• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes W203 problemy z komunikacją na szynie CAN?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Auto: Mercedes W203, C200CDI, 2003rok, 2,2Diesel, 85kW w automacie.

Wczoraj podstawiono do mnie Mercedesa opisanego powyżej w którym zablokowała się skrzynia biegów i nie dało rady ruszyć lewarkiem od zmiany biegów. Aczkolwiek raz na jakiś czas jak auto chodziło był moment w którym na moment skrzynia się odblokowywała i można było jednorazowo wbić bieg w pozycję np. D. Takim sposobem auto się do mnie doturlało, poza tym na desce rozdzielczej cała masa błędów głównie z EPC, ESP i ABS.

Auto wczoraj na szybko podłączone pod komputer i wyczyszczone błędy, nic nie pomogło więc auto zostało na noc, dzisiaj rano odpalam auto i wszystko pięknie bez problemu, biegi wchodzą, auto normalnie jeździ tylko błędów całą masa. Odczytałem i podaję co wykazuje komputer:

Moduł ESP:
C1024 - Szyna CAN, sterownik silnika, brak komunikacji
C1026 - Szyna CAN, sterownik skrzyni biegów, brak komunikacji
C1029 - Szyna CAN, elektroniczny wyłącznik zapłonu, brak komunikacji
C1035 - Szyna CAN, czujnik kąta skrętu
C1038 - Szyna CAN, sterownik silnika, błędny kod silnika
C1027 - Szyna CAN, sterownik skrzyni biegów, brak komunikacji
C1022 - Szyna CAN, sterownik silnika, brak komunikacji

Moduł silnika CDI2:
P2203-01 - Zewnętrzny przypór ilościowy ESP - zakłócenia działania
P2203-00 - Zewnętrzny przypór ilościowy ESP - brak komunikacji
P0500-00 - Sygnał prędkości jazdy - błędny sygnał CAN

W module skrzyni biegów brak błędów.

Auto od dawna już wyświetlało błędy na desce rozdzielczej związane z ESP i ABS więc podejrzewam, że tutaj gdzieś tkwi problem, proszę o burzę mózgów gdzie szukać bo szczerze mówiąć nie wiem od czego zacząć. Skupmy się najpierw na wyeliminowaniu błędów z ESP i ABS, podejrzewam, że coś gdzieś jest rozłaczone lub walnięte, może sam sterownik i dlatego nie ma komunikacji ale z komputerem diagnostycznym się łączy bez problemu.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Sproboj mu odlaczyc calkowice abs i zobacz jak skrzynia sie zachowuje, jesli to nie pomoze to instalacje bedziesz musial przedzwonic, moze gdzies plywa albo zilono bedzie..

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
A może gdzieś słaba masa powoduje kiepskie zasilanie i w efekcie brak komunikacji.
Wygląda to na problem z kablami.
Może podłączyć oscyloskop do can-a i sprawdzić czy ramki danych wyglądają tak, jak powinny.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Ja bym sprawdził czujniki ABS kół oscyloskopem, może być tak, że błedy ABS czyli systemu bezpieczeństwa stają się nadrzędne w magistrali CAN i blokują wszystko inne. Albo kabelki gdzieś się ocierają

kleszczu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
27
Miasto
Szczecin/Bergen
sprawdziles SAM-a i Gatewaya???

bledy w komunikacji z CAN-em wystepuja czesto przy wywaleniu immo tzw oszustem wtedy jest litania bledow...

art0

SuperMechanior
Punktów
10
jak ruszy esp to ruszy skrzynia

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
moze misiek w koncu sie wypowie czy ogarniety temat a nie my sie produkujemy ;P

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Narazie tylko czytam Wasze opinie o tym temacie bo póki co auto stoi na placu i czeka na swoją kolej. Zamówiłem sterownik ESP bo mam podejrzenie, ze to on płata psikusy, a to dlatego, że działanie ESP i co za tym idzie blokowanie lewarka skrzyni biegów jest bardzo losowe, bez żadnej instalacji w instalacje czy w samo auto potrafi samo się załączać i odłączać na postoju, podejrzewam więc, ze sam sterownik uwalony i czasem chwyta a czasem nie, typowe zachowanie dla zimnych lutów, ale czy moja teoria jest właściwa czy nie napiszę później jak faktycznie za to auto się wezmę, a póki piszcie dalej swoje pomysły i przemyślenia :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
a tego starego sterownika esp nie można rozmontować?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
:) byś znalazł zimne luty to byś zarobił parę złotych

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Temat z mojej strony zakonczony, po wymianie sterownika nic sie nie zmienilo, auto dalej blokowalo biegi i wariowało. Po 4 dniach jak stał zaczął nawet jeszcze bardziej wariowac, mrygał światłami, zamykal sie otwieral, zalaczal sam z siebie wentylatory na zaplonie itd. itp.
Pozbylem sie zwlok, jak wlasciciel go nie zezlomuje i dowie sie co go boli to ma mi dac znac a ja wtedy napisze tutaj.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja też ostatnio miałem podobne problemy z mercedesem viano też świecił ABS i ESP ale problemem okazał się czujnik pedału hamulca chodź błędy na to nie wskazywały.

Sławek007

Nowy
Punktów
0
Witam, przeszukałem forum i nie trafiłem na interesujący mnie temat więc podepnę się pod ten wątek.

Mam mercedesa W210 2.7CDI, rok 2001... i od jakiegoś czasu wyskakują mi dwa błędy na desce - błąd ESP i BAS.

po podpięciu pod komputer wyskoczyło z kolei coś takiego:
P 0703 - wyłącznik świateł hamowania - sprawdzić
P 1636 - sterowanie wentylatorem chłodnicy - przerwa
P 2203 - Zewnętrzny przypór ilościowy ESP - zakłócenie działania
P 0500 Sygnał prędkości jazdy - błędny sygnał CAN

Oczywiście wykasowanie nic nie dało itd...

Ciekawostką jest fakt, że ESP fizycznie działa (mogę go manualnie włączać i wyłączać do woli) i wszystko funkcjonuje bez wyskakiwania błędu na desce, dopóki nie dotknę pedału hamulca...

no i tu pojawia się moje pytanie - co Wam przychodzi w tej kwestii do głowy??

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Kostka czujnika stopu przy pedale do wymiany oraz jesli nie byl zmieniany plyn hamulcowy tez wymienic.

P 1636 i P 0500 moze byc sniedz, ale to manualnie bym musial sprawdzac majac u siebie auto

P

PogotowieSamochodoweUK

Mialem taki przypadek (wrecz dokladnie taki sam) w W220. Byla uwalona sciezka masy (zimny lut) na module zarzadzania i oprocz tego masa do listwy przekaznikow byla zasniedziala.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Z autem walczył znajomy elektryk przez kilka dobrych miesięcy (oczywiście nie non-stop), i wynalazł gdzieś zwarcie wewnątrz grubej wiązki lecącej do kabiny przy sankach zawieszenia przedniego.
Z tego co mówił to całą instalację wywalał i kabel po kablu lupą przeglądał ale sukces odniósł. Ja się cieszę, że pozbyłem się tematu i nie musiałem tego robić :)

20399292

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pruszków
Witam.
Wiem, że odgrzewam strasznie stary wątek, ale potrzebne mi szczegóły naprawy jaką dla Ciebie wykonał ten "znajomy elektryk".
Bujam się z moim CLK w208 od serwisu do serwisu i jest co raz gorzej. Mam diagoze z SD - "usterka szyny CAN. Komunikacja CAN z układem sterowania silnikiem jest zakłucona".
Stanęło na tym, że mechanicy oddają mi go i mówią, żebym sam się tym zajął.
Możesz opisać szerzej gdzie szkać zwarć, przetartych kabli itp? będę własnoręcznie rozbierał całość.

Do góry Bottom