• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mitsubishi Outlander dziwne dźwięki silnika.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam mam taki problem przyjechał do mnie taki oto sprzęt z silnikiem volkswagena 2.0 tdi 16v na pompowtryskach. Był problem braku mocy okazało się że zacieła się geometria turbiny. Turbina zdemontowana zawieziona do regeneracji. Zamontowana moc jest. Ale po odpaleniu gdy turbina się zamyka (geometria turbiny) słychać dziwne świszczenie i silnik zaczyna gorzej pracować, Gdy zdejmie się tylko podciśnienie z turbiny ta otwiera się i wszystko cichnie. Dodam że turbina była wyjęta jeszcze raz zawieziona i mówią że jest dobra. złożone drugi raz wszystko na nowe uszczelki dalej nic. zaślepiony egr dalej nic. podmieniony nowy przepływomierz dalej nic. podmieniony drugi sterownik podciśnieniowy dalej nic. Instalacja elektryczna do tego sterownika sprawdzona pod obciązeniem wszystko w porządku.
Jest tylko jeden błąd który dotyczy doładowania turbiny że jest niewiarygodne czy coś takiego. Lecz geometria chodzi sprawnie sprawdzana vakuometrem. Panowie jakieś pomysły ??

szymon2121

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
PIASECZNO
może ktoś tam już przed tobą grzebał i pozamieniane podciśnienia

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
turbina świszczy kiedy krawędzie wirnika są poszarpane zaruwno na wlocie spalin jak i na spręrzaniu tzn wirnik aluminiowy

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Dwa razy turbina wożona i zarzekają się że jest dobra.. także nie wiem ogólnie ciężki temat..

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
popatrz na aluminiowy wirnik czy czasem nie dotyka obudowy .z góry i po bokach jest lóz a na dole wirnik dotyka obudowy .i wtedy widać taki świeży ślad obtarcia na styku obudowa a wirnik

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja bym poszukal w parametrach czy dobrze widzi cisnienie doladowania.

A

autozibi

Witam mam taki problem przyjechał do mnie taki oto sprzęt z silnikiem volkswagena 2.0 tdi 16v na pompowtryskach. Był problem braku mocy okazało się że zacieła się geometria turbiny. Turbina zdemontowana zawieziona do regeneracji. Zamontowana moc jest. Ale po odpaleniu gdy turbina się zamyka (geometria turbiny) słychać dziwne świszczenie i silnik zaczyna gorzej pracować, Gdy zdejmie się tylko podciśnienie z turbiny ta otwiera się i wszystko cichnie. Dodam że turbina była wyjęta jeszcze raz zawieziona i mówią że jest dobra. złożone drugi raz wszystko na nowe uszczelki dalej nic. zaślepiony egr dalej nic. podmieniony nowy przepływomierz dalej nic. podmieniony drugi sterownik podciśnieniowy dalej nic. Instalacja elektryczna do tego sterownika sprawdzona pod obciązeniem wszystko w porządku.
Jest tylko jeden błąd który dotyczy doładowania turbiny że jest niewiarygodne czy coś takiego. Lecz geometria chodzi sprawnie sprawdzana vakuometrem. Panowie jakieś pomysły ??

A czy ta turbina jest w ogóle dobrze złożona :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
"niewiarygodne czy cos takiego"
to raczej bardzo ważne co dokładnie mówi błąd ?
jakie ciśnienie doładowania jest na postoju, w trakcie jazdy ?
może się aktuator zacinać albo czujnik ciśnienia wieszać/pokazywać złą wartość zmierzoną i takie tam

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tak, no niewiarygodne! bez dokladnej diagnozy i obserwacji parametrow bedziemy jak wrozbita maciej, wrozyc z kart... przegladarki internetowej

wader71

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocek
A sprawdzałeś przepustnicę na dolocie ?- chodzi płynnie w pełnym zakresie, nie zacina się , sterowanie poprawne ... ?

Do góry Bottom