• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Naprawa autocom cdp

Status
Zamknięty.

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Ja w swojej robocie też się cenię . A jak się komuś nie podoba to jego problem , a później jak kto inny nie zrobi to wraca i wtedy dopiero mam satysfakcję. (Oczywiście oprócz kasy ):rolleyes:
Zawsze wychodzę z założenia ,że trzeba dać to co się komu należy.:):D;)

Frenzel

Początkujący
Punktów
4
Witam ponownie :)
Mam problem z połączeniem się z Man'em Tga. Z tgx łączy mi się bezproblemowo z wszystkimi sterownikami. Z tego co się orientuję to tgx diagnozowany jest po przez can, a tga przez k line. Problem także pojawił się podczas diagnozy naczepy, gdzie komunikacja nawiązywana jest po przez k line.
Marek_S pomożesz? :)

Ostatnia edycja:

kosmit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piaseczno
Witam panowie,
Mam do was pytanie, oraz prośbę...:)
Pytanie kieruję szczególnie do osób z doświadczeniem w naprawie/używaniu sprzętu typu CDP znających dostępne układy, przekopałem fora a teraz pojawiły się "nowe"(może tylko obudowa) sprzęty i postanowiłem odświeżyć temat.
Co obecnie polecacie? Na all....o O..X i innych gumowych drzewach, znaleźć można wiele ofert w różnych cenach od 200 do nawet 1000k PLN. Pojawiły się "cdp-y" z czerwonymi elementami obudowy około 300-400zł, są srebrno czarne klasyki typu ac , oraz w obudowach w kształcie (jakby litery T ?niebieskie/białe). Wiadomo ,że obudowa niewiele znaczy ale może wskazywać na zawartość bądź jakości wykonania i zastosowanych bebechów. Z jakimi napisami i obudowami brać? Na co zwrócić uwagę w tych obecnie dostępnych ewentualnie tych "starszych"?
Co do prośby proszę o info tutaj, lub na PW... co konkretnie polecacie, może jakieś namiary na sprawdzonego sprzedawce(najlepiej okolice Piaseczna k.Warszawy), jakiś przykładowy lub konkretny produkt który warto nabyć?
Czy szukać nowszego układu na pojedynczej płytce/czy na dwóch w jednej obudowie z układem m6636b? Może jakiś inny... (jakieś poglądowe foto z zaznaczeniem na co zwrócić uwagę, jaki układ/obudowa/soft)
Zależy mi żeby przez najbliższe klika lat nie zaskoczyło mnie żadne auto, jak będę miał możliwość przy nim coś sprawdzić. Jak trzeba będzie to dokupię sobie kable byle by były dostępne. (obecnie grzebie przy, saabie 9-5, silniku wyjętym z civica, kawasaki i inne. na v-tec-u, mam też na podorędziu vectre C , B ,landrovera discovery4 , golfa VI, stare A4, dacie docker. Saab i silniki mogą sie sypnąć, ale przy reszcie tester nie może zawiść (w tych autach biorę pod uwagę( na klatę ) jedynie mój błąd spowodowanych złą obsługą czy źle wprowadzonymi zmiennymi w sterownikach :) )
Czy warto brać wersję z bluetooth dobrze to działa? Zależy mi na Live Data, ewentualnie możliwość zgrania jazdy testowej na sd lub inny nośnik.
Te droższe mnie mniej interesują, nie pogardzę też niezawodnym używanym/dobrze naprawionym; jakieś propozycje? Jestem hobbystą i grzebie trochę w silnikach i mapach do nich. Z elektroniką bawię się trochę na arduino i programatorach lubię to i chcę poćwiczyć trochę z autami zarówno tymi do jazdy (dlatego nie chcę awaryjnego testera, aby nie napsocić w sieci pojazdu) oraz popróbować np; adaptacji, usuwania/dodawania podzespołów funkcji pojazdu.
Obecnie nie mam tyle kasy na zły strzał w zakupie dlatego moja gorąca prośba o rady.
Jak dobrze trafię to przygotuję recenzje i może jakiś manual/poradnik ;)
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
A czy Ty wierzysz w to że Ci sprzedawcy wiedzą co sprzedają. Przecież większość to idzie na ilość nie na jakość, jak najtaniej kupić i jak najwięcej sprzedać wiec doradzić Ci co jest "najleps ze" to tak jakby niewidomy trafił kulą w płot. Troche masz wysokie wymagania wiadomo że każdy chciałby jak najtaniej i najlepiej ale tak się nie da. Co do Twoich wymagań to najlepszy ten z W.S.O.P.

kosmit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piaseczno
Kupującego żeby nie było więcej takich pytań. Coś w stylu czego na pewno nie brać, co warto i na co można przymknąć oko.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
czyli poradnik ... kup pan auto a bedziesz pan zadowolony

piotrekwoj1

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Toruń
Dobry program, mamy niezłych elektryków i mechaników w Polsce, totalne partactwo.

kosmit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piaseczno
czyli poradnik ... kup pan auto a będziesz pan zadowolony
Panowie, trochę wyrozumiałości, ja prosty student jestem. Chciałem czegoś żeby się nauczyć i pobawić w kierunku który, mnie interesuje. Czy to źle?!
Lepiej jeść chipsy przed telewizorem.... oglądając właśnie tych partaczy z wspomnianego programu, chyba nie? ;)
Szukałem czegoś z dalekiego wschodu co nie wysypie się od razu.
Jak bym widział na żywo kilka tych zabawek to bym nie pytał o rady, sam bym sobie wyrobił zdanie na ich temat i je posprawdzał. Do tej pory nie miałem takiej możliwości.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Rozumiem , zabawek u mnie mnogo ale daleko masz do mnie, zależy co chcesz tym robić .

kosmit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piaseczno
Chciał bym; podgląd live pracy lub możliwość zgrania danych (np; na sd lub dysk), odczytywać błędy silnika i osprzętu oraz innych modułów pojazdu, kasować je, dokonywać takich operacji jak dodanie funkcji i podzespołów przewidzianych przez producenta pojazdu ale nie dodanych do auta przy zakupie(np; tempomat/pdf/układ paliwowy), adaptacji części do pojazdu np nowa przepustnica, czy cofanie tłoczków jak kiedyś będzie trzeba. Komunikacja z urządzeniami przenośnymi po BT była by dodatkowym atutem.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Za małe pieniądze masz takie wymagania że szkoda gadać, najlepiej kupić za 20 zł albo dostać za darmo i żeby to jeszcze chodziło całe wieki , wszystko robiło albo nawet robiło za ciebie :) bez obrazy ale weź skup się lepiej na studiach

kosmit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piaseczno
Najwyraźniej, nie widzisz różnicy miedzy, chciał bym a chcę :)
Nie chcę żeby robiło coś za mnie bo, chcę poznać jak to wszystko działa, dane z ecu wydłubuje się i bez tych śmiesznych gadżetów.
Układ komunikacji BT dołożę sobie sam jak będzie trzeba, jak będzie działać i się zepsuję to też naprawię albo oddam do naprawy (nie chcę jedynie niespodzianek po rozpakowaniu że na starcie czegoś brakuje na pcb)
Zaproponuj coś za około 500 zł jak jakieś kable pod inne protokoły wiadomo więcej.
Dalszą edukacją i rozwojem zajmę się sam ;) całkiem niepotrzebna troska, radzę sobie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ciekawe czym wydlubiesz te dane z ecu , a protokoły transmisji znasz zeby oprogramować BT ? to nie windows ze wgrywasz sterowniki a reszta jest plug and play

kosmit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piaseczno
data loggerem który wykonałem, co do bt jak będzie okazja to spróbuję... a jak sobie nie poradzę z zaprogramowaniem transmisji danych to zapłacę i dam do zrobienia :)
Jak coś mnie nie interesuje to staram się tego nie robić jak nie muszę, a to chcę (naprawdę nie sprawia wam satysfakcji jak do czegoś dojdziecie sami lub z niewielką pomocą ? ) btw a gdyby miał by to być sprzęt do zarabiania a nie zabawy to brał bym oryginał za grube naście tysięcy z pełnym wypasem i bym się nie zastanawiał.
A to ma być stricte do nauki. Myślę że nie warto nabijać dalej postów na forum.:)
Jak ktoś zna coś sprawdzonego albo poleca, proszę o info co/gdzie/za ile dostanę.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Tak szukasz żeby było tanie a kupił byś ori jak byś miał na tym zarabiać :) hehe dobre , skoro tak mówisz to kup kilka sprzętow za 3-4 tyś , każdy inny pod daną markę , i będziesz miał na czym się uczyć :)

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom