• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

n42b20a klepie

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
Cześć wszystkim.

Planowałem kupić 318i touring z silnikiem n42b20a. Szukam taniego auta w zakupie, w którego nie będę musiał wsadzić drugie tyle ale jednocześnie będzie chociaż minimalnie ciekawy. Za 6000 z hakiem ktoś ma na sprzedaż powyższe auto. Vanos cyka w sposób prawidłowy ale silnik klekotał na postoju (chyba że vanos też może klekotać w międzyczasie). W różnych latach, na różnych forach, ludzie mówili różne rzeczy dlatego zamiast szukać dziury w całym po prostu liczę na to że znajdzie się na tym forum ktoś, kto zna przyczynę. To na pewno nie były panewki, za to czytałem że winowajcą może być valvetronic, ale ja się nie znam. Mieszkam w blokach i nie mam warsztatu ani dostępu do własnego garażu, w dodatku nie posiadam żadnych umiejętności przy serwisie BMW, tak więc dla mnie głowica E46 to czarna magia. A to oznacza wydatek. Jeżeli winowajcą jest coś w głowicy albo w bloku to jasne że nie zamierzam się w to pakować bo koszty po prostu zjedzą jakikolwiek budżet.

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.

Ostatnia edycja:

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
230
Miasto
Gorzów Wlkp
Podpowiem ci, ze nawet jak znajdziesz e46 za 10k, to i tak będziesz pakował pieniądze. N42 to pierwszy eksperyment z serii N, wad jest wiele i na pewno niezależne od egzemplarza, załapiesz sie na grubsze wydatki.
A najczęściej to klepią tłoki o cylinder. Przypadłość tych silników po zaniedbaniach serwisowych.

kleofas

Uczestnik
Punktów
4
Bmw, silnik N, a "niedrogi" i "w którego nie będę musiał wsadzić drugie tyle" to obok siebie niestety nie stoi.
Poza tym przyczyn może być wiele, mogłeś chociaż nagranie wrzucić, byłoby nieco łatwiej.
Największa wada fabryczna tam to poprzedni właściciel. Tani zakup takiego auta to raczej zakup kłopotów.

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
Dzięki panowie, w takim razie omijam tego gruza szerokim łukiem. Nie jestem fanem BMW, nie znam się na gamie silnikowej tego producenta i wybaczcie że nie nagrałem pracy silnika, ale skoro branie tego silnika z zamiarem w miarę taniego utrzymania, mija się z rzeczywistością, to i tak bym go nie brał.

Do góry Bottom