Misiek
Administrator
Auto: Mercedes W203, C200CDI, 2003rok, 2,2Diesel, 85kW w automacie.
Wczoraj podstawiono do mnie Mercedesa opisanego powyżej w którym zablokowała się skrzynia biegów i nie dało rady ruszyć lewarkiem od zmiany biegów. Aczkolwiek raz na jakiś czas jak auto chodziło był moment w którym na moment skrzynia się odblokowywała i można było jednorazowo wbić bieg w pozycję np. D. Takim sposobem auto się do mnie doturlało, poza tym na desce rozdzielczej cała masa błędów głównie z EPC, ESP i ABS.
Auto wczoraj na szybko podłączone pod komputer i wyczyszczone błędy, nic nie pomogło więc auto zostało na noc, dzisiaj rano odpalam auto i wszystko pięknie bez problemu, biegi wchodzą, auto normalnie jeździ tylko błędów całą masa. Odczytałem i podaję co wykazuje komputer:
Moduł ESP:
C1024 - Szyna CAN, sterownik silnika, brak komunikacji
C1026 - Szyna CAN, sterownik skrzyni biegów, brak komunikacji
C1029 - Szyna CAN, elektroniczny wyłącznik zapłonu, brak komunikacji
C1035 - Szyna CAN, czujnik kąta skrętu
C1038 - Szyna CAN, sterownik silnika, błędny kod silnika
C1027 - Szyna CAN, sterownik skrzyni biegów, brak komunikacji
C1022 - Szyna CAN, sterownik silnika, brak komunikacji
Moduł silnika CDI2:
P2203-01 - Zewnętrzny przypór ilościowy ESP - zakłócenia działania
P2203-00 - Zewnętrzny przypór ilościowy ESP - brak komunikacji
P0500-00 - Sygnał prędkości jazdy - błędny sygnał CAN
W module skrzyni biegów brak błędów.
Auto od dawna już wyświetlało błędy na desce rozdzielczej związane z ESP i ABS więc podejrzewam, że tutaj gdzieś tkwi problem, proszę o burzę mózgów gdzie szukać bo szczerze mówiąć nie wiem od czego zacząć. Skupmy się najpierw na wyeliminowaniu błędów z ESP i ABS, podejrzewam, że coś gdzieś jest rozłaczone lub walnięte, może sam sterownik i dlatego nie ma komunikacji ale z komputerem diagnostycznym się łączy bez problemu.
Wczoraj podstawiono do mnie Mercedesa opisanego powyżej w którym zablokowała się skrzynia biegów i nie dało rady ruszyć lewarkiem od zmiany biegów. Aczkolwiek raz na jakiś czas jak auto chodziło był moment w którym na moment skrzynia się odblokowywała i można było jednorazowo wbić bieg w pozycję np. D. Takim sposobem auto się do mnie doturlało, poza tym na desce rozdzielczej cała masa błędów głównie z EPC, ESP i ABS.
Auto wczoraj na szybko podłączone pod komputer i wyczyszczone błędy, nic nie pomogło więc auto zostało na noc, dzisiaj rano odpalam auto i wszystko pięknie bez problemu, biegi wchodzą, auto normalnie jeździ tylko błędów całą masa. Odczytałem i podaję co wykazuje komputer:
Moduł ESP:
C1024 - Szyna CAN, sterownik silnika, brak komunikacji
C1026 - Szyna CAN, sterownik skrzyni biegów, brak komunikacji
C1029 - Szyna CAN, elektroniczny wyłącznik zapłonu, brak komunikacji
C1035 - Szyna CAN, czujnik kąta skrętu
C1038 - Szyna CAN, sterownik silnika, błędny kod silnika
C1027 - Szyna CAN, sterownik skrzyni biegów, brak komunikacji
C1022 - Szyna CAN, sterownik silnika, brak komunikacji
Moduł silnika CDI2:
P2203-01 - Zewnętrzny przypór ilościowy ESP - zakłócenia działania
P2203-00 - Zewnętrzny przypór ilościowy ESP - brak komunikacji
P0500-00 - Sygnał prędkości jazdy - błędny sygnał CAN
W module skrzyni biegów brak błędów.
Auto od dawna już wyświetlało błędy na desce rozdzielczej związane z ESP i ABS więc podejrzewam, że tutaj gdzieś tkwi problem, proszę o burzę mózgów gdzie szukać bo szczerze mówiąć nie wiem od czego zacząć. Skupmy się najpierw na wyeliminowaniu błędów z ESP i ABS, podejrzewam, że coś gdzieś jest rozłaczone lub walnięte, może sam sterownik i dlatego nie ma komunikacji ale z komputerem diagnostycznym się łączy bez problemu.