• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Niskie ciśnienie w Zasobniku Common Rail

Marrrrrc

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry, chciałem skonsultować problem z układem common rail. Jakiś czas temu samochód zgasł i nie chce odpalić, przyczyny szukałem w układzie wysokiego ciśnienia, manometr podłączony do pompy wysokociśnieniowej wskazuje ponad 1000 bar, natomiast ciśnienie w zasobniku oscyluje w granicach 100-120 bar. Zacząłem szukać przyczyny w czujniku wydatku przy pompie, ale nie wiem do końca jak go sprawdzić. Czy powodem niskiego ciśnienia w zasobniku może być też uszkodzony czujnik ciśnienia w zasobniku?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dzień dobry, chciałem skonsultować problem z układem common rail. Jakiś czas temu samochód zgasł i nie chce odpalić, przyczyny szukałem w układzie wysokiego ciśnienia, manometr podłączony do pompy wysokociśnieniowej wskazuje ponad 1000 bar, natomiast ciśnienie w zasobniku oscyluje w granicach 100-120 bar. Zacząłem szukać przyczyny w czujniku wydatku przy pompie, ale nie wiem do końca jak go sprawdzić. Czy powodem niskiego ciśnienia w zasobniku może być też uszkodzony czujnik ciśnienia w zasobniku?
Jest tam jeszcze coś takiego jak regulator ciśnienia paliwa ale na początek przydałby się jakieś dane auta i silnika. No i oczywiście najsamprzód test przelewowy wtryskiwaczy. Może któryś przecieka i dlatego pompa nie może zbudować ciśnienia potrzebnego do uruchomienia silnika.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
To gdzie ten manometr podłączasz że Ci pokazuje 1000 bar? :) Na wyjściu z pompy HP? Przecież ta rurka idzie wprost do zasobnika

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ojej... czujnik wydatku, zasobnik, manometr. to jakiś uczony musi być.
tu Panie nie ma co konsultować tylko odpalać z plaka i szukać co się dzieje.

Marrrrrc

Nowy
Punktów
0
To gdzie ten manometr podłączasz że Ci pokazuje 1000 bar? :) Na wyjściu z pompy HP? Przecież ta rurka idzie wprost do zasobnika
Manometr na wyjściu z pompy, noi niby wynika z tego że pompa sprawna.
Automatyczne połączenie postów:

ojej... czujnik wydatku, zasobnik, manometr. to jakiś uczony musi być.
tu Panie nie ma co konsultować tylko odpalać z plaka i szukać co się dzieje.
Panie, ja nie jestem mechanikiem, trochę się interesuję i to tyle. a co mi da palenie z plaka jak wiem że nie ma ciśnienia w szynie i nie odpala, odpowietrzane było i też nic. Staram się coś wykombinować, ale nie wiem w jaki sposób sprawdzić czujnik.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
nie wiem w jaki sposób sprawdzić czujnik.
Musisz go wykręcić i podać mu prąd...może być z gniazdka 220 v... jak pójdzie z niego dym, to będzie oznaczało, że był sprawny...:)
Tylko uważaj żeby cię nie pokopało...:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Manometr na wyjściu z pompy, noi niby wynika z tego że pompa sprawna.
Automatyczne połączenie postów:

Panie, ja nie jestem mechanikiem, trochę się interesuję i to tyle. a co mi da palenie z plaka jak wiem że nie ma ciśnienia w szynie i nie odpala, odpowietrzane było i też nic. Staram się coś wykombinować, ale nie wiem w jaki sposób sprawdzić czujnik.
Nie rozumiem tego, włączyłeś manometr w metalową rurkę która wychodzi z pompy HP tak? :) Ta rurka gdzie dalej idzie? Do zasobnika?

Do góry Bottom