• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Tez nic nie płaciłem ....pierwsze słyszę o kasie

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Bo bezpłatnie było do jakiegoś czasu. Ja na wszelki wielki zapłaciłem. Na numer czeka się do 30 dni wg ustawy. Wysyła się wniosek i dowód wpłaty i tyle. Chyba że ktoś z Ukrainy akumulatory sprowadza albo samochody że Szwajcarii, wtedy to wygląda zupełnie inaczej.

rafalb180

Początkujący
Punktów
0
Jedni płacą,inni nie można zwariować .Mętlik w głowie wole pracować,niż się główkować

Michał_1977

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Leżajsk
Dzieńdobrek.
Moglibyście mi podpowiedzieć, który formularz trzeba wypełniać? Podobno jest tego ponad 30 stron.
Tak w ogóle, to ja widzę tylko stronę główną BDO, ale jak kliknę zakładkę pobierz wniosek, to robi się biało na monitorze i to wsio.
Jeśli ktoś mi cokolwiek podpowie, będę bardzo wdzięczny.

zona _mechanika

Początkujący
Punktów
0
Michał wszystko na forum jest, wystarczy poczytać... jeśli nie uda ci się ściągnąć wniosku to podaj maila po południu lub wieczorem ci wyślę

Maminpro

Nowy
Punktów
0
Rany jakaś masakra z tym BDO.
Ja sam nie wiem co robić. Co w sytuacji jak nie mam żadnych papierów na przekazywanie odpadów? Ani kart, ani ewidencji..nic.. mam się zarejestrować pytanie co dalej?xd przyjdzie kontrola i każą mi pokazać papiery z 5lat wstecz i co im powiem,że nie produkowałem odpadów? Dopiero teraz zacząłem jak musiałem się zarejestrować? Porazka

kbkotala

Nowy
Punktów
0
Witam :) Jestem na etapie składania wniosku. Formularz rejestrowy wypełniony, oświadczenie do wpisu do rejestru wypełnione.
Kolejnym wymaganym kwitem jest załącznik z potwierdzeniem przelewu - no i pytanie - skąd mam wziąć dane do przelewu ( urząd marszałkowski śląsk) ? z góry dzieki za odpowiedź

Speed-mar

Początkujący
Punktów
1
To jak z tą opłata? Trzeba czy nie? Ma ktoś ten wniosek jako wzór proszę na priv.

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
To jak z tą opłata? Trzeba czy nie? Ma ktoś ten wniosek jako wzór proszę na priv.

Pisze na stronie bdo jak byk że wprowadzający po raz pierwszy więc przecież na logikę jak kupujesz w hurtowni filtr oleju to on już jest na rynku nieprawdaż?

Pamiętaj! Opłacie rejestrowej i rocznej podlegają wyłącznie przedsiębiorcy:

• wprowadzający sprzęt elektryczny i elektroniczny i autoryzowani przedstawiciele
  • wprowadzający baterie lub akumulatory
  • wprowadzający pojazdy
  • producent, importer i wewnątrzwspólnotowy nabywca opakowań
  • wprowadzający na terytorium kraju produkty w opakowaniach
  • wprowadzający na terytorium kraju opony
  • wprowadzający na terytorium kraju oleje smarowe

https://bdo.mos.gov.pl/baza-wiedzy/ile-wynosi-oplata-rejestrowa-roczna/

Golonek

Początkujący
Punktów
1
Czy nie jest już za póżno na złożenie wniosku bo z tego co czytam na wpis się czeka 30 dni.?

rafalb180

Początkujący
Punktów
0
Lepiej późno ,niż wcale.Termin do końca grudnia.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Z tymi wnioskami to fake news... nic nie trzeba składać...:D

Do góry Bottom