• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Numer silnika

Urzędas

Nowy
Punktów
2
Dobry wieczór
Jestem nowy na forum, a przyszedłem na nie żeby uzyskać pomoc.
Sprawa jest nietypowa. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc lub pokieruje tam gdzie będę mógł uzyskać.
Muszę ustalić z jakim nr silnika samochód Renault Master 3 wyjechał z fabryki.
Ktoś, coś?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Ten numer na bank jest na silniku. Jeśli silnik był wymieniany to info na temat tego, jaki numer tam siedział w chwili zejścia z taśmy ma tylko producent. Ustalałem takie coś około 15 lat temu. Wysłałem list polecony do Wolfsburga (VW) w języku niemieckim. Odpowiedź przyszła po około 2 miesiącach. Dlaczego list? Kilku autoryzowanych dealerów (salony) w PL oraz dwie A.S.O. w PL po prostu mnie wyśmiali a mi chodziło tylko o to, aby ustalić czy ktoś wymieniał w aucie silnik.

PS. Ustaliłem, że silnik z powodu dużego przebiegu został wymieniony we Francji (auto pochodziło z Włoch). Do Polski trafiło z przebiegiem około 180kkm a w realu na starym silniku miało zrobione grubo ponad 550kkm. Serwis we Francji wystawił fakturę ze szczegółowym opisem typu:
- część zamienna - silnik 2.0TDI XxxYyyZzz przebieg 577xxxkm , numer silnika 1234567xxx
zmiana na numer 7654321zzzz, przebieg 177kkm
itp. itd.
W związku z tym, iż wymiana była we Francji a auto zarejestrowane w Italii mechanik nie miał obowiązku poinformować urząd w Italii o zmianie przebiegu na liczniku. Do PL przyjechał wozik z przebiegiem innego wozika.

Ostatnia edycja:

Urzędas

Nowy
Punktów
2
Dziękuję za odpowiedź.
Okazuje się, że w Renaul Master 3 nr silnika, oraz kod silnika jest wybijany punktowo na płaskim elemencie obrzeża bloku w okolicach rozrusznika.

Pozdrawiam

Do góry Bottom