• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Oooo to dość często się takie rzeczy dzieją....a powiedzcie jeżeli ucieka sprężarką to dokładnie którymi miejscami?na wale?na korpusie?na przyłączu?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
przyłącze to nie nieszczelność na sprężarce tylko na przyłączu :)
80-90% na uszczelnieniu obudowy i reszta na wałku.

co ty za ankietę prowadzisz?

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Nie prowadzę ankiety tylko chciałem dla swojej świadomości po prostu wiedzieć gdyż zacząłem w tym temacie działać stąd też moja dociekliwość.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Czy zdarza się że układ jest szczelny wtedy kiedy sprężarka nie działa A robi się nieszczelny w chwili kiedy sprężarka zaczyna działać?Jak czesto występują takie sceny?
Takie sytuacje są przy nieszczelnym uszczelniaczu czołowym kompresora. Można to namierzyć na hydrogen. Są take sytuacje że detektor to wyłapie dopiero po kilkunastu godzinach ciśnienia hydrogenu. Miałem takie sytuacje sporadyczne że standardowa mieszanka hydrogenu (czyli 5% wodoru) nie wystarczała na namierzenie tej nieszczelności. Wtedy stosuję hydrogen z 20% wodoru.
Potrafi też się zdarzyć że układ jest szczelny ( nie ma braków czynnika w układzie) a uszczelniacz czołowy puszcza olej.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Oooo to dość często się takie rzeczy dzieją....a powiedzcie jeżeli ucieka sprężarką to dokładnie którymi miejscami?na wale?na korpusie?na przyłączu?

Zazwyczaj puszcza na uszczelnieniach, wydaje mi się że to związane z utlenianiem, najczęściej w sprężarkach które są tak umiejscowione że są narażone na wilgoć i sól, często także z okolicy zaworu sterującego i w tym przypadku bywa że trzeba rozwiercać na stole, uszczelniacz na ośce zazwyczaj wywala jak ma już nawet minimalne luzy, czasami nie warto zmieniać takiego bo i tak za jakiś czas go wybije i trzeba będzie brać na reklamację.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Panowie mam prośbę macie może jakąś stronę która zawiera wszystkie dane o ilościach czynnika i oleju układach klimatyzacji samochodów osobowych... Chodzi mi o świeże samochody... Akurat potrzebuję do Audi a3 8V 1.6 TDI z 16 roku sportback. Nie wiem jaka sprężarka ale potrzebowałbym do jednej jak i drugiej. Pomoże ktoś?

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Panowie mam prośbę macie może jakąś stronę która zawiera wszystkie dane o ilościach czynnika i oleju układach klimatyzacji samochodów osobowych... Chodzi mi o świeże samochody... Akurat potrzebuję do Audi a3 8V 1.6 TDI z 16 roku sportback. Nie wiem jaka sprężarka ale potrzebowałbym do jednej jak i drugiej. Pomoże ktoś?
https://www.hella.com/techworld/pl/...-pojazdach/Ilosci-czynnika-chlodniczego-2114/
https://nissens.com/en-gb/automotive/oil-gas-finder.aspx

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
Już testy zrobione.
Dobiłem r290, temperatura otoczenia 27 stopni.
Przy obrotach 900 obr/min ciśnienie LP niecałe 3 bary, HP 15 bar, klima nie działa temp. na wyjściu 20 stopni.
Zwiększyć obroty do 2500 obr/min ciśnienie HP 18-21 bar klima zaczyna trochę chłodzić bo po kilku minutach spadła do 14 stopni
jeśli ciśnienie zmienia się z obrotami to oznacza tylko jedno
masz powietrze w układzie a w nim 78% azotu który jest niekondensowany w warunkach klimy samochodowej
źródła ' szkoła podstawowa PRL 7 klasa przemiany termodynamiczne izobaryczne

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Panowie takie pytanko mam... Czy do układów w którym było 1234yf pakujecie r134a? Oczywiście po zastosowaniu adapterów. Pytam bo tego syfu nie zamierzam posiadać A z tego co wiem wiele osób tak robi. Jak to się sprawuje? Czy ilość czynnika jest taka sama?

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Dziękuję ci kolego serdecznie. Powiedzcie mi taką rzecz ponieważ nabiłem klimę w tym Berlingo i sprawdzam czy tworzy ciśnienie i mimo że się sprężarka się włącza , ciśnienie na wysokim nie rośnie... Czy jest to normalne zjawisko w garażu mam w tej chwili 10 stopni na plusie. Czy ten układ może obniżyć ciśnienie na wysokim mimo że sprężarka cały czas jest włączona i się oczywiście kręci?

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
ciśnienie na wysokim nie rośnie... Czy jest to normalne zjawisko w garażu mam w tej chwili 10 stopni na plusie
Nie. Raczej pewne że kompresor padnięty. Rozumiem że ciśnienie LP również nie reaguje po włączeniu kompresora.
A ile dodałeś oleju ?

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Panowie już jest okej odzyskałem czynnik i ponownie go zaaplikowałem czyli 600 g. Oleju dałem 20 ml bo układ był delikatnie rozszczelniony i dawno nie pracował.

Teraz jest tak.

A tak w spoczynku.
Temperatura za zewnątrz około 7 stopni. Wentylator chłodnicy się nie włącza. Jak sądzicie jest okej?

Załączniki

• IMG_20200114_121359.jpg
    IMG_20200114_121359.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 22
  • IMG_20200114_121256.jpg
    IMG_20200114_121256.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 20
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom