• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

niezidentyfikowany problem

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Witam jak wiecie mam już kilka wątków na tym forum. Od miesiąca jestem posiadaczem octawi 2001 rok kombi, kupiłem od handlarza prosto z niemiec miało być tak pięknie wszystko cacy.
silnik 1.6 75kw benzyna
Kto śledził moje wątki wie ,że już kilka problemow opisałem. Został mi jeden najważniejszy i najgorszy zarazem. Przechodząc do rzeczy..
Tydzień jak kupiłem auto jeździło normalnie po tygodniu stało mi się dwa razy że jadąc sobie droga z pracy auto nagle straciło moc silnik chodził bieg był włączony a na pedał gazu samochód nie reagował samochód powoli zwalniał i zapaliła sie kontrolka akumulator, zatrzymałem się byłem w szoku ,że się zepsuł i nie dojadę do domu po czym zgasiłem silnik i odpaliłem na nowo i pojechałem do domu. Byłem już u kilku mechaników i elektryków( pod komputer nie pokazuje żadnych błędów) każdy mówił że jest wszystko ok auto pali na dotyk okablowanie w porządku, silnik i wszystko ok. Powiedziałem sobie to tak musi byc to był jednorazowy wypadek.

Jeździłem autem do pracy aż do dziś przez trzy tygodnie nic nie wskazywało że coś jest nie tak, aż tu dziś żona zabrała auto i pojechała do sąsiedniego miasta na zakupy. wróciwszy mówi ze jechała spokojnie 80 na 5 biegu i nagle zapaliła się kontrolka akumulatora auto straciło moc i zaczeło zwalniać pomimo ,że silnik chodził bieg był włączony i światła świeciły normalnie, tak jakby odcieło pedał gazu ,że samochód nie ciągnoł gdy dusiła gaz mówiła mi że normalnie się zatrzymala zgasiła auto odpaliła na nowo i wróciła do domu normalnie jakby nigdy nic

Proszę pomóżcie mi zdiagnozować ten problem, wydaliśmy na to auto wszystkie oszczędności i potrzebujemy sprawny samochód na który można polegać błagam! Żona boi sie sama gdziekolwiek pojechać samochodem a ja o dłuższej trasie mogę zapomnieć bo sie boje że auto stanie i bedzie koniec

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Witam.nie wiem co moze byc przyczyna dokladnie ale ja bym najpierw sparwdzil przewody zaplonowe...kopulki pradowe przekazniki rzeczy ktore daja iskre na swiece moze czasem zanika iskra na siecach...slyszalem o takich przypadkach ze auto gubilo iskre i samochod poprostu gasl pedal gazu nie reagowal moze raz jest prad a za chwile nie ma....silnik na nowo start znow ok.....

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Sprawdzę, a jeszcze mam taki objaw ze czasem jak powoli ruszam przygasaja mi swiatla i musze dodac wiecej gazu wtedy świecą normalnie. Zaobserwowalem to wieczorem wyjeżdżając z podwórka. Czy to moze miec cos wspólnego z brakiem ciagu podczas jazdy

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Ze swiatlami mialem tak w fordze escorcie ze lekko przygasaly jak za malo gazu dalem az prawie chcial gasnac ale nie bylo i nie mialem zadnego problemu z pradam....ale nie wykluczone ze u ciebie to moze byc powiazane z twoim problemem.....

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Kable sa cale sprawdziłem tez styki nic zasniedziale nie jest. Dziwne ze na kompie nie pokazuje żadnego bledu??

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Napisałabym, że to prądy błądzące ale te są oswojone bo są jednak powracające ;-)))
Masa silnika pewnie dobra bo rozrusznik kręci. Prędzej masa nadwozia...

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Z masa jest ok alternator i akumulator tez. To juz przerabialem u elektryka. Nie wiem od czego zacząć bo niby jest wszystko dobrze.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Ok wszystko sprawdzales:) ja mialem taki przypadek nowe aku ok wszystko gra ale za dwa tyg nie odpala auto...co jest???to przekaznik...w salonie alternator powidzieli....kupa kasy za alternator bo jest nie dobry ....a co sie okazalo po 100
Elekt.mechanikow sprawdzalo i glupi nowy aku byl waniety a kazdy gadal na 100% on jest dobry .......sprawdz naprawde dobrze wszystko......mi tez tak gadali ze wszystko ok....

A co do bledow na komputearze to moze sie myle....ale mysle ze nie wszystko ci pokarze komputer...owszem duzo rzeczy zwiazanycha z autem ,silnikiem.....ale skoro tego nie pokazoje co jest przyczyna problemu to moze jest to do zweryfikowania samemu...i jrst to naprawde jakis blachy problem.....

Ostatnia edycja:

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Masz racje to nie jest nic poważnego. Gdyż auto pali na dotyk i jeździ ale jednak cos go boli bo czasem odwala mu i tak się robi. Jednak ten strach jest wyjechać w dalsza trasę bo to ostatecznie nie wie sie czy wrócę. Akumulator dzis odpalil na szczal przy wponczonym radiu a dzis bylo zimno moim zdaniem jest dobry ale sprawdzę u elektryka jeszcze raz. Dziekuje za sugestię jeszcze sie odezwę

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Witam, znowu to samo jade ivauto zwalnia nie reaguje na pedal gazu, pomimo biegu obroty takie jakby stal na luzie. Zapala sie kontrolka akumulatora. Od czego zaczac szukac tej usterki

Moze czujnik Halla?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
a kontrolka aku zapaliła sie od razu?? czy jak auto prawie stanęło i zgasło??a masz elektoroniczny pedał gazu w aucie??może jakiś czujnik od pedału gazu siada.... ale dziwne ze na kompie nie pokazuje błędu....

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Gdy zaczyna zwalniać zaswieca sie akumulator mimo ze silnik chodzi. Az sie zatrzymam zgaszę i od nowa zapale i jadę. Na kompie bylem dwa razy i nic. Pedal gazu narmalny

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
dziwna sytuacja z tym....kontrolka która od aku która sie zapala mówi o tym ze coś jest nie tak z prądem ale czemu nie reaguje pedał gazu?? miałem w peugeocie ze zapalała mi sie kontrolka od aku na czerwono ale auto jechało poprostu ostrzegała mnie ze cos jest nie tak...a ty zgasisz auto,odpalisz i jest ok ....

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
A z jakiego regionu polski jestes??gdybys byl z pod Piły ,Wielkopolska..to znam dobrego elektromechanika w pile...bo musisz z tym podjechać do jakiegos sprawdzonego elek.mechanika wiem ze byles i sprawdzałeś ale podjedz do innego....wiem
Na swojim przykładzie ze czasem sie myła....:) a co dwie głowy to nie jedna:)))

Do góry Bottom