• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Multitronic 2.0 TDI

MbitXX

Początkujący
Punktów
0
Cześć
Mam takie pytanie.
W firmie pojawiło się kolejne A6C6 z 2011 roku - wersja 140 KM w 2.0 TDI.
Auto normalne no, ma 280 tys km (do nas trafiło 1,5 miesiąca temu - miało 260 000 prawdziwego przebiegu).
Wszystko zdrowe. Ma jednak jedno ALE.
Jak ruszasz to jeśli dasz za dużo gazu to jest pojedyńcze szarpnięcie (trwające 0,5 sekundy). Jak ruszasz i gazem delikatnie operujesz i cofniesz pedał na ułamek sekundy we właściwym momencie, szarpnięcia nie ma.
Jeden mechanik mówi, że skrzynia jest CH>>>> - bo to multitronic i gada i stęka jak typowy polak
Drugi podpowiada wymianę oleju i ma być ok - wysyła mnie do fachowego warsztatu, który się tym zajmuje.
Trzeci stawia na dwumas, wysprzęglnik lub koniec sprzęgła, ewentualnie problemy ze sterowaniem silnikiem - brak mocy, ale silnik i skrzynia nie pokazują żadnych błędów (auto miało naprawiane klapki wirowe - zestaw naprawczy - blokada).
Poza tą jedną przypadłością, auto śmiga elegnacko, skrzynia nie szaleje, pracuje jak w innych naszych samochodach, obroty ustawiają się w jednym miejscu, auto równo ciągnie, dobrze reaguje na gaz.

Co może być przyczyną tego szarpnięcia przy ruszaniu.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
A czy w ogóle któryś z tych mechaników wykonał tak podstawową czynność jak sprawdzenie poziomu oleju? Od tego trzeba zacząć, bo te skrzynie są bardzo wrażliwe jeżeli chodzi o olej.

Druga sprawa, wymienić olej w skrzyni i tak powinieneś, jak znam życie to dluuuugo w niej oleju nikt nie wymieniał.

Następna sprawa. Nie za bardzo wiem o co chodziło mechanikowi z tym końcem sprzęgła? W sensie, że koniec żywota sprzęgła czy co? Multitronic ma dwa kosze sprzęgłowe. Jedno do jazdy do przodu, drugie do tyłu, oba załączane hydraulicznie ciśnieniem oleju. Także ten...

Sprawdź poziom oleju i sprawdz jak auto zachowuje się przy ruszaniu z "1" lub "2" biegu, nie na "D". Wtedy bieżnie łańcucha są w stałym położeniu i skrzynia działa na zasadzie stałych przełożeń.

Co do mechanika który stwierdził że Multitronic ch.... Jasne, ma prawo się rozsypac w autach ciągnietych z Niemiec które na granicy gubią 200-300 tysięcy i ostatnia wymianę oleju widziały na przeglądzie gwarancyjnym 10 lat temu. Druga opcja taka, że dla tego mechanika wszystko chujowe czego nie potrafi naprawić.

Ostatnia edycja:

MbitXX

Początkujący
Punktów
0
No właśnie Mikidz sam byłem w szoku, my auta te co już mamy serwisujemy wg. książki serwisowej... i te auta latają. A tu jeden z naszych mechaników mi mówił, że przy tej skrzyni jest normalne sprzęgło z dwumasą i że sprzęgło jest sterowane przez komputer. Na manualu na 1 jest tak samo przy ruszaniu, a że poza tym skrzynia działa idealnie to ja podejrzewam (właśnie to tajemnicze sprzęgło) albo silnik, że go przylewa czy cóś...
Olej miał być wymieniany po 300 000 km, ale może faktycznie każę to zrobić wcześniej.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Bzdura. Nie ma tam "normalengo" sprzęgła (takiego jak np. w manualnej skrzyni.), a przez komputer też te sprzęgła nie są sterowane, przynajmniej nie bezpośrednio, ale nie będę się rozpisywał na ten temat, bo trochę nad tymi skrzyniami czasu spędziłem i trochę książek i schematów musiałem pokonać przy tym, więc to temat na wykład bardziej :)

Mam jednego multitronica rozebranego na części pierwsze, mogę Ci wysłać zdjęcia tych sprzęgieł jak potrzebujesz.

MbitXX

Początkujący
Punktów
0
Dzięki Miki, na tę chwilę spróbujemy z olejem. A jeszcze jedno mi tu kierowca podpowiada, że w tym aucie przy przyspieszaniu (zwłaszcza w zakresie od 40 do 100 km/h) słychać taki metaliczny delikatny dźwięk (rzężenie, zależne od obrotów, ale o bardzo niskim natężeniu) - i on też jest od samego początku, jak mamy to auto - czyli ostatnie 20 tys km (obecnie ma 280 tys.). Nie wiem. W sumie odpukać nam się z Multitronicami nigdy nic nie działo - same wymiany olejów. Może dlatego, że bierzemy tylko auta ponad 200 tys km (które goniły w Nieczech ewentualnie Francji) - czyli jest szansa, że tam nowe skrzynie są?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
To rzężenie, to może być wszystko, przez internety nawet nie podejmuję się diagnozy, ale na pewno nie są to naturalne dźwięki tej skrzyni. Zacznij tak jak Ci mówiłem, poziom oleju, chyba że chcesz od razu wymieniać, co myślę, że na pewno nie zaszkodzi.

tak jeszcze tylko z ciekawości, wymieniasz dynamicznie olej w swoich skrzyniach czy statycznie?

MbitXX

Początkujący
Punktów
0
Hmm. No tonteż jakaś myśl. Przy wyminie oleju powiem, żeby zrobili adaptacje.

A olej - podobno tradycyjnie - grawitacyjnie...

thomasoo68

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Stalowa Wola
Miałem kiedyś taki przypadek , pomogło przerobienie skrzyni tzn dołożenie zestawu płytki ciernej +przekładki i zmiana softu skrzyni jeżeli jest na 6 płytkach to przerabia się na 7. Jak zalogujesz się na erwin Audi możesz wykupić dostęp do informacji technicznej danego pojazdu i po nadwoziu dokładnie sprawdzić jak się to robi , i czy skrzynia zamontowana w tym aucie wymaga zastosowania tej poprawki.

Załączniki

• skrynia.png
    skrynia.png
    257,3 KB · Wyświetleń: 29
Do góry Bottom