• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Micra K11 - nie odpala po wymianie rozrządu

mermi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam
Mam problem z Micra K11 z 1995r. Po wymianie rozrządu autko nie odpala. Wymieniony komplet, ślizgi, napinacze, koła i łańcuchy. Wszystko złożone wg manuala (patrz załącznik). Iskra jest, benzyna również, kreci czasami próbuje załapać, ale nie ma finału.
Po przestawieniu wałka wydechowego o pół ogniwa do przodu patrząc od strony rozrządu (5,5 ogniwa między górnymi kołami), auto ożywa ale... nie jestem wstanie na lampie ustawić kąta wyprzedzenia zapłonu (znaki na kole są znacznie przesunięte) oraz kuleje na 4 cylinder.
Probowałem kombinacji, przestawiając górne koła na łańcuszku 6, 6.5, 7 ogniw między nimi bez skutku. Auto pali ale cały czas nierówno pracuje.
Może ktoś wie dlaczego na ustawieniu nominalnym auto nie chce odpalić ?
Z góry dzięki za pomoc.

Załączniki

• schemat.jpg
    schemat.jpg
    310,6 KB · Wyświetleń: 21

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
1 włączasz zapłon
2 Zwierasz na stałe górne krańcowe prawe piny
3 odczytujesz błędy (są powtarzane na okrągło) długi dziesiątki , krótkie jedności
4 wyjmujesz zworkę
5 wkładasz ponownie po około 5-ciu sekundach
6 Miga kod 55 (brak błędów)
7 wyłączasz zapłon
Jeśli nie chcesz wykasować błędów omijasz punkt 5 i 6

upload_2018-3-16_13-33-37.jpeg

mermi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
błędy sprawdzałem kilkukrotnie, wyświetla kod 55.
Podmieniłem również komputer na inny o tym samym oznaczeniu, bez zmian, kręci jak wściekłe ale nie pali.
Zapomniałem napisać że auto posiada LPG- zawór zakręcony, komputer odłączony, piny od wtrysków zwarte, sygnał jest na każdym z wtrysków jest.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
To teraz na piechotę

Załączniki

• bez tytułu.pdf
    176,2 KB · Wyświetleń: 18
  • bez tytułu1.pdf
    172,3 KB · Wyświetleń: 3
  • bez tytułu2.pdf
    171,1 KB · Wyświetleń: 6
  • bez tytułu3.pdf
    178,8 KB · Wyświetleń: 3
  • bez tytułu4.pdf
    194,4 KB · Wyświetleń: 4
  • bez tytułu5.pdf
    202,3 KB · Wyświetleń: 4
  • bez tytułu7.pdf
    199,2 KB · Wyświetleń: 3
  • bez tytułu8.pdf
    192,7 KB · Wyświetleń: 3
  • bez tytułu9.pdf
    179,4 KB · Wyświetleń: 6

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Witam
Mam problem z Micra K11 z 1995r. Po wymianie rozrządu autko nie odpala. Wymieniony komplet, ślizgi, napinacze, koła i łańcuchy. Wszystko złożone wg manuala (patrz załącznik). Iskra jest, benzyna również, kreci czasami próbuje załapać, ale nie ma finału.
Po przestawieniu wałka wydechowego o pół ogniwa do przodu patrząc od strony rozrządu (5,5 ogniwa między górnymi kołami), auto ożywa ale... nie jestem wstanie na lampie ustawić kąta wyprzedzenia zapłonu (znaki na kole są znacznie przesunięte) oraz kuleje na 4 cylinder.
Probowałem kombinacji, przestawiając górne koła na łańcuszku 6, 6.5, 7 ogniw między nimi bez skutku. Auto pali ale cały czas nierówno pracuje.
Z góry dzięki za pomoc.
Ciśnienie oleju sprawdź

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
OJP... coraz lepsze cuda tu się dzieją... i ,,fachury,, też biją szczyty wiedzy:meh: rozebrał -złożył- nie pali i nie wie co spier...ił:nailbiting::woot: mistrz nad mistrzami- mechanik - narody klękajcie:eek:...:rolleyes: 1bea60b662fae5ab2cf69d147a7aa3e6.jpg
On wie 1 (2).jpg dzwoń :D

Do góry Bottom