• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nierówna praca 1.8 tsi na zimnym silniku.

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Panowie pomocy, mam temat, który spędza mi sen z powiek. Sprawa wygląda następująco. Skoda superb II, 1. 8 TSI CDAA 2009. Auto kupione ze zdjętą głowicą, przyczyną był wypalony jeden zawór na 3 cylindrze oraz stopione tłoki na 2 oraz 4 cylindrze. Silnik po kompletnej odbudowie. Wstawione 2 nowe tuleje, 4 nowe tłoki z pierścieniami, 16 nowych zaworów, nowe gniazdo, nowe uszczelniacze zaworowe, nowe świece, 4 nowe wtryskiwacze benzynowe, nieużywane. Auto odpala ładnie, jeździ poprawnie, ma pełną moc, nie ubywa oleju i zdawałoby się, że wszystko jest ok, ale... Po nocy gdy silnik jest zimny auto odpala od strzała ale schodząc ze ssania zaczyna trząść silnikiem. Wygląda to na wypadanie zapłonu, ale sterownik nie rejestruje żadnych błędów. Auto kuleje 2- 3 min po czym stopniowo stabilizuje się. Podczas drgań i tego rzekomego wypadania zapłonu nie ma żadnego problemu z jazdą, żadnego szarpania ani zaniku mocy. Problem występuje zawsze gdy auto jest zimne, nigdy po nagrzaniu. Wymieniona odma na oryginał jednak bez zmian. Na 2 cylindrze mokra świeca, jakby zaolejona. Pomiar kompresji 12, 13, 12, 12. Wygląda na to że 2 cylinder jest doszczelniany olejem. Ale czy nawet gdyby olej dostawał się do komory spalania po trzonku zaworu, czy to by powodowało wypadanie zapłonu? Wg mnie musiałaby to być bardzo duża ilość oleju, którego nie ubyło nic z miarki po 400km. Podmieniane nowe cewki, podmieniane używane wtryskiwacze ze sprawnego auta. Poratujcie radą panowie...

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
A to zawory wymienione bez kontroli prowadnic?

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Prowadnice sprawdzane również. Cała głowica była oddana do zakładu szlifierskiego. Sprawdzenie szczelności, kontrola gniazd, prowadnic, docieranie zaworów, szlif

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Bez powodu ktoś tego silnika nie remontował tylko sprzedał tak jak był . Myślę ze popełniłeś błąd nie wymieniając dwóch pozostałych tulei bloku , albo masz wykrzaczone oprogramowanie/sterownik silnika / uszkodzona wiązka silnika .

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
W tych silnikach padały odmy, tzw. zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej. Tutaj masz nr oe VAG 06H 103 495 A

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Po takiej generalce to ta kompresja taka sobie. A znalazłeś przyczynę dlaczego wypalił się zawór i podtopilo tłoki?? Osprzęt został pewnie bez zmian to i nie wiadomo czy skutek po paru km nie będzie taki sam.

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Nie było powodu by wymieniać pozostałe dwie tuleje, były pasowane z nowymi tłokami. Przyczyną nadtopienia tłoków było wg mnie uszkodzenie wtryskiwaczy benzynowych, które założyłem nowe. Odma również jest nowa oryginalna jak również świece. Skłaniam się ku sprawdzeniu wsadu sterownika, czy nie był modyfikowany. Może ktoś mądrzejszy podpowie mi czy takie objawy może powodować niesprawny wariator lub niesprawna pompa paliwa ? Ciśnienie paliwa wg launch jest ok. Moje myślenie zatacza co raz szersze kręgi bo logiczne pomysły powoli się kończą. Bardzo zastanawiające jest to dlaczego objawy ustępują po nagrzaniu, gdyby usterka występowała cały czas dużo łatwiej by było ją zdiagnozować.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
zmienna faza nie miesza?? Mi ostatnio mieszał zaworek wkręcany w zmienną fazę. dzióbek wystawał zbyt mocno, po wymianie na nowy silnik się uspokoił.

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Panowie pomocy, mam temat, który spędza mi sen z powiek. Sprawa wygląda następująco. Skoda superb II, 1. 8 TSI CDAA 2009. Auto kupione ze zdjętą głowicą, przyczyną był wypalony jeden zawór na 3 cylindrze oraz stopione tłoki na 2 oraz 4 cylindrze. Silnik po kompletnej odbudowie. Wstawione 2 nowe tuleje, 4 nowe tłoki z pierścieniami, 16 nowych zaworów, nowe gniazdo, nowe uszczelniacze zaworowe, nowe świece, 4 nowe wtryskiwacze benzynowe, nieużywane. Auto odpala ładnie, jeździ poprawnie, ma pełną moc, nie ubywa oleju i zdawałoby się, że wszystko jest ok, ale... Po nocy gdy silnik jest zimny auto odpala od strzała ale schodząc ze ssania zaczyna trząść silnikiem. Wygląda to na wypadanie zapłonu, ale sterownik nie rejestruje żadnych błędów. Auto kuleje 2- 3 min po czym stopniowo stabilizuje się. Podczas drgań i tego rzekomego wypadania zapłonu nie ma żadnego problemu z jazdą, żadnego szarpania ani zaniku mocy. Problem występuje zawsze gdy auto jest zimne, nigdy po nagrzaniu. Wymieniona odma na oryginał jednak bez zmian. Na 2 cylindrze mokra świeca, jakby zaolejona. Pomiar kompresji 12, 13, 12, 12. Wygląda na to że 2 cylinder jest doszczelniany olejem. Ale czy nawet gdyby olej dostawał się do komory spalania po trzonku zaworu, czy to by powodowało wypadanie zapłonu? Wg mnie musiałaby to być bardzo duża ilość oleju, którego nie ubyło nic z miarki po 400km. Podmieniane nowe cewki, podmieniane używane wtryskiwacze ze sprawnego auta. Poratujcie radą panowie...
A czujnik temperatury wskazuje temperaturę ok?

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Tak, wskazania na zegarze pokrywają się z temperaturą w sterowniku i mierzoną termometrem

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
permanentnie gówniany bieg jałowy.

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
No właśnie... A tu sytuacja się uspokaja gdy temp dochodzi do około 50 stopni... Ale jest to jakiś trop. Dzięki

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Nie każda usterka jest identyczna. Pomimo identycznego sprawcy....

RobertM.

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Białystok
Problem rozwiązany. Zakład szlifierski dał ciała nie wymieniając jednego gniazda zaworowego przy rewizji głowicy. Gniazdo było zbyt niskie przez co jeden zawór był minimalnie podparty. Ja dałem ciała nie kontrolując głowicy po odbiorze. Po. Wymianie gniazda silnik pracuje jak trzeba. Dzięki panowie za pomoc, temat do zamknięcia.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
dlatego głowice do obróbki oddaje rozebrane i składam sam. Te z regulacją na płytkach potrafię rozebrać i sprawdzić. choć mam takiego szlifierza, że nie może odwalić gafy. Maszyna mu nie pozwoli. Tu akurat cnc nad dłonią i maszynami analogowymi góruje.

Do góry Bottom