• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk3 1.8 01r. jeździ jak na ssaniu

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam Panowie
Pacjent to mondeo mk3 z 2001r. 1.8 CHBA 125KM z LPG
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem mianowicie samochód podczas jazdy na rozgrzanym silniku po wciśnięciu sprzęgła podnosi obroty do 1600-2000. Jak tylko auto się zatrzyma to spadają do 800.
Błędów nie pokazuje żadnych.
Wymieniono już:
-sondę lambda
-przepustnicę
-zawór bocznikowy
-map sensor
-czujnik położenia przepustnicy
Żadnych nieszczelności kolektora nie stwierdziłem.
Najlepsze jest teraz. Po odłączeniu czujnika prędkości VSS ze skrzyni auto jeździ normalnie!
Nic się nie dzieje no poza tym że nie działa prędkościomierz i kilometry nie lecą.
Silnik chodzi normalnie, po wciśnięciu sprzęgła schodzi z obrotów jak Pan Bóg przykazał.
Jak tylko podepnę ten czujnik spowrotem wszystko wraca do normy czyli znowu dostaje jakieś dziwne ssanie. Wymieniłem mu też ten czujnik VSS, dodatkowo założyłem inny sterownik i nic.
Skłaniałbym się że to problem z elektroniką ale IDS nic nie pokazuje. Parametry w normie.
Miał ktoś podobnego pacjenta?

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Nie zauważyłem nic od wtyczki do wiązki. Musiałbym rozpruć całą wiązkę żeby dokładnie to prześledzić.
Z drugiej strony licznik działa normalnie, nic w nim się nie przycina nic nie mruga.
Gdyby coś było z kablami to by chyba dawał jakiś sygnał na liczniku ale sprawdzę jeszcze dokładnie.

ergo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kraków
Na zimnym silniku auto pracuje normalnie? Ja bym pominal kwestie czujnika VSS bo z tego co wiem jak sie go odepnie to auto przechodzi w stan awaryjny, dlatego dziala ok.

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Trudno stwierdzić na zimnym bo naturalnie po odpaleniu ma trochę wyższe obroty w granicach 1000-1100.
To cenna uwaga z tym trybem awaryjnym. Czyli w trybie awaryjnym musi coś pomijać.
Tylko co?
Sprawdzałem też czujnik temperatury i raczej bym go wykluczył. Pokazuje dobrą temperaturę.
Na podglądzie wskazań rzeczywistych i dodatkowo włożyłem mu termometr piecowy do zbiorniczka wskazania były poprawne.

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Czujnik jest i załącza się i rozłącza przy ruchu kierownicą.
Przynajmniej miernik tak pokazuje.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Musi pokazywać ciśnienie cały czas, dlatego silnik ma podwyższone obroty, dla zwiększenia
ciśnienia we wspomaganiu. Wymień płyn na nowy.

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Płyn wymieniałem mu jakieś pół roku temu z całym płukaniem układu bo pompę wspomagania regenerowałem.
Ale podepnę się pod niego żeby sprawdzić jego zachowanie. Zawsze to kolejna rzecz będzie sprawdzona i można coś wykluczyć.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
To jest właśnie usterka niepotrzebnie wcześniej wymieniałeś części. Ford zadbał o to
żeby kierowca się nie zabił w przypadku braku wspomagania. Np. na zakręcie
auto mogło by pojechać prosto, kumasz.

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Czyli myślisz że czujnik jest cały czas otwarty?
Jutro będę miał u siebie samochód to go sprawdzę i dam znać jak się ma.

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Sprawdziłem właśnie czujnik i jest sprawny. Bez obciążenia jest zwarty a podczas kręcenia kółkiem się rozwiera.
Czy myślisz dalej że to wina wspomagania? Może coś po drodze między tym czujnikiem a sterownikiem?
Płynu na razie nie wymieniałem. Jest zalany Mobil ATF 220 z tego co pamiętam. Za ten mopar krzyczą u mnie ponad 100zł i tylko na zamówienie. To jego normalna cena?
Z tym zadbaniem Forda to bym polemizował bo jak ci nie daj Boże samochód zgaśnie na zakręcie to ani kierownicą nie ukręcisz ani hamulca nie wciśniesz. Zdarzyło mi się kilka razy lata temu jadąc MK3 ale sławetnym dieslem 2.0 TDCi.
Strachu co nie miara i siła w rękach potrzebna żeby skręcić auto.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Więc sam widzisz ale nie chcesz się dostosować. Moje życie warte więcej jak 100 zł ale Twoje
może nie.

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
W tym aucie nie ma potencjometru przy pedale. W MK3 były ale w dieslach.
Tu jest zwykła linka i ewentualnie czujnik położenia przepustnicy, który jest nowy.
Nie wiem Staszek do czego pijesz? Zapytałem czy to jest normalna cena za niego a nie że nie wydam na niego 100zł.
Opisałem Ci sytuację Mondeo MK3 z silnikiem diesla z przed 15 lat, której byłem uczestnikiem.
Chciałem się tylko dowiedzieć czy wina takiego zachowania auta to wg Ciebie niewłaściwy płyn hydrauliczny?

ergo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kraków
Mopar jest dedykowanym olejem do wspomagania w tym samochodzie? Bo jezeli nie to teoretycznie najlepszym co moze byc w ukladzie to olej forda. Kazdy olej musi spelniac okreslone normy, to ze np. producent auta mowi ze najlepszym olejem silnikowym jest castrol czy elf nie znaczy ze na innych markach ma dzialac zle. Wydaje mi sie ze wymiana plynu na niewiele sie zda ale sprobowac nie zaszkodzi.

Czy sprawdzales na kompie jaki jest procent otwarcia przepustnicy gdy podnosi mu obroty po wcisnieciu sprzegla?

Ostatnia edycja:

hoody13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Kupię wtedy ten Mopar i zobaczę. Jeżeli nie ma innych pomysłów to spróbuję.
W sumie w tej pompie nie ma się co popsuć bo tam jest tylko jedno łożysko i uszczelniacz, które to pół roku temu wymieniałem bo ciekło z uszczelniacza.
Położenie przepustnicy było zdaje się jak dobrze pamiętam coś koło 18%, tak samo jak podczas postoju na włączonym silniku.

slukasz752

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
gurka
A maglownica może to ona jest przyczyną tego że pompa musi cisnac z większą siłą i podnosi obroty

Do góry Bottom