• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Volvo v40 z 1997"1.8 (115KM)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
No to zabawa była :) najlepiej idzie robota jak nic nie idzie po twojej myśli czyli że wy......bał byś to wszystko w p ..u ale po otwarciu kolejnego piwa...przechodzi ci:D

" Mam tak samo jak ty miasto moje a w nim... ,swoich ludzi swoje sprawy"

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Parę dni temu...taka sytuacja ,gdy pojechałem po swój telefon do serwisu naprawy bo wywalił mi wyświetlacz. Cofając tyłem volvem pod takie krawężniki cofłem za mocno i zderzak wleciał za krawężnik.Wyobrazcie sobie co było przy ruszaniu?zderzak został ale szybki montaż i już był na swoim miejscu ...straty? Tylko zerwana obrysowka ...łot całą historia.;):D:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Parę dni temu...taka sytuacja ,gdy pojechałem po swój telefon do serwisu naprawy bo wywalił mi wyświetlacz. Cofając tyłem volvem pod takie krawężniki cofłem za mocno i zderzak wleciał za krawężnik.Wyobrazcie sobie co było przy ruszaniu?zderzak został ale szybki montaż i już był na swoim miejscu ...straty? Tylko zerwana obrysowka ...łot całą historia.;):D:D
Tata mi zrobił to samo w moim nrq a wiesz co mi powiedział jak miałem do niego pretensje? Weź sobie zamontuj zderzak z tego audi co stoi na parkingu:D (nie który nie był jeszcze zarejestrowany)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ojcy. Takie są:) mi jak ojciec krafterem wjeżdżał do warsztatu jakoś przyleciał z Niemiec a mróz był to żeby krafcior na dworzu nie stał to wjeżdżał i połamały się płytki na podłodze ( fakt że fachura na placki je kładł ,miały prawo)
Szfagier z teściem wprowadzali ojca bo wjeżdżał tyłem między słupy podnośnika ...noi płytki pod ciężarem zaczęły trzaskać...
Szfagroszczak mówi że ViciA będzie zły za te płytki ..ojciec tylko machnął ręką ,powiedziawszy tak ma być* zrobi se...o i H#J taka sytuacja proszę ja Ciebja,:D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Dzień dobry moi mili przyjaciele:)
I stało się ,volvetta wjechała na podnośnik i wisi już od chyba poniedziałku.
Jak mówiłem tak zrobiłem uzbierało się klamoty na tylną oś i w****bałem wszystko co było możliwe w spodzie do konserwacji na 100 pro%...
Co do cynku to do cynku co do proszkowego to do proszkowego .Jedynie co zostało to butla od gazu z wlewem ale nie ukrywam też chciałbym się jej pozbyć bo trza będzie tam pospawać ( we wlewie, bo TrAgEdIA!!!)
Mój mistrz lakiernictwa tak miał zrobić że będę zadowolony,.no i byłem dopóki tego nie rozebrałem...

Nie mam fotek...bo raz aparat mi nie działa a raz działa.ale postaram się coś wrzucić, bo pewnie jesteśta tak ciekawi co tam się wyczynia u mnie na warsztacie.
Jedny plus tego że zamknąłem podsufitkę całą.Jak się napali w kozie to te 15 stopni jest.cieplo już górą nie spie##ala.I aż chce się robić;:D łot cała Historia. c.d.n

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Wymontowałem butle z gazem i wlew od gazu który był we wlewie benzyny...
Arni mam pytanie !
Wyjąłem tą butle w celu zakonserwowania bagażnika w komorze koła zapasowego i tak chciałem się ciebie poradzić czy butla Gazu ma być bezpośrednio na blasze czy nie zaszkodzi ju tam trochę odizolować ?

A tak ogólnie Pany to roboty jest w H**j :/

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Mi się nie chciało ale jeśli tak daleko masz rozebrane to daj izolację, nie będzie obcierało i postaraj się uszczelnić kominek
Co masz na myśli z uszczelnieniem kominka ?( wiem co to jest:))

A tak ogólnie to bałem się tej butli wyjmować żebym nie wyleciał z tego warsztatu w powietrze.:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Co masz na myśli z uszczelnieniem kominka ?( wiem co to jest:))

A tak ogólnie to bałem się tej butli wyjmować żebym nie wyleciał z tego warsztatu w powietrze.:D
Nie wiem jaką tam masz butlę? W kształcie koła zapasowego czy walcową? Jeśli w kole to kominek wchodzi w tą okrągłą dziurę
Screenshot_20221117-234015.jpeg
Musi być szczelny żeby w razie rozszczelnienia gaz wyleciał na zewnątrz auta no i drugą stronę żeby piach nie leciał do środka do bagażnika:)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie wiem jaką tam masz butlę? W kształcie koła zapasowego czy walcową? Jeśli w kole to kominek wchodzi w tą okrągłą dziurę
Wyświetl załącznik 46592
Musi być szczelny żeby w razie rozszczelnienia gaz wyleciał na zewnątrz auta no i drugą stronę żeby piach nie leciał do środka do bagażnika:)
O i tu jest myśl,tak mam w kształcie koła zapasowego.dzis będę czyścił komorę i pomaluje na czarno ...o tym kominku pomyśle ...szmatu może zagadzić??.nie,smieje się ,zrobię jakąś zaślepkę bo rzeczywiście nic tam takiego nie było.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Cześć! Dzięki wielkie za link do tego gumowego kominka ,przy okaZji popatrzyłem sobie na inne oferty także coś w tam w oko wpadło i zakupy za 50zl się zrobiły.
O i jeszcze co mi się przypomniało Arni.Pamietasz kiedyś tam polecałeś taki zestaw z neotools do odkręcania obrobionych śrub i nakrętek.Zakupilem też z tego samego linku i leżało bo nie było jak narazie potrzebne....jak wytaszczyłem zbiornik paliwowy to tam była taka śrubeczka na M6 co trzymała przewody hamulcowe w takiej objemce. Noi oczywiście obrobił się łeb i trzyma.Uzyłem z zestawu klucza troszkę nabiłem, jeszcze przy okazji śruba w łeb dostała strzał z młotka przez pobijak i nie stawiała oporu.Odkrecona jest. Także miło zaskoczony jestem jak to pięknie i sprawnie poszło.Na plus!

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Siemandero! Łobuzy!
Dziś też byłem na warsztacie ,a jaki h#j,;) poprzygotowalem wszystkie Kości i graty tylniej zawiechy i jutro po robocie o 14 smignę do włocka do lakierni proszkowej by odrazu to wypiaszczyli i polakierowali na czarno.( Znając życie ja jeszcze będę to poprawiał kolorystycznie;))

Później trza się będzie wziąść za oczyszczenie elementów które pójdą do ocynkowania w tym też cała regeneracja zacisków hamulcowych tylnich:D ( zdradzę wam że na tył tarcze też wlecą mikody GT)
Zapowiada się też wielkie czyszczenie budy pod spodem.Planuje z grubsza to zjechać małym flexem ze szczotą druciana a na sam koniec przed położeniem podkładu( epoksyd) wypiaskować to co tam wtych zakamarkach zostanie.
I tu będę musiał coś pocudować z pistoletami piaskarkimi i metodą prób i błędów będę chciał uzyskać zamierzony efekt chyba że ...ktoś już przerabiał podobny temat i mógłby się wypowiedzieć w temacie przygotowania podwozia do konserwacji ???

Reperatura wlewu już w połowie gotowa:D

Przepraszam za brak fotek ale nie mam czasu podjechać do fachowca który się tym by zajął:( przepraszam ale postaram się to ogarnąć bo bez fotek to nie jest historia:D pozdro

Do góry Bottom