• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie odpala Laguna 1.9Dci 2001r

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
Witam, Laguna 1.9DCI 2001r ,otóż mam problem, mianowicie od zakupu auta (sprowadzony, wróciłem nim na kołach), aż do tera czyli około 3miesiecy. Żadnych problemów z autem nie było zero niepokojących objawów, zmienione zostały tylko części eksploatacyjne (płyn olej rozrząd).. zaczęło się od jednej trasy tzn. 60km i nagle bang ;/ .. podczas jazdy nagle nie wiadomo skąd, zapalił się bład komputera typu: STOP, ZUNDUNG AUS.. i renault zgasło i już więcej nie odpaliło.. po kilkukrotnych nieudanych próbach akumulator padł.. Autko sciągniete do domu na warsztat.. po podłączeniu pod kompa wyskoczyło 7 błędów, jeden dało sie usunąć pozostałe to usterki których nie udało się wykasować. Niskie napięcie czujników oraz probłem z masą. Rozebrałem pół komory silnika w poszukiwaniu wady. Doszedłem do tego że kawałki instalacji oraz styczniki były wadliwe lub zaśniedziałe, po przeczyszczeniu i ponownej kontroli elektronicznej został opanowany problem z elektryką.. Lecz problem nie został rozwiązany autko nadal nie chciało zapalić.. Problem z EGR i wymiana na sprawny, czujnik ciśnieniowy na pompie także po wymianie, lecz także to niepomogło Reno bez oznak życia.;/ Po dokładnym obejrzeniu, wniosek i demontaż brak ciśnienia na pompie wtryskowej. Zdemontowana pompa i poszukiwanie kolejnej. Znaleziona używana z gwarancją rozruchową.. Zamontowana pompa, ustawiony rozrząd, elektryka podłączona, próba odpalenia i ... Zero oznak życia.. Filtr paliwa ok, zbiornik także został oczyszczony paliwko świeże:) ... Silnik reaguje tylko gdy "pompuje się gruszką" pompką ręczną(żadnych błędów) lecz po zaprzestaniu pompowania auto gaśnie i wyskakuje komunikat niestety w języku Niemca:).. Clip niepokazuje błędu ;/
Pomocy!:)
jakieś pomysły na rozwiązanie problemu z nieodpalającym autem?

leszek0254

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Aix en Provence
w 2001 byly wersje z dodatkowa pompa paliwa tak jak kolega pisze znajduje sie ona na prawej podluznicy blisko grodzi, i oczywiscie jesli jej nie ma proba przelewowa byc moze ktorys wtrysk padl i nie bedzie cisnienia tak jak ktos juz tu napisal
Nie dawno miałem taką lagunę, to pompa była na prawej podłużnicy i wysokości czołowej szyby. I było brak błędów a auto nie paliło

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
w 2001 byly wersje z dodatkowa pompa paliwa tak jak kolega pisze znajduje sie ona na prawej podluznicy blisko grodzi, i oczywiscie jesli jej nie ma proba przelewowa byc moze ktorys wtrysk padl i nie bedzie cisnienia tak jak ktos juz tu napisal

Niestety moja wersja silnika nieposiada dodatkowej pompy paliwa.. wszystko zmontowane, wtrysk nr jeden był padnięty zostały wymienione wszystkie:) tera pojawia Mi sie problem bo niemoge odpowietrzyc układu zasilania- pompa niechce zaciągnąc i przepchnąć ropy na wtryski( dodam że pompa wymontowana została z chodzącego samocgodu wtryski także oraz listwa CR) ;/

leszek0254

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Aix en Provence
uklad musi w zasadzie sam sie odpowietrzyc, chyba ze łapie gdzies powietrze. czesto siadają uszczelniacze na przelewach wtryskiwaczy tym bardziej ze napewno wiele razy były odpinane od wtryskiwaczy, popsuć jedna rurek z wtrysku pokrec z 10 sekund dokrec i spróbuj moze pomoże a jak nie szukaj gdzie łapie powietrze

brombal

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
kosmos
weź dmuchawkę podłączoną do spręzonego powietrza owiń szmatą dołóż do wlewu paliwa i dmuchaj w zbiornik druga osoba zdejmuje zasilanie pompy jak pojawi się ropa zakładamy dolot na pompę i kręcimy rozrusznikiem cały czas dmuchając oczywiście dobrze by było popuścic jedną rurkę od wtrysku pojawi sie ropa w rurce dokręcamy ją i auto ma palić . jeśli jest tam instalacja delpchi nie wolno odpowietrzac z załozonymi kostkami prądowymi na wtryskiwacze jest to ważne bo może być tak że jak odpowietrzałeś podłączone do sterownika że juz są zatarte . Bardzo ważne w delpchi koski elektryczne zakładamy dopiero jak paliwo pojawi się na końcu każdej rurki . jak masz już paliwo w pompie to zawsze możesz uzyc plaka w 2 reke klucz do rurek i kazda z osobna sobie odpowietrzysz popuszczając ją auto caly czas odpalone na plaku . (jesli plak to na powietrzu bo tak franca gryzie ze zaczniesz sie dusic i płakać)

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
Po długich bojach z odpowietrzeniem niestety nie udało Mi się odpalić mojej Laguny, pompa nie chce zaciągnąć paliwa, próbowałem nawet na krótko z bańki 5l. pompowałem gruszką lecz nic niedało, nadal niemoże zaciągnąc paliwa..;/ po zdjęciu rurki idącej do CR ciśnienie jest bardzo znikome(zaznaczam za pompa jest sprawna wymontowana z chodzącego auta, dodatakowo sprawdzona jeszcze na zegarach) niestety niemoze tak jakby przepchnąc sobie paliwa, Clip pokazywał błędy obwodu pierwszego wtrysku(zostały wtryski zmienione) świec żarowych, i nic więcej;) wszystko doprowadzone do takiego stanu że elektronicznie wszyskto jest sprawne:) zostało tylko mechanicznie:) proszę o pomoc:D

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Cisnienia nie pamiętam ;/ .. próba przelewowa będzie jutro robiona, obroty i synchro jest widoczne i zgodne :)

hehe głupio albo i nie :p ale myślałem że pierwszy jest ten od rozrządu:) czyli mój błąd:D

w dniu jutrzejszym:) plany mam na zrobienie tego :) udało Mi się załatwić na podmianke cały układ wtryskowy listwe plus wtryski;D.. i kolejny dzień będzie poświęcony przy Lagunie:):D
witam a przewody do wtrysków s całe

koszmar

Początkujący
Punktów
0
Sprawdzales kable do czujnijow czy sa cale. Te co ida od komputera do czujnika walu i czujnika walka rozrzadu i do pompy.

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
Wężyki są całe, a co do instalacji to przejrzałem kable od czujników aż po kompa i wyglądają na niezniszczone:)

koszmar

Początkujący
Punktów
0
Daj na nie napiecie i sprawdz czy przewodza prad. A Naj lepiej jak bys znalazl gdzies schemat i pomierzyl napiecie na tych czujnikach

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
Na clipie wyskoczył tylko na żółto(z możliwością usunięcia defektu) wade jednej swiecy żarowej.. poza tym komputer pokazuje czystko i bezbłędnie :)

Sprawdzales kable do czujnijow czy sa cale. Te co ida od komputera do czujnika walu i czujnika walka rozrzadu i do pompy.
Jak pisałem wcześniej przejrzana instalacja, lecz jakby gdzieś było coś nie tak to by przecież na kompie pokazało.. sprawdzana była także synchronizacja wałka i wału:) także zgodność jest i obroty także pokazuje:)

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Na clipie wyskoczył tylko na żółto(z możliwością usunięcia defektu) wade jednej swiecy żarowej.. poza tym komputer pokazuje czystko i bezbłędnie :)

Jak pisałem wcześniej przejrzana instalacja, lecz jakby gdzieś było coś nie tak to by przecież na kompie pokazało.. sprawdzana była także synchronizacja wałka i wału:) także zgodność jest i obroty także pokazuje:)
może to głupie ale może pompa si słabo krci

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
Mam dwie pompy na stanie u siebie :0 też myślałem że słaba zamieniłem na drugą i tak samo ;/ dałem dwie pompy do sprawdzenie na zegary na kolejny dzień odebrałem, powiedzieli Mi ze są sprawne:)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Clip nie pokaże błędu bo te które były wykasowane a nowe to ciekawe z czego ma odczytać skoro silnik nie odpala. Albo źle interpretujesz parametry podczas rozruchu albo coś umknęło twojej uwadze. Spróbuj podłączyć clipa i odpal go na plaku i niech pochodzi parę minut a błędy wyskoczą jak na tacy. Sprawdziłbym jeszcze wiązki instalacji od egru bo tam lubi zrobić zworkę i podstawiłbym drugi czujnik położenia wału.

koszmar

Początkujący
Punktów
0
Nie chodzilo mi zeby dawac napiecie na czujniki tylko odpiac je i kostke przy kapie i wtedy sprawdzic czy przewadza. A na clipie nie pokarze przynajmniej u mnie tak bylo. Kabel do czujnika walu gubil prad a z wierzku byl dobry

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
Spojrze sobie jeszcze na te instalacje EGR, jak dorwe drugi czujnik wału to podmienie.. Być może że będzie tak jak pisze :koszmar: o czujniku wału,
Clip testowany na silniku odpalonym na plaku, niby nic niebyło tylko wyskoczył błąd typu "uszkodzona świeca żarowa" dopiero jak po dłuższym kręceniu bez Plaka i słabnięciu aku wyskakuje zaraz kilka błędów "świece, obwód wtryskiwacze nr 1, coś z czujnikiem hamulca, i coś jeszcze tyle że nie pamiętam;/
Jedyne co Mnie zastanawie to dlaczego jest tak że elektronicznie sprawne bo wymienione czujniki listwa plus zawor cisnienia na pompie, EGR, wszystko to co Clip pokazał jako uszkodzone na czerowno;/ i elektrycznie tera sprawy, ale mechanicznie nie może sie ogarnąc z zasilaniem ON :)
Jutro kolejna bitwa z Laguną:D montaż drugiej pompy, zbiornik 5l ON i krótkim wężykiem doprowadzone do pompy oraz rozruch..

brombal

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
kosmos
Po długich bojach z odpowietrzeniem niestety nie udało Mi się odpalić mojej Laguny, pompa nie chce zaciągnąć paliwa, próbowałem nawet na krótko z bańki 5l. pompowałem gruszką lecz nic niedało, nadal niemoże zaciągnąc paliwa..;/ po zdjęciu rurki idącej do CR ciśnienie jest bardzo znikome(zaznaczam za pompa jest sprawna wymontowana z chodzącego auta, dodatakowo sprawdzona jeszcze na zegarach) niestety niemoze tak jakby przepchnąc sobie paliwa, Clip pokazywał błędy obwodu pierwszego wtrysku(zostały wtryski zmienione) świec żarowych, i nic więcej;) wszystko doprowadzone do takiego stanu że elektronicznie wszyskto jest sprawne:) zostało tylko mechanicznie:) proszę o pomoc:D

Coś mi tu <piszesz> kolego farmazony w stylu pompa nie chce zaciągnąć paliwa a jest sprawna .
skoro nie zaciąga paliwa to jest nieszczelne zasilanie paliwem wystarczy założyć kawałek przezroczystego węża przed pompą i bedziesz widział czy paliwo zasysa jak nie to bańka na zewnątrz (to już chyba pisałem) i również przezroczyste węże i widzisz co się dzieje . Idę o zakład że jak nie ssie paliwa to jest nieszczelność przewodów ale widzę że łatwiej ci wymieniać pompy niż założyć rewizję. Jeśli pompa jest sprawna jak piszesz to nie ma opcji aby nie zassała paliwa to czysta mechanika ale jak zamiast paliwa jest w przewodzie powietrze to z pustego i salomon nie naleje . Jak byś dmuchał w zbiornik i w tym czasie kręcił rozrusznikiem to napewno paliwo by dotarło do pompy , ale o tym również juz pisałem

1 punkt regulaminu -Marlena.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Lukaszgn

Początkujący
Punktów
0
Już próbowałem w różny sposób odpalać, na chwile obecną mam bańke 5l wężyk guszke wężyk pompa i kręce silnikiem a niezaciąga ON, wężyki od wtrysków także są sprawdzone wręcz bym powiedział wymienione na nowe przezroczyste:) a żeby podmienić pompę nie jest trudno(tylko czasu potrzeba)więc będę także próbował na innej

Do góry Bottom