• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3311
Miasto
PZ
Szybkie pytanko, jakiś polecany pkt który zajmie się regeneracją kompresora (mazowieckie, może być dalej jeżeli naprawdę warto)? Lekko cieknie mi spod wałka olej i zastanawiam się czy sama wymiana uszczelniaczy wystarczy i czy ew. samemu mogę się za wymianę tego zabrać.

Spreżarka to Calsonic nvr 140s
Ja wymieniałem samodzielnie uszczelniacz czołowy, musisz mieć do tego celu specjalną tulejkę, cały zestaw można kupić w firmie laser sinex, nie wiem czy wymiana uszczeniacza przyniesie efekt, w moim przypadku i tak leciało tamtędy, zastanawiam się czy nie były winne łożyska wału, czy nie miały nadmiernego luzu co by powodowało rozbicie "dławicy"

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Ja wymieniałem samodzielnie uszczelniacz czołowy, musisz mieć do tego celu specjalną tulejkę, cały zestaw można kupić w firmie laser sinex, nie wiem czy wymiana uszczeniacza przyniesie efekt, w moim przypadku i tak leciało tamtędy, zastanawiam się czy nie były winne łożyska wału, czy nie miały nadmiernego luzu co by powodowało rozbicie "dławicy"
Dzięki za namiar, ta tulejka to jakieś bardziej specjalistyczne narzędzie? Czy nic skompilowanego? Bo z tego co widzę na zdjęciach w necie to praktycznie kawałek rurki...
Mogę ogarnąć. Pisz na priv lub dzwoń w poniedziałek
PW poszło.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3311
Miasto
PZ
Dzięki za namiar, ta tulejka to jakieś bardziej specjalistyczne narzędzie? Czy nic skompilowanego? Bo z tego co widzę na zdjęciach w necie to praktycznie kawałek rurki...
PW poszło.
Wbrew pozorom to jest coś skomplikowanego, ma odpowiedni wymiar i na końcu są zafazowane

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Tak czy inaczej trzeba chyba cały kompresor rozebrać aby uszczelniacz od spodu wybić i sprawdzić wałek czy nie jest wytarty, no i oczywiście reszta uszczelniaczy też do wymiany, możliwe że cała operacja na darmo bo może mieć luz duży i wybije go z powrotem za jakiś czas.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3311
Miasto
PZ
Tak czy inaczej trzeba chyba cały kompresor rozebrać aby uszczelniacz od spodu wybić i sprawdzić wałek czy nie jest wytarty, no i oczywiście reszta uszczelniaczy też do wymiany, możliwe że cała operacja na darmo bo może mieć luz duży i wybije go z powrotem za jakiś czas.
No dokładnie tak to się powinno zrobić albo pakiet mini: zdjąć koło pasowe, sprzęgło, odzyskać czynnik, wyjąć uszczeniacz, włożyć nowy, złożyć, nabić i jeździć obserwować

Kogut80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
spuść r600 zrób próżnie i nabij r134a. w czym probem??
A po co się bawić w tą całą kosztowną zabawę? Mam zbyt niskie ciśnienie i czynnik R134a, mam komplet R600 z manometrem itd, zapytałem czy można je pomieszać?

Kogut80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Witam. Pytanie laika czy takie uszczelniacze są bezpieczne dla sprężarek? Chodzi o sterowaną zaworem (Laguna II )? Można to bez obaw zastosować?
To zależy czy wogole warto to stosować. Musi być wyciek który trwa kilka miesięcy od nabicia, wtedy nieszczelnosc jest mała i jest szansa że zadziała, jeśli wyda się 90 zł +nabicie i nie zadziała to dalej jesteś w czarnej d.... e i szczuplejszy o sporą kasę i co dalej???, kupić chłodnicę?, uszczelnić dalej??..... Totolotek, nikt Ci jednoznacznie tu nie pomoże

Zibi W

Początkujący
Punktów
0
Takie małe nieszczelności powinien uszczelnić. Właśnie dlatego pytam czy to jest warte zastosowania, czy to ktoś już przetestował.

Kogut80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Takie małe nieszczelności powinien uszczelnić. Właśnie dlatego pytam czy to jest warte zastosowania, czy to ktoś już przetestował.
Ja testowałem w swojej skodzie octavia 2,nieszczelnosc mała pod plastikowym korkiem na chłodnicy po str kierowcy. Nie dało rady i dalej był wyciek....

Zibi W

Początkujący
Punktów
0
Kogut piszesz chyba o uszczelniaczach układu chłodzenia silnika. Ja pytałem o uszczelniaczach do klimatyzacji.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
91
Miasto
Piaski
Kogut pisze o korku na osuszaczu zintegrowanym ze skraplaczem jaki to występuje w Octavi.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1124
Miasto
Szczecin
Następca Adama Słodowego - "Zrób to sam". Następna akcja o nie używaniu papieru toaletowego.

Zibi W

Początkujący
Punktów
0
Stanisłąw to są środki formalnie do takich celów sprzedawane. Nie mierz innych swoją miarą.

Do góry Bottom