• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Volvo v40 z 1997"1.8 (115KM)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Nie zauważyłem
A ja to codziennie widzę, jak cała produkcja w Polsce jedzie na pół gwizdka(żeby tylko przetrwać).
Automatyczne połączenie postów:

Pierdu pierdu Heniu, ale suma summarum nie pochwaliłeś się swoim bolidem.
Nie widzę sensu epatowania jakim samochodem poruszam się na co dzień i co mam na weekend.
Mając w portfelu 50 koła i w zasięgu euro 4 lub lśniące euro 6, wybiorę euro 4. Nie kupuję pojazdu dla oczu sąsiada i nie muszę dowartościowywać w ten sposób samego siebie.
Dlatego nie widzę sensu pisania, co mam, a czego nie mam.
Potrafię nie myć samochodu przez rok żeby łapał jak najmniej wody. I w dupie mam, że mógłbym jeździć pięknym i wypolerowanym.
Ważne, że ja wiem co jest w środku i pod spodem, a sąsiad widzi tylko brud <---- to taka metafora, może ktoś złapie.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Nie widzę sensu
Zapytałem czy jeździsz bo chciałbym poznać twój gust, już wiemy że nie podobają ci się stare Volvo v40, wnosząc po twojej dotychczasowej twórczości twierdzisz że znasz się na wszystkim ale nicj na to nie wskazuje:D toteż chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Widzisz Heniu. Jedne proste pytanie i nawet na nie nie potrafisz odpowiedzieć poprawnie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ja pindole, bo nie chce żeby później jakiś PaprokService mnie namierzył, jakkolwiek to zabrzmi.
Na co dzień dwulitrowa Giulietta w dieslu.
A pod kocem dwie sztuki 250 konia w manualu z tylnym napędem.
Idźdta już spać ;)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Lawetę masz w zestawie?
A co kupisz, jak silnik dobry, to znowu rdza i odwrotnie.
Silnik kupowałem nie samochód.
To kup "nowego" diesla żeby Cię nie puścił z torbami. Mądrala.
To nie te alfy co kiedyś.
Automatyczne połączenie postów:

Tak, pod kocem. Nawet dwie jakby jedna się zepsuła.
Dwie, bo coraz mniej było na rynku i ceny rosły. Z chciwości kupowałem.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Diesel to się nadaje do traktora:D
To samo mi się nasówa na myśl gdy słyszę że gaz to do kuchenek.
To ja już wolę tą kuchenką pomykać niż domyślać jaki olej , a czy do paliwa dać dodatek , a jak jeździć, żeby mi się tylko ten święty DPF nie zatkał.
Pozdro dla Henia, nie wszyscy chcą Cię wyd.....ć czy śmiać się Ciebie.
Czasem wystarczy prosta odpowiedź to luźne pogaduszki .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kiedyś diesel miał rację bytu w PRL a później w prostych silnikach, ewentualnie w pojazdach użytkowych ale obecnie to wszystko jest za bardzo przekombinowane, wrażliwe na jakość paliwa, diesel jest bardziej skomplikowany niż benzyna

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
M hd, oj wiesz, ja tam sobie ostro nagrabiłem u złodziejaszków i paproszków...

Jestem dwoma rękami za benzyną. I do codziennej jazdy, to i może bym się pokusił o LPG. Tylko że to musisz mieć PEWNEGO gaziarza.

A z pewnych względów diesel wychodzi mi najtaniej dlatego muszę się nim męczyć ;

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Wiecie co..jesli chodzi o diesla to tylko Mercedes w123( beczka) 2.4 D ...to byly silniki ...i nawet chcialem stać sie posiadaczem takowej tratwy ale nie wszystko poszlo po mojej mysli ...i h#j bombki strzelił...
Kupilem nitownice do nito nakrętek...wy??###em.200zl w naszym sklepie narzędziowym w mieście...ogolnie do samochodu/warsztatu duzy wybor narzedzi jakie tylko marki. Ja wiem ze jest internet mozna zamowic itp...ale ja jak potrzebuje na już teraz to nie ma zniłuj ja musze mieć...
Chce tu tez napomknąć do kolegi WOODOO..
Kiedys pisał tez (czytałem) ze ze znajomym jezdzili po warsztatach i szukali tej nakryntki...
I to jest kuzwa prawda ..bo u nas czy blacharze czy lakierniki czy mechaniki to jebiu wszystko na blachowkrętki .I u mnie dół blotnika czy nadkola wszystko na blachowkretki ..jakaś obejma blachowkretka..ja juz tak nie lubie ...o przyklad ..urwalem ( polamalem orginalne mocowania wtyczek od abs.) No i co i dupa org nie znajde bo w takim stanie jak moje a nowe nie dostępne...nawet w servisie volvo w Toruniu. ;) zawsze jak coś nie typowego to ło panie..nie ma ....ale nie przykrece na srubke tzw bzzyt i jest ...ja szujam kołka wkręta typowo samochodowego i robie tak by nie bylo po drutowemu...ogolnie lubie zbierać z innych samochodow jakies spinki wkręty itp ..a bo przydo się. Zawsze cos mozna wykminic zrobic ale z klasą..jak na mechanika samochodowego przystało...
Pozdrawiam:D

Noi dlatego z tymi udziewniniami z volvem tak schodzi:p

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Do jakiejś padliny, którą można zarżnąć LPG jak najbardziej. Miałem kiedyś dwa takie egzemplarze może i nawet z trzy. Ale do codziennej jazdy tylko diesle.
ja tam nigdy nie rozumiałem ludzi którzy płacą więcej za paliwo tylko po to żeby mieć klekoczący, śmierdzący samochód z problemami przy odpalaniu na mrozie, w którym byle usterka idzie w tysiące. Albo jeżdżą na benzynie-gorsza od lpg, niszczy silnik, a kosztuje 2x tyle.
Lpg zawsze podnosi wartość samochodu.
Kupilem nitownice do nito nakrętek...wy??###em.200zl w naszym sklepie narzędziowym w mieście..
Też mam od jakiegoś czasu, fajna zabawka, używam dość często wcześniej spawałem nakrętkę, ale to dużo roboty żeby przygotować i potem zabezpieczyć, a tu tylko wiercę otwór, wbijam nitonakrętkę, szybko, łatwo i ładnie wygląda :D

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Lpg zawsze podnosi wartość samochodu.
W youngtimerze na pewno ;) może Vicia w Volvo sobie założy.

ja tam nigdy nie rozumiałem ludzi którzy płacą więcej za paliwo tylko po to żeby mieć klekoczący, śmierdzący samochód z problemami przy odpalaniu na mrozie, w którym byle usterka idzie w tysiące
Są rzeczy o których głośno na forum się nie pisze. Ci co wiedzą, to wiedzą pozostali umierają nieświadomi.
nanab Ty chyba do tego kółka szczęśliwców się nie zaliczasz ;)

Chociaż zgadzam się z Tobą w 100% same problemy z tymi dieslami.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Też potrzebowałem na gwałt, kupiłem w markecie Jula
Widzisz Wiktorku z nimi jest taki problem że z czasem śruba przyrdzewieje i nie chuj tego nie ruszysz chyba że posmarujesz przy montażu

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Szczęść Boże!!
Pare dni temu udało mi sie wrzucić zbiornik w swoje miejsce...oczywiscie po wczesniejszym uzbrojeniu w gąbki i osłonki ,objemeczki.
I spineczki na przewodach paliwowych też nowe ...pompa założona podłączona ...takie buty z cholewami.
20230627_212208.jpg 20230627_212159.jpg 20230627_212123.jpg 20230627_212112.jpg
Mam teraz troche inną robote na dzialce nie związaną z branżą motoryzacyjną...a budowlaną , dzięki której wiem że to w końcu wszystko będzie miało sens:D

Nutro w Czernikowie jest zlot motocyklowy jedziemy z młodocianym oko nacieszyć a ja sie jade wk$$%ić ze moje skarby w szałorach pochowane i nic sie nie dzieje ...ale pierwsze auta ogarnąć..

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
wk$$%ić ze moje skarby w szałorach pochowane
WTF
blinking trailer park boys GIF

Do góry Bottom