• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mondeo mk3 tddi po odpaleniu gasnie

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Ja dziś posiedziałem troche przy fordziku i znalazłem usterkę. Ktoś naprawiając sterownik pompy zlutował 4 kable doczołowo. Przewody są dość sztywne to lut puścił a kuszulka termokurczliwa ukrywała przerwę.Zauważyłem ze na przewodzie szaro fioletowym idącym z pompy ktoś wstawił przekaźnik i na wyłączonym zapłonie nie ma przejścia.Auto pali moc jest lecz po rozgrzaniu trzeba dalej długo kręcić tak jak by brakowało paliwa. Wymieniłem czujnik wału korbowego i bez zmian. Po wypięciu kostki czujnika temperatury płynu auto pali wzorowo .Więc trzeba by było zwiększyć dawkę startową na ciepłym silniku.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Właściciel woził auto lawtą gdzieś pod Kraków na ponoć remont pompy za coś lekko ponad tysiąc złotych.Farba na śrubach pompa wypiaskowana jak nowa a w środku pewnie nie wiele zdzialane.

ZenFis

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Radom
Właściciel woził auto lawtą gdzieś pod Kraków na ponoć remont pompy za coś lekko ponad tysiąc złotych.Farba na śrubach pompa wypiaskowana jak nowa a w środku pewnie nie wiele zdzialane.
Najprostszy sposob to schlodzic korpus pompy na rozgrznyrozgrznym silniku i odpalic

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Za 1000 zł to się tą pompę podpiera żeby na kilka giełd auto zdołało zajechać ;)

Punktów
0
Witam, mam mondeo z silnikiem 2.0tddi 115ps. Od kilku dni mam problem.
Auto odpala i niby jest ok ale po jakimś czasie gaśnie zaczyna mrugać kontrolka od świec żarowych a obrotomierz i licznik zamarzają w ostatniej pozycji. Stało się tak kilka razy po których mogłem jechać.
Dzisiaj wymieniłem FILTER paliwa i zapalił, pracował jakieś 5 do 10 min i zgasł
Po ponownym odpaleniu po chwili gaśnie liczniki zatrzymują się w ostatniej pozycji i mrugam kontrolka świecy. Proszę o pomoc

Punktów
0
Nie takie to proste mondek stanął w Berlinie. Tak więc liczyłem że to jakaś w miarę do zrobienia samemu żecz

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Elektronika pompy,posiadam Focusa 1.8 TDDI,rewelka,niestety trzeba było grzebać,wymieniłem całą pompę,trwałość elektroniki to ok.200 tyś km,siada gdy pojawiają się wewnętrzne opory w samej pompie(tranzystor)

Do góry Bottom