

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Yhy później coś tam... to nigdy nie działa tak jak sobie myśleliśmy.

Jak.jesteś głąb i nie chce Ci się w tech siedzieć to idź do zawodowki... tam sama patola praktycznie teraz i od jakiś 10 lat siedzi...

Tech plus matura, później uniwerek i tutaj dopiero możesz sobie pozwolić na weekendowe nauczanie.

Inaczej to nie ma sensu.

Do góry Bottom