• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Volvo v40 z 1997"1.8 (115KM)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Dzień dobry...dziś udało mi się wymienić oringi wtrysków :
IMG_20231009_200509.jpg
Włożyłem listwę wtryskową:
IMG_20231009_200459.jpg
Wymieniłem przewód(giętki) zasilający listwę wtryskową:
IMG_20231009_200544.jpg IMG_20231009_200557.jpg
Ale jeszcze muszę sobie wykonać taki uchwyt który zamontuje do śrub mocujących listwę.
Uchwyt będzie trzymał wtryskiwacze do gazu .Trochu muszę poprawić po gazowniku bo tak było trytytkami przypięte i nie pasowało mi więc wymyśliłem takie coś:
IMG_20231009_204050.jpg
Jutro sobie to na robocie ogarnę ,to będzie wiadomo o co common.
To na tyle by było..powiem wam czym bliżej odpalenia potwora tym coraz bardziej się denerwuje acz może i ekscytuje się...pany bo to już rok prawie mija:/
Pozdrawiam,;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dzień dobry...dziś udało mi się wymienić oringi wtrysków :
Wyświetl załącznik 51035
Włożyłem listwę wtryskową:
Wyświetl załącznik 51036
Wymieniłem przewód(giętki) zasilający listwę wtryskową:
Wyświetl załącznik 51037 Wyświetl załącznik 51038
Ale jeszcze muszę sobie wykonać taki uchwyt który zamontuje do śrub mocujących listwę.
Uchwyt będzie trzymał wtryskiwacze do gazu .Trochu muszę poprawić po gazowniku bo tak było trytytkami przypięte i nie pasowało mi więc wymyśliłem takie coś:
Wyświetl załącznik 51039
Jutro sobie to na robocie ogarnę ,to będzie wiadomo o co common.
To na tyle by było..powiem wam czym bliżej odpalenia potwora tym coraz bardziej się denerwuje acz może i ekscytuje się...pany bo to już rok prawie mija:/
Pozdrawiam,;)
Ja też poprawiłem swego czasu mocowanie listwy, mało tego przeniosłem ją na drugą stronę silnika bo tam gdzie była zrobiła mi wgniote w masce, zamocowałem ją tymczasowo na takiej blaszce z dziurkami co się używało do siłowników zamka centralnego:D i tak już zostało, jeździ od lat

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja też poprawiłem swego czasu mocowanie listwy, mało tego przeniosłem ją na drugą stronę silnika bo tam gdzie była zrobiła mi wgniote w masce, zamocowałem ją tymczasowo na takiej blaszce z dziurkami co się używało do siłowników zamka centralnego:D i tak już zostało, jeździ od lat
No Nie raz trzeba poprawić a ja sie teraz taki wygodny zrobiłem że co by trzeba dorobić ..to robię sobie w robocie bo mam możliwości takie...ale tak żeby sam z siebie? Może coś bym tam wypłodził..ale po co? Jak może być orginał;) :D
P.s ..nie widziałeś moich uchwytów mocowania aku .do Junaka?
Z materiału CuZn;)
Z tego co się orientowałem to chyba nasze polskie Sokoły miały jakieś części karoserii z tego materiału.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
ty tu nie gwiazdorz, tylko zdjęcia pokazuj. co by prawdziwi fachowcy mogli ocenić i skomentować, jakie krzywe i jak bardzo zje-psułeś :D

z mŁosiądzu panie? no widać, że na bogato i na złomiarza to się ty nie nadajesz :D
Tu byś się kolego zdziwił ...nie odbiegają od oryginału jedynie tak jak piszesz z mosiądzu...:D Kolor zbieram ale tylko w celach kolekcjonerskich nie materialnych:D
A zdjęcia gdzieś są bo wstawiałem takie tam poczynania ...
Byś musiał wpisać w wyszukiwarkę /MZM/ i ci wyskoczy cała hystoryja jak masz cierpliwość to poczytaj.;)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Siema z wieczora !
I jak dlubiecie jeszcze o tej porze przy samochodach ???
Bo ja dopiero co wróciłem z warsztatu .
Wstawiam foty! Patrzta ino i podziwiajta!
Dokumentacja techniczna elementu według mojego pomysłu;)
IMG_20231010_134143.jpg IMG_20231010_134208.jpg
A tu już gotowy element (wiadomo) z kwasówki:
IMG_20231024_174328.jpg
Chodziło mi oto by listwa wtryskowa od gazu była nad przewodami wtrysków benzyny:
IMG_20231024_175223.jpg
I tak to teraz ma wyglądać i ma sens.Wczesniej to ustrojstwo było strytytkowane do listwy benzynowej ,opierało się na przewodach i je gniotło ...co mi się nie spodobało a wręcz w###łooo.
IMG_20231024_202625.jpg
Kawał czasu temu malowałem tam pod spodem podstawki aku ,konserwacja te sprawy itp oprócz kurzu nic nic się tam nie dzieje.
Przypomnę...było wyczyszczone szczotka druciana na małym fleksie do gołej blachy ==>odtłuszczanie==>r-stop==>podkład reaktywny z corstala + na to podkład w epoksydzie i czarna na to dla wyglądu i powiem wam; trzyma się ,rdza nie atakuje, co w tych miejscach to rdza na wylot żarła.

I to wszystko ,mozolnie do przodu składamy dalej;)
Pozdro!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Siema z wieczora !
I jak dlubiecie jeszcze o tej porze przy samochodach ???
Bo ja dopiero co wróciłem z warsztatu .
Wstawiam foty! Patrzta ino i podziwiajta!
Dokumentacja techniczna elementu według mojego pomysłu;)
Wyświetl załącznik 51249 Wyświetl załącznik 51250
A tu już gotowy element (wiadomo) z kwasówki:
Wyświetl załącznik 51251
Chodziło mi oto by listwa wtryskowa od gazu była nad przewodami wtrysków benzyny:
Wyświetl załącznik 51252
I tak to teraz ma wyglądać i ma sens.Wczesniej to ustrojstwo było strytytkowane do listwy benzynowej ,opierało się na przewodach i je gniotło ...co mi się nie spodobało a wręcz w###łooo.
Wyświetl załącznik 51253
Kawał czasu temu malowałem tam pod spodem podstawki aku ,konserwacja te sprawy itp oprócz kurzu nic nic się tam nie dzieje.
Przypomnę...było wyczyszczone szczotka druciana na małym fleksie do gołej blachy ==>odtłuszczanie==>r-stop==>podkład reaktywny z corstala + na to podkład w epoksydzie i czarna na to dla wyglądu i powiem wam; trzyma się ,rdza nie atakuje, co w tych miejscach to rdza na wylot żarła.

I to wszystko ,mozolnie do przodu składamy dalej;)
Pozdro!
Aż poszedłem do audi i sfotografowałem mój projekt sprzed lat
IMG_20231025_121028.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ale kolektor wydechowy masz fajnie ogacony...i co daje to coś?
Ponoć trzeba owijać na zakładkę a ja za mało nawinalem i wtedy to ma sens, nie wiem co to miało by dać, ja miałem na celu obniżyć temperaturę w okolicy kolektora i ogólnie w komorze silnika ale nie mam jak tego pomierzyć więc odpowiadając na pytanie nie wiem:)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ponoć trzeba owijać na zakładkę a ja za mało nawinalem i wtedy to ma sens, nie wiem co to miało by dać, ja miałem na celu obniżyć temperaturę w okolicy kolektora i ogólnie w komorze silnika ale nie mam jak tego pomierzyć więc odpowiadając na pytanie nie wiem:)
No o to mi chodziło...ja teraz chciałem same rury pod spodem poowijac ale odpuściłem...Volvo prawie na wylocie jeszcze kilka tematów do ogarnięcia..olej paliwo prąd i kita...sztywno ma być:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No o to mi chodziło...ja teraz chciałem same rury pod spodem poowijac ale odpuściłem...Volvo prawie na wylocie jeszcze kilka tematów do ogarnięcia..olej paliwo prąd i kita...sztywno ma być:D
Trzeba zdemontować kolektor żeby było ok no i ten mój był trudny do owinięcia, najlepiej jak są rury a nie taki całościowy odlew

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Trzeba zdemontować kolektor żeby było ok no i ten mój był trudny do owinięcia, najlepiej jak są rury a nie taki całościowy odlew
Yo ..ja wiem mało miejsca na przeplatanie...w dwulitrüwce się pobawię bo silnik mam wyjęty to będę mógł bezproblemowo go odkręcić ale to jeszcze czas

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Chłoposzki dziś nadszedł kuźwa ten dzień...
Volviocz rechnął ,chodzi .o sukin kot po roku ciszy grobowo/ garażowej przemówił.
IMG_20231104_100015.jpg

Jeszcze nagrałem filmik dla szfagra mojego bo jako jedyny adratowal się moim pojazdem kiedy wyjedzie z warsztatu ...ale kuźwa nie umie ,nie potrafię wstawić.

Dobra...jak grzmot chodził to w tylnim zderzaku podpiąłem obrysowki...
IMG_20231104_103827.jpg IMG_20231104_100047.jpg IMG_20231104_104001.jpg
IMG_20231104_100735.jpg

Nie wiem czemu ale w nowych obrysówkach jest we wtyczce zamieniony plus z minusem i nie pasi mi pod instalacje ...więc przerobiłem na hermetyczne dwupinowe.

Oleju wlałem jakiegoś najtańszego ..benzyny 20 litrów ..jutro przy boży niedzieli wyjadę go umyć ...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
To ja z tymi moimi remontami to jestem cienki jak dupa węża:) za szybko mi to idzie i blacharsko nic nie ogarnięte ale jeszcze przyjdzie dzień...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
IMG_20231105_212253.jpg
Nocny Jast(żomb) gotowy do startu:D
Przeprowadzałem go do siebie jutro muszę zrobić zbieżność ,bo dupa mu tak tańcuje że coś okropnego...ani przycisnąć ani nic....
Ale i tak jestem za przekładką dwulitrowki w Turbo bo to co teraz tam siedzi pod maską to jest żart a nie silnik ..matki hjundaj już się szybciej zbiera .ale to później ...chłopaki dam znać jak już będę poczyniał kroki w tym temacie.
Bo z chęcią bym się pobawił w przekładkę...pozdrawiam:D
Automatyczne połączenie postów:

Sorki Vicia nie mogłem się powstrzymać :D Wyświetl załącznik 51356
Dobre:D no co tu dużo gadać sama prawda.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom