• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moj C5 i perypetie ze skrzynią

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Moj "trzymacz" to chyba w nazewnictwie tasma hamulca, nie chce mi sie szukac w necie :(

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
skoro konwerter zmieniony (bo to czasem powod lockupu) i sterowanie to w innych skrzyniach pomagal juz tylko soft albo zawory, ale tez zakladam ze nowe poszly. ja sie poddaje

jerry pewnie wlasnie tasma

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
zgadzam się z Toba Komornik wszystko jest ważne , u mnie wyraznie jak zmniejsza sie gestość oleju spada szczelność skrzyni i szarpie

sterowniki mam dwa ten sam efekt , sporadyczny bład momentu obrotowego silnika sie czasem pojawia
tu sa tloki i sprzegła mokre

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I nadal ciekawostka , jak zimny olej to skrzynia miodzio , czuć jak hamuje silnikiem i mieciutko zmienia biegi jak się zagrzeje szarpie co do olery moze być , tyle dobrze że przekazuje napęd i można jezdzić

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Marku, albo założyć chłodnicę oleju, albo poczekać do zimy, a po tak gorącym lecie, zima powinna być sroga i w ten sposób na rozwiązanie problemu będziemy mieli czas do wiosny, a może jak ją wymrozi, to sama się naprawi. :)
Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie ma jak założyć chłodnicy nawet o tym myślałem zastanawiam się czy to nie pompa tam nie ma pomiaru ciśnienia .
Rany to musze poprawić webasto ... ;):D:D

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Nie ma jak założyć chłodnicy nawet o tym myślałem zastanawiam się czy to nie pompa tam nie ma pomiaru ciśnienia .
Rany to musze poprawić webasto ... ;):D:D

Tego nie rozumiem, jak nie ma pomiaru cisnienia??
Dopuki stoisz i masz zapalony silnik program pokazuje cisnienie wewnatrz skrzyni jakie wytwarza wlasnie pompa oleju.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
bez urazy ale ilekroć słyszę o nieudolnych naprawach skrzyń automatycznych tylekroć faktycznie ak 47 by się przydało. Gdybym ja miał tak silniki robić jak oni skrzynie to klienci by mnie też odstrzelili. Nie wspomnę już o kosztach które skrzynie generują. Nowy filterek, olejek, demont znów zamont. Esz. Mój 25 letni automat wciąż śmiga. W razie czego czeka zakupiony nowy w drewnianej skrzyni. Naprawiać nie będę....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A to się zgadza naprawiacze skrzyń to porażka , nie maja sprzętu do napraw albo praktycznie wymieniają wszystko w skrzyni i z tym różnie bywa albo zadziała albo nie ale rachunek w kk zł a jak nie działa już maja w du.... jakbym tak robił elektronikę to by mnie klient zakatrupił

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
to jedno. Najgorsze, jest to, że ma rozebrane, widzi, że kosz wytargany, pęknięty czy coś innego przy okazji nie domaga lub za chwilę będzie to kurcze nie poinformuje tylko swoje zrobi i koniec. Na fakturze dokładnie napisze co robił i jak znów skrzynia zdechnie to powie, że to nie jest reklamacja bo tego nie robił. To kó.....wa trzeba było zrobić i zadzwonić!! Miałem tak ostatnio z automatem w 2.5 tdi audi a4. 3 razy w przeciągu roku. A to szarpie, potem nie przełącza a na koniec umarła tulejka pod gruchą i waliło olejem jak z sagana. Nie mógł tego zrobić od razu?? Stąd je też skrzyń do paparuchów nie wożę. Klient niech gania.

To tak jak ja bym zlecił zrobienie głowicy która się w śmigło zegła. Zawory poproszę, gniazda poproszę, prowadnice jak trzeba planujemy oczywiście ale osiowania wałka po co skoro się nie obraca?? NO LUDZIE!!

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
No właśnie, że nic. Ale u nas jest taki skrzyniarz. Ma głowę do tematów, ale odkąd ludzi robi u niego nastu klienci wzdrygają się jak słyszą jego nazwę. Samo przez się daje do myślenia... Masakra.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no wlasnie .... szkoda ze nie ma legalnego gnata a wiek nie pozwala dac mu w pysk ...

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
ja nie rozumiem tego. normalnym jest, ze pokazuje sie elementy zuzyte i klient niestety sam musi zadecydowac czy wymieniamy np. zmeczone planetarki co bedzie droga impreza czy tez "robimy na spredaz" a po pol roku chce reklamowac wyciek z konwerera chociaz jakby mu wczescniej powiedziec ze potrzebny bedzie komplet uszczelek za 1200zl to zapomnij.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja nie rozumiem tego. normalnym jest, ze pokazuje sie elementy zuzyte i klient niestety sam musi zadecydowac czy wymieniamy np. zmeczone planetarki co bedzie droga impreza czy tez "robimy na spredaz" a po pol roku chce reklamowac wyciek z konwerera chociaz jakby mu wczescniej powiedziec ze potrzebny bedzie komplet uszczelek za 1200zl to zapomnij.
no wlasnie .... szkoda ze nie ma legalnego gnata a wiek nie pozwala dac mu w pysk ...
nie wiem jak w osobówkach ale w autobusach taka naprawa skrzyni biegów nazywa się "przeglądem" czyli po przejechaniu około 1 000 000 km powinno się oddać skrzynię do serwisu, w przypadku o którym mówię serwisu ZF, rozebrać ją na czynniki pierwsze i powymieniać co trzeba ... to daje nam pewność że nie będzie żadnych większych awarii. Tyle z teorii, w praktyce nikt tego nie robi bo póki jedzie to jedzie, tak mi powiedzieli w serwisie daawno temu :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ja tez nie rozumiem tego , sami teoretycy byli i naciagacze takie mam zdanie , opowiesci nizwykle a efekt taki jaki jest .

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
arni czyli się zgadza bo skrzynki zf są nieźle ale żadna z nich nawet 350 tys.nie przejedzi w osobówce wiec się niedoczekaja przegląd o którym piszesz :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
arni czyli się zgadza bo skrzynki zf są nieźle ale żadna z nich nawet 350 tys.nie przejedzi w osobówce wiec się niedoczekaja przegląd o którym piszesz :)
no tak ale ja nie wiem jak to jest w osobówkach, autobusy czy też ciężarowe to co innego, silniki i skrzynie wytrzymują lekko 1 000 000 bez remontu, gdyby producenci dużych robili pojazdy wytrzymujące 300 000 to który przewoźnik chciałby kupić takie "cudo" ??? :) Tak jak piszecie najważniejsze jest serwisowanie auta, głupie oszczędności zawsze odbijają się czkawką, szczególnie jeśli auto używane jest zarobkowo :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Z walsnego doswiadczenia co do automatow i ich naprawy.
5hp24, zdejmuje sie pompe, wywala direct, zaklada nowy/uzywany jak pekniety lub wymienia tarcze tlok i heja.
Czas operacyjny 3-4h, mozna spokojnie zarobic ok 1000zeta.
4hp20, typowie uszkodzenie pompy i szyjki konwenera. Zdejmuje sie pompe, jezeli nie ma syfu duzego to zapina sie druga plus
wymiana szyjki konwentera i heja, mozna zarobic 500 za 3-4h pracy.
To samo tyczy sie wieszkosci jatco, aisin, jeep/chrysler.
We wszytskich wystepuja typowe usterki stanowiace 80% wszytskich usterek automatow.
Wiekszosc naprawiajacych nie zdejmuje koszy, nie sprawdza tlokow, nie czysci kazdego elementu sterowania.
Wszyscy mniej wiecej maja pojecie ze w sterowniku znajduje nie nierzadko ponad 100 elementow, wszytsko w okreslonej kolejnosci i porzadku. Sama weryfikacja skladanie sterowania zajmuje od 4 do 8h pracy, jezeli skrzynie naprawia sie w dwa dni z jej montazem i demontazem to jasna sprawa ile czasu poswieca sie samej skrzyni.

uwaga o tej 4hp20, jezeli jakosc pracy skrzyni zalezy od temperatury oleju a sterowanie jest nowe to trzeba zajac sie szczelnoscia samej skrzyni od strony czysto mechanicznej, tj pierscienie, tłoki, zawory zwrotne.

Ja na razie testowalem osobista naprawe zf 5hp20, 4hp20, 5hp19, 6hp28, jatco, aisin aw50, chrysler te62 i a500, reszty chyba nie pamietam:) Wszytskie jak na razie dzialaja bez zarzutu i wszytskie mialy typowe usterki opisywane po wielokroc:)

Do góry Bottom