Witam kolegów. Ja też stałem się półszczęśliwym posiadaczem autocoma. Kupiłem z alleegro wersje najnowszą z najnowszych z bluetutchem i kablami z ryżożużlu

W sumie wszystko gra , ale do pewnego momentu. Mianowicie urządzenie trochę pochodzi - powiedzmy jakieś 10 min , błędy z czyta , skasuje, podejrzy parametry rzeczywiste i coś tam jeszcze. W sumie jestem laikiem nie mechanikiem i diagnostą tak podłączam znajomym za dziękuję, więc możliwości i funkcje urządzenia znam średnio.
Natomiast jest jeden mały irytujący problem - jak sprzęt pochodzi z 10 min i wyłącze zapłon w aucie , lub program w kompie , to interfejs utraci połączenie. Co więcej nie można go odzyskać puki nie ostygnie pudełko - czyli jakieś 15 min - na razie jest chłodno na dworze , ale co będzie jak nastanie słoneczne polskie lato.
Oczywiście proces można przyspieszyć

wkładając interfejs do zamrażarki

wówczas ta operacja skraca czas oczekiwania do 5 min.
Co ciekawe pozwoliłem sobie zadzwonić do sprzedawcy i nakreśliłem mu moje małe nieudogodnienie, na co on - że tak czasem bywa i czegóż mogłem się spodziewać po sprzęcie z chin za 700zł . Powiedział, żebym płytki bardziej wcisnął jedną w drugą bo , coś tam może nie łączyć. Rzeczywiście płytka nie była do końca włożona, ale to dlatego by zachować odstęp między ( dużym kwadratem ) w moim mniemaniu procesor

, a prostokątnymi przekażnikami na drugiej płytce. Sugestię sprzedającego wykonałem , lecz bez skutku. Zapytałem go także czy dobrym pomysłem byłoby zamontowanie wentylatorka

odparł, że to świetna myśl.
Zatem pewnie ta płytka celowo była oddalona od drugiej by zachować chłodzenie.
Coś jednak zauważyłem ciekawego mianowicie - wszystkie przekażniki prostokątne są koloru czarnego i oryginalnie lutowane , natomiast dwa z nich są białe ( EB2-4N3) i wlutowane zostały już przez kogoś z naszych , nie w chinach

Drogą dedukcji wyciągnąłem wnioski i oddzieliłem płytki kawałkiem pianki styropianowej grubości 2 mm. Nie wiem czy to zadziała , jutro sprawdzę , ale zapewne mój fejs muszę przygotować w drogę do Krakowa na małą rehabilitację

Dodam tylko, że w trakcie nieudanego połaczenia lampki mrugają niebieska/zielona - może ktoś wie gdzie jest przyczyna. Czasami też w trakcie testowania bluetuth nie znajduje nr serii 10025.
Pozdrówka , miłego wekendu