Witam panowie,
Mam do was pytanie, oraz prośbę...

Pytanie kieruję szczególnie
do osób z doświadczeniem w naprawie/używaniu sprzętu typu CDP znających dostępne układy, przekopałem fora a teraz pojawiły się "nowe"(może tylko obudowa) sprzęty i postanowiłem odświeżyć temat.
Co obecnie polecacie? Na all....o O..X i innych gumowych drzewach, znaleźć można wiele ofert w różnych cenach od 200 do nawet 1000k PLN. Pojawiły się "cdp-y" z czerwonymi elementami obudowy około 300-400zł, są srebrno czarne klasyki typu ac , oraz w obudowach w kształcie (jakby litery T ?niebieskie/białe). Wiadomo ,że obudowa niewiele znaczy ale może wskazywać na zawartość bądź jakości wykonania i zastosowanych bebechów. Z jakimi napisami i obudowami brać? Na co zwrócić uwagę w tych obecnie dostępnych ewentualnie tych "starszych"?
Co do prośby
proszę o info tutaj, lub na PW... co konkretnie polecacie, może
jakieś namiary na sprawdzonego sprzedawce(najlepiej okolice Piaseczna k.Warszawy), jakiś przykładowy lub konkretny produkt który warto nabyć?
Czy szukać nowszego układu na pojedynczej płytce/czy na dwóch w jednej obudowie z układem m6636b? Może jakiś inny...
(jakieś poglądowe foto z zaznaczeniem na co zwrócić uwagę, jaki układ/obudowa/soft)
Zależy mi żeby przez najbliższe klika lat nie zaskoczyło mnie żadne auto, jak będę miał możliwość przy nim coś sprawdzić. Jak trzeba będzie to dokupię sobie kable byle by były dostępne. (obecnie grzebie przy, saabie 9-5, silniku wyjętym z civica, kawasaki i inne. na v-tec-u, mam też na podorędziu vectre C , B ,landrovera discovery4 , golfa VI, stare A4, dacie docker. Saab i silniki mogą sie sypnąć, ale przy reszcie tester nie może zawiść (w tych autach biorę pod uwagę( na klatę ) jedynie mój błąd spowodowanych złą obsługą czy źle wprowadzonymi zmiennymi w sterownikach

)
Czy warto brać wersję z bluetooth dobrze to działa?
Zależy mi na Live Data, ewentualnie możliwość zgrania jazdy testowej na sd lub inny nośnik.
Te droższe mnie mniej interesują,
nie pogardzę też niezawodnym używanym/dobrze naprawionym; jakieś propozycje? Jestem hobbystą i grzebie trochę w silnikach i mapach do nich. Z elektroniką bawię się trochę na arduino i programatorach lubię to i chcę poćwiczyć trochę z autami zarówno tymi do jazdy (dlatego nie chcę awaryjnego testera, aby nie napsocić w sieci pojazdu) oraz popróbować np; adaptacji, usuwania/dodawania podzespołów funkcji pojazdu.
Obecnie nie mam tyle kasy na zły strzał w zakupie dlatego moja gorąca prośba o rady.
Jak dobrze trafię to przygotuję recenzje i może jakiś manual/poradnik

Z góry dziękuję za pomoc.