• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mocne ciężarówki do 3.5 t (kat B) wymiana doświadczeń

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Nie nie napisałeś nic o tym co zrobiłbyś w kwestii dokładania piór i łysych opon. ;)
Pisanie "potomnym" publicznie o tym jak to nie wozić i ile wytrzyma to wręcz instrukcja do zabijania.
Może i tak, ale weź pod uwagę że takie instrukcje już są w mediach. Jeśli ktoś napisze (np. Interia) że ITD "wyjęło" na drodze transita z ładunkiem 3 ton, to przysłowiowy "pan Miecio", pomyśli:
"No cóż, skoro IDT kogoś złapało z takim ładunkiem to znaczy że się da. A jeśli tak to ja też mogę. Mnie nie złapią, bo na drodze którą jeżdżę nigdy ich nie widziałem".
Prasie też chcesz zamknąć usta? Przecież to zamach na wolność prasy. ;)
Pan Miecio nie musiałby kombinować z Transitem i mógłby sobie kupić MAN-a do przewozu drewna, ale Państwo wprowadziło takie przepisy i obostrzenia w transporcie powyżej 3,5 t, że pan Miecio musiałby na to wyłożyć trochę kasy. Światem rządzi pieniądz i tego nie zmienisz kasowaniem tematów. Zamiast kasować takie tematy, wytłumacz panu Mieciowi że opłaci mu się jednak prowadzić interes uczciwie, bo na dłuższą metę wszyscy na tym zyskamy, bo pieniądz zapłacony w podatku, wróci do nas w postaci nowego szpitala czy też nowego kilometra drogi.
Tak jest w naszym kraju właśnie.
Nie tylko w naszym, po niemieckich drogach też jeżdżą przeładowane pojazdy. Też mają 3,5 tonowe kontenery na bliźniaku z ładownością 300 kg. Też mają ciężarówki mające konstrukcyjne DMC 16 ton zarejestrowane na 11990 po to żeby nie płacić opłat autostradowych.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
To już nie chodzi o nie łamanie czy łamanie przepisów to nie chodzi o podatki i programy na kompie to nie chodzi o te 50km/h
Ja robiłem 10 tys km miesięcznie przez okres 3 lat tez się naoglądał em .....
Sam czasami byłem wariatem ....

Zacznijmy od początku
Lublin + 3t i jego tarcze chamulcowe ...

Łamiące się felgi..... to nie daje do myślenia ?

Załadowanie 3t na takie małe auto ..... jak to się ma do prowadzenia pojazdu ( przednie koła w górze )

bono09

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Szczecin/ Gorzów Wlkp.
Panowie..że się tak bezczelnie podłączę. Nie uważacie, że każdy na swój rozum? Każdy odpowiada za siebie. I przekonanego...nie przekonasz i tyle. Są ludzie mądrzy którzy uczą się na cudzych błędach. Zobaczyłby wypadek i ściętego lublina to od razu by zmiękł a inny sam otrze się o śmierć i i tak nawyków nie zmieni... tacy są ludzie i nic nie poradzisz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Moim zdaniem najważniejsze na drodze jest mieć rozsądek, nie myśleć o niebieskich migdałach, mieć szybkie reakcje, widzieć to co jest daleko przed tobą, prowadzić sprawne auto, po spełnieniu tych warunków ograniczenia prędkości i tonażu nie mają sensu no ale nie każdy kierowca spełnia powyższe warunki żeby wsiąść za fajerkę więc trzeba jakoś zdyscyplinować tych głupich i niegrzecznych wprowadzając przepisy a zarabianie kasy dla państwa na mandatach to już inna sprawa ...

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Dlatego powstał ten temat, przykładowo opisałem że ładowanie 3 t na takiego lublina nie ma sensu, oczywiście da się jechać i jak napisał arni_poznań z rozsądkiem zawsze do celu , ale na dłuższą mete nie ma to sensu bo więcej wydamy na eksploatacje samochodu niż to warte

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dlatego powstał ten temat
I wszystko jasne. Jak wiadomo każdy mechanik jest głęboko zainteresowany tym ile można przewieźć ton na takim lublinie - każdy mechanik jeśli nie grzebie przy samochodzie, to jeździ dostawczakiem z ponadnormatywnym tonażem.
Tak! Forum mechaników to dobre miejsce na tego typu temat :D:D:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
z moich doświadczeń napisze że wiozłem vw caddym silnik 6 litrowy od autobusu MAN :) bardzo fajnie się prowadził nawet lepiej niż na pusto

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
A ja prcuje w firmie ktora notoryczne przewozi wiecej niz mozna na autach i zajmuje sie ich serwisowaniem... To tak jak porozdawac karabiny... Polowa z tych aut nie powinna jezdzic po drogach a druga polowa wktrotce do nich dolaczy...a jest tam i mascot i daily no bo jak mozna zaladowc 3t bo niby wytrzymuje 5.5dmc to czemu mu 4.5 nie zaladowac

Do góry Bottom