• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam.
Kolego jestem ciekaw jak spisuje ci się klima po nabiciu tym co napisałeś .
Mam u siebie w aucie problemy ze szczelnością układu i te nabijania kombajnami w servisie , tak dały że , kompresor się w końcu zatarł . Wymieniłem na nowy i pojechałem do takiego specjalisty który nabija z butli na zegary. Ostatnio znowu się rozszczelniła instalacja ,a właściwie złączka którą wstawił w miejscu gdzie była dziurka . Sam dorobiłem po swojemu nowe połączenie rurek, sprawdziłem szczelność i trzyma . Ale teraz zastanawiam się co robić ,bo do tego speca mam daleko , + jego zapłata.... ,za to wszystko kupiłem sobie cały zestaw do napełniania klimy . A na kombajn już więcej nigdy nie pojadę.
Tu mogę kupić takie rożne gotowce które zastępują R134a ale ..... no właśnie ...
Czytałem info o tym R600a i myślę tym nabić .
Ale jestem ciekawy jak to się u ciebie sprawuje albo sprawowało .
Pozdrawiam.

I Jeszce pytanie : ile trzeba tego R600a połowę tego co R134a .
Czy może jakieś inne proporcje ?
Pozdrawiam.

kolego napisz do mnie na PRIV czyli prywatna wiadomość, to ci wytłumaczę co i jak a jak jesteś z łodzi lub okolic to nawet pomogę za free .
bo na tym forum widzę to głownie siedzą specjaliści od gotowania jajek na twardo.

mówię tu głównie do Panów z Gwt POLECAM ZMIENIĆ FORUM NA GASTRONOMICZNE.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Witam.
Mam u siebie w aucie problemy ze szczelnością układu i te nabijania kombajnami w servisie , tak dały że , kompresor się w końcu zatarł . Wymieniłem na nowy i pojechałem do takiego specjalisty który nabija z butli na zegary. Ostatnio znowu się rozszczelniła instalacja ,a właściwie złączka którą wstawił w miejscu gdzie była dziurka . Sam dorobiłem po swojemu nowe połączenie rurek, sprawdziłem szczelność i trzyma . Ale teraz zastanawiam się co robić ,bo do tego speca mam daleko , + jego zapłata.... ,za to wszystko kupiłem sobie cały zestaw do napełniania klimy . A na kombajn już więcej nigdy nie pojadę.
Tu mogę kupić takie rożne gotowce które zastępują R134a ale ..... no właśnie ...
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Mniej więcej daje się połowę ilości r134a w stosunku 60% r600/40% r290, ta mieszanka spisuje się lepiej niż mało wydajny r134a, nabijając samemu musisz mieć zegary niskiego i wysokiego ciśnienia bo ta mieszanka zachowuje się inaczej niż oryginał i trzeba skontrolować ciśnienia przy różnych temeraturach otoczenia i silnika żebyś nie wystrzelił w powietrze auta i tej nowej sprężarki ale jak już dopracujesz idealne proporcje to będzie chodzić lepiej niż kiedykolwiek. W moim przypadku mam duży wyciek prawdopodobnie z dławicy kompresora i muszę dopelniac gaz raz w tygodniu, jak przyjdzie sezon to przetestuje lpg w klimie ;)

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
Witam .
Mam wszystko co potrzebne do nabijania włącznie z pompą próżniową...
A gotowy R600a , bo to gotowiec ...... będzie śmigał ,czy lepiej samemu stworzyć mieszkankę ?
Te mniej więcej , jak ustaliłeś ..... , kontrolując ciśnienie na zegarach w układzie przy jego napełnianiu ?
Ja zakupiłem coś takiego
https://www.ebay.co.uk/itm/4-X-R600...rentrq:879f36441690aa48700072effff845d2|iid:1

Czyli rozumiem że ci to śmiga i gdyby nie nieszczelność w układzie, to wszystko było by BARDZO OK.
Pozdrawiam.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Witam.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Spokojnie wal propan butan przez zegary. Nawet mineral podchodzi i miesza sie z propanem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Witam .
Mam wszystko co potrzebne do nabijania włącznie z pompą próżniową...
A gotowy R600a , bo to gotowiec ...... będzie śmigał ,czy lepiej samemu stworzyć mieszkankę ?
Te mniej więcej , jak ustaliłeś ..... , kontrolując ciśnienie na zegarach w układzie przy jego napełnianiu ?
Ja zakupiłem coś takiego
https://www.ebay.co.uk/itm/4-X-R600A-REFRIGERANT-GAS-FRIDGE-FREEZER-AIR-CONDITIONING-RE-GAS-RE-CHARGING/142806942874?_trkparms=aid=111001&algo=REC.SEED&ao=1&asc=56112&meid=658383eac3de4a758d7390078e1ec477&pid=100675&rk=5&rkt=15&mehot=ag&sd=362539980485&itm=142806942874&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci:cebdbb6a-4813-11e9-a2a8-74dbd180b642|parentrq:879f36441690aa48700072effff845d2|iid:1

Czyli rozumiem że ci to śmiga i gdyby nie nieszczelność w układzie, to wszystko było by BARDZO OK.
Pozdrawiam.
pamiętam tą ilość czynnika ustala się właśnie metodą prób i błędów kontrolując cały czas ciśnienie na wysokim, chyba około 15-17 a na niskim 2,5, ogólnie ciężko jest dokładnie odmierzyć ilość gazu, ja najpierw zapodałem r600 a potem r290 do momentu aż klima nie zaczęła chłodzić, różnica między tymi gazami jest taka że r600 ma sam w sobie niskie ciśnienie i powoli się wlewa do układu a r290 ma wysokie ciśnienie i wchodzi bardzo szybko. Na koniec ostrzeżenie, jak będziesz przykręcać i odkręcać do butli zaworek to musi ona być skierowana wylotem do góry, wtedy się nie "poparzysz". Napełnianie klimy samym r600 jest mało wydajne, r290 czyli propan robi robotę ale trzeba bardzo uważać żeby nie zapodać go za dużo bo albo coś wystrzeli albo pasek klinowy spalisz. No i żeby później nie było że zachęcam ludzi do robienia sobie krzywdy i strwarzania zagrożenia na drodze ... Wcale nie, mam raczej na celu uniknięcie nieuniknionego, bo tych filmików na YT jest tyle że trzeba ludziom wytłumaczyć jak to się robi aby było bezpiecznie ;) ja tak czy owak całe poprzednie lato miałem chłodek w aucie

Mam takie zegary https://m.ebay.pl/itm/HVAC-A-C-Refr...-Air-Conditioner-Set-/254015421786?nav=SEARCH

I do tego zaworek do butli https://allegro.pl/oferta/zawor-zaworek-do-butli-gaz-izobutan-r600a-7873355642

Ostatnia edycja:

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Zajmujesz się naprawą aut profesjonalnie czy tylko dorabiasz?
A uważasz że jak ktoś pracuje jako mechanik samochodowy to oznacza że jest PROFESJONALISTĄ ????
I z góry zaznaczam że na pewno nie będę doradzał nikomu kto będzie chciał klimę napełnić czynnikami typu R 600a
Propan butan czy lpg i tego typu mieszaniny .
A poza tym to forum zeszło na psy, większość tylko dowcipkuje albo nabija sobie posty nie wiem .
Ja mam zasadę jak czegoś nie wiem na 100 % to się nie odzywam.

PS a odnośnie pytania to jak najbardziej dorabiam do tego żeby przeżyć w tym kraju.
bo pracując jako mechanik u prywaciaża nie można powiedzieć ze profesjonalnie robię .Ponieważ profesjonalista powinien zarabiać dużo dużo więcej a ja jestem tylko mechanikiem od 20 lat wiec dorabiam jak najbardziej.

Rozumiem że sugerujesz że ty jesteś profesjonalistą?

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Rozumiem że sugerujesz że ty jesteś profesjonalistą?
Nie mnie to oceniać. Ale skoro wyniki prac dają oczekiwany rezultat to chyba wszystko na to wskazuje.
Skierowałem pytanie czy profesionalnie zajmujesz sie naprawą, a wiec pracujesz na dedykowanym sprzęcie. Ale widzę że jesteś mocno rozgoryczony. Coż nasze zarobki też zależą od tego, czego nauczą się od nas majsterkowicze. Prośba, abyś wiedzę zwiazaną z nabijaniem różnymi gazami zachował dla siebie.

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
Coż nasze zarobki też zależą od tego, czego nauczą się od nas majsterkowicze. Prośba, abyś wiedzę zwiazaną z nabijaniem różnymi gazami zachował dla siebie.

Witam.
Fajnie to brzmi....
Tylko wydaje mi się że dzięki różnym majsterkowiczom którzy przy grzebaniu wymyślili coś z potrzeby chwili, i jeszcze okazało się to przydatne dla innych ,i co najważniejsze podzielili się ta wiedzą , ty mogłeś zostać odrazu MECHANIKIEM a nie majsterkowiczem jak reszta.
Pozdrawiam Mechaników i Majsterkowiczów .

pamiętam tą ilość czynnika ustala się właśnie metodą prób i błędów kontrolując cały czas ciśnienie na wysokim, chyba około 15-17 a na niskim 2,5, ogólnie ciężko jest dokładnie odmierzyć ilość gazu, ja najpierw zapodałem r600 a potem r290 do momentu aż klima nie zaczęła chłodzić, różnica między tymi gazami jest taka że r600 ma sam w sobie niskie ciśnienie i powoli się wlewa do układu a r290 ma wysokie ciśnienie i wchodzi bardzo szybko. Na koniec ostrzeżenie, jak będziesz przykręcać i odkręcać do butli zaworek to musi ona być skierowana wylotem do góry, wtedy się nie "poparzysz". Napełnianie klimy samym r600 jest mało wydajne, r290 czyli propan robi robotę ale trzeba bardzo uważać żeby nie zapodać go za dużo bo albo coś wystrzeli albo pasek klinowy spalisz. No i żeby później nie było że zachęcam ludzi do robienia sobie krzywdy i strwarzania zagrożenia na drodze ... Wcale nie, mam raczej na celu uniknięcie nieuniknionego, bo tych filmików na YT jest tyle że trzeba ludziom wytłumaczyć jak to się robi aby było bezpiecznie ;) ja tak czy owak całe poprzednie lato miałem chłodek w aucie

Mam takie zegary https://m.ebay.pl/itm/HVAC-A-C-Refr...-Air-Conditioner-Set-/254015421786?nav=SEARCH

I do tego zaworek do butli https://allegro.pl/oferta/zawor-zaworek-do-butli-gaz-izobutan-r600a-7873355642

Witam .
Też mam podobny zestaw , tylko odkupiłem jeszcze dodatkowe zaworki kulowe do węży by można było odciąć przewód żółty od butli przed odkreceniem by się nie zapowietrzał jak będę musiał podłączyć drugą butlę .

I właśnie o takie informacje mi chodziło ....
Więc dokupie sobie jeszcze R290.

Pozdrawiam .

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Fajnie to brzmi....
Tylko wydaje mi się że dzięki różnym majsterkowiczom którzy przy grzebaniu wymyślili coś z potrzeby chwili, i jeszcze okazało się to przydatne dla innych ,i co najważniejsze podzielili się ta wiedzą

To zakładaj forum dla majsterkowiczów i druciaży. Mechanikom nie przystaje pisać o takich sprawach. W końcu liczą sie względy bezpieczeństwa.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Mi ogólnie zwisa kto czym se nabija klime...może się nawet nażreć grochówy i potem jak będzie miał gazy to se nimi nabić klime...:p:D
Ale niech oznaczy to jakoś nalepką czy jakoś inaczej, bo jak potem przyjeżdża mi fura i się podpinam to nie chce zassać jakiegoś gówna do maszyny...:meh:lub kupić furę z tak nabitą klimą, bo oczywiście żaden taki druciarz się nie przyzna wprost, że nabił układ jakimś szitem...:meh:
Także polaczki druciaczki miejcie to na uwadze...:bored:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
I z góry zaznaczam że na pewno nie będę doradzał nikomu kto będzie chciał klimę napełnić czynnikami typu R 600a
Propan butan czy lpg i tego typu mieszaniny .
a kilka postów wcześniej chciałeś koledze na priv
czyli prywatna wiadomość, to ci wytłumaczę co i jak
doradzić.

A poza tym to forum zeszło na psy, większość tylko dowcipkuje albo nabija sobie posty nie wiem .
hau hau hau.

przez tego typu pytania zeszło na psy, które w tym temacie padają.

nabić klimę izobutanem, acetylenem czy kompotem ze śliwek wystarczy?

a szukanie nieszczelności układu przez ekran monitora to już dopiero jest jazda. Wstaw zdjęcie układu, to popsikam pianą ekran, może coś pokaże hehe

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Do mnie przyjeżdża koleś z butlami, jakimś czymś do próżni, do odsysania, jakieś zegary i robi robotę.
Nigdy nie wnikałem w to co robi, bo robi to dobrze. Nie mam czasu i wiedzy na wszystko, ale co wiosna, to pomysł na maszynę od dostawcy części. Może tej wiosny.
Chyba ma jakiś sposób, by odróżnić to co jest w układzie.

Do góry Bottom