• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes OM651 nie pali po remoncie

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Witajcie. Niesławny silnik 2.2 CDI OM651. Przed remontem silnik zapalony i pracował kilka minut ale sie tłukł(panewka). Poszedł nowy wał, blok ośka, pompa oleju nowa i wszystko inne co potrzebne. Ciśnienie oleju zaraz sie pokazało podczas kręcenia rozrusznikiem. Silnik zapalił na 2-3 sekundy i zgasiłem... Po tym za fiksa nie pali, ciśnienie paliwa na rampie koło 300bar, błędów brak, wyciągłem wtryski "Delphi" na zewnątrz i w ogóle nie pylą. Czy możliwe że umarły ?? Na plaku maszyna gada, synchronizacja wału z wałkiem jest natomiast po wypięciu czujnika wału i wałka i tak pokazuje obroty silnika. Poradzi ktoś coś ??

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
No spodziewałem sie takiej możliwości... :) A powiedz mi kolego one sie wieszająna rozpylaczu ??

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Delphi. Nazwa zobowiązuje. Daj znac jak przejedzie 5 tys km bo ponoc szanse na to sa zerowe.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1103
Miasto
...Seksu i biznesu...
Tu chyba. Na wytryskach się nie skończy...ale poczekajmy jak się rozwinie akcja...mamy cole i popcorn??:)

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Może nie będzie tak źle. Blok został w nominale był tylko sprawdzony, wał ori mercedes, panewki pierścienie kolbenschmidt, pompa oleju pierburg i reszta kacianów też porządne. Tylko żeby franca zapalić chciała

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1103
Miasto
...Seksu i biznesu...
No tak mechanicznie wszystko oka tylko tak jak mówisz że na plaku gada a normalnie nie ,czyli że przy rozruchu wtryski się nie otwierają czyli może coś ze sterowaniem ich?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52
Miałem ostatnio to samo, puściłem płyn czyszczący w układ paliwowy, najpierw ruszył na 3 cylindry i dopiero po ciężkich bojach ruszyły wszystkie 4 ;P

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52

Wynns Diesel System Purge . Tylko osobno poza filtrem paliwa trzeba wpiąć w obieg​

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Chlopaki udało się go uruchomić natomiast pytanie czy wtryski są liczone od rozrządu czy od przodu ??

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Jak go uruchomiłem ?
Automatyczne połączenie postów:

Jak go uruchomiłem ?

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Płukanka do filtra i plak Jak złapał na dwa gary to potem test drogowy i wszystko puściło ✌️

andrew72

Uczestnik
Punktów
0
Miałem podobną sytuację jakiś czas temu w 2.0 HDI . Pokrywa zaworów do zdjęcia to i wtryski wyleciały. Mimo że stały pionowo i zalałem je ropą z góry to i tak jeden się przyciął po złożeniu wszystkiego do kupy. Delphi to delphi

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Koledzy Sprinter już zdobił 3 tys km i narazie wszystko w porządku. I o dziwo bardzo mało pali

Do góry Bottom