• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nierówna praca silnika

kamil126

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krakow
Witam,
Na biegu jałowym silnik pracuje nie równo, obroty są za niskie. Jest to głównie odczówalne na dogrzanym silniku.
Obroty są w granicach 600, co jakis czas odczówalny i widoczny spadek (o ok 100 obr/min), coś jak by wypadnięcie zapłonu.
Na rozgrzanym silniku, po wciśnięciu sprzęgła obroty potrafią spaść nawet do 200. Wskazówka standardowo opada na obroty biegu jałowego po czym bardzo szybko spada na 200 ale tylko na moment by po poł sekundy podnieść się na 600. Zdażyło mi się kilka razy, ze w tym momencie silnik zgasł.
Wszystko to jest szczególnie odczuwalne przy wolnej jeździe, z częstym użyciem sprzęgła - np w korku.

Auto jest trochę zmulone, po usunięciu błędów przez jakis czas chodzi lepiej jednak problem z obrotami pozostaje.

Blędy jakie mam:
16555 - p0171 - zbyt uboga mieszanka
17811 - p1403 - egr
17831 - p1423 - System wtrysku wtórnego powietrza (B1) – przepływ za słaby

Przepustnica i egr czyszczone, cewka sprawdzana.

Zdaje sobie sprawę, że diagnoza jest bardzo trudna, przyczyn moze być wiele jednak będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

kamil126

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krakow
wpierw piszesz że problem się zaczął po zmianie oleju, filtrów i termostatu teraz że może wcześniej więc polecam udać się do najbliższego warsztatu na właściwa diagnozę, będzie najtaniej ;)

Heh.. No tak, trochę pokręciłem. Chodzi mi o to, ze problem mógł występować juz wcześniej, przed zmianą oleju i termostatu ale nie zauważyłem tego bo silnik nie osiągał docelowej temperatury

kamil126

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krakow
Ja też, jak po wydaniu 3.500 dostałem auto w takim stanie..
Moze pisze głupoty, nie wiem, nie znam sie. Szukam tylko wytłumaczenia dlaczego po zmianie oleju okazało się, ze silnik jest do remontu.
Nie chce nikogo pochopnie oskarżać bo wymiana oleju jast mało realną przyczyną rozszczelnienia silnika. Nie ważne.. nie jest to juz istotne, silnik jest po remoncie a dalej auto nie chodzi jak powinno.

Na diagnoze oczywiście jade ale to będzie juz chyba piąta wizyta.. Za kazdym razem jest inna i nikt nie gwarantuje, ze to pomoze. Moze za dużo oczekuje ale nie chce wymieniać połowy samochodu, nie jest tego warte

Do góry Bottom