• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie można usuwać błędów ze sterownika

osa126

Początkujący
Punktów
0
Cześć.

Szukam pomocy na forum bo sam już odchodzę od zmysłów.
Kupiłem citroena c5 2.2 hdi (kod silnika 4hx) polift 2004r. Samochód kupiłem głównie przez to w jakim dobrym stanie był, a jednak nikt w tamtych okolicach nie potrafił dojść dlaczego zawieszenie się nie podnosi. To sobie ogarnąlem.
Samochód miał błąd egr-a i był w trybie awaryjnym. Jak się później okazało nie można wgl. niczym usunąć błędów.
Wysłałem plik ze sterownika do "speca" miał wyłączyć egr, fapa i zresetować błędy.
Jakoś to się niby udało, ale podejrzewam zrobił to jakimś gotowcem bo w sterowniku pojawiły się błędy "P0000"
No ale do rzeczy.

Czy ktoś spotkał się z takim czymś we francuzach, ze po odczytaniu kodów usterek i próbie ich usunięcia lexia wywala komunikat "błąd komunikacji"?
Delphi nie łączy się ze sterownikiem, elm czyta kody tak samo jak lexia, ale też ich nie może usunąć.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
najpierw trzeba ogarnąć to mechanicznie- fizycznie i ponaprawiać. dopiero później usuwać błędy.

i rozumiem, że problem masz po grzebaniu w pamięci sterownika?

a błąd P0000 oznacza że tester nie może się dogadać ze serownikiem. może też oznaczać, że błędów nie ma.

osa126

Początkujący
Punktów
0
Fizycznie zaślepiłem egr blaszka. Zablokowane wyjście z elektrozaworu egr.

A problem z usuwaniem błędów jest od samego początku. Myślałem właśnie, że ktoś grzebał w sterowniku, ale tak nie było.
Najgorsze, że już nie wiem co sprawić może tę niemożność usuwania błędów. Widziałem, że było grzebane w module bsm. Podmieniłem na praktycznie nówkę sztukę i jedbak to ślepy zauek. Przejrzałem instalacje silnika, tak samo bez zastrzeżeń.
Automatyczne połączenie postów:

OJP... Wyświetl załącznik 41135 co za dramaturgia...:) tylko patrzeć jak gościu się szarpnie na linę, albo bryknie z dachu...:D
Aha, okey. Posty nabijasz. Jak twoja głupota tylko na to ci pozwala to sobie odpuść

osa126

Początkujący
Punktów
0
Mapa oryginał wgrana, nie ma znaczenia jaka jest mapa w ecu. Bo jak pisałem wyżej od samego początku nie można usunąć błędów, a wcześniej nikt nie zmieniał nic w sterowniku. Mam plik oryginał z drugiego sterownika o tych samych nr. I nie było nic modyfikowane.
Niestety nie mam programatora do eeprom aby odczytać pamięć, bo oczywiście ch341a nie ma w opcji tej konkretnej kości. Jutro prawdopodobnie gość z okolic wylutuje mi kości i sklonuje sterowniki.
Gorzej jak na kolejnym sterowniku będzie to samo, wówczas co bsi uszkodzone?
Wiązkę silnika przejrzałem, w kabinie też czy nikt niczego nie ciął /lutował.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Zapewne edc15c2 więc 29F400BT
Automatyczne połączenie postów:

I nie trzeba tego wylutowywać... ale można jak kto woli.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Nie skasujesz błędów jak "trzyma " immo .

osa126

Początkujący
Punktów
0
Kody jednym cudem da się usuwać. Nie z poziomu ecu, ale zawsze coś.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom