• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ocena stanu panewek n43b20

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
A znacie chytry acz prosty sposób na pomiar grubości panewki?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
@Drugi2, co Ty o krzywych silnikach nie słyszałeś? Nie wiesz, że jest metoda sprawdzania luzu, że butujesz silnik na torze, a potem od razu, najlepiej na parkingu tego toru, rozbierasz silnik, żeby nie ostygł i żeby zmierzyć luzy i sprawdzić jak "wał w BMW puchnie"? Przecież każdy dobry fachowiec tak robi. Paproki takich metod nie mają.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jak nie rozumiesz metafory krzywy silnik, to reszta liter jest zbędna, Mikron.
A o puchnięciu materiałów, to trzeba mieć wiedzę, ośle, bo tego nie ma w autodacie.
każdy dobry fachowiec tak robi.
Nie robi, tylko to wie i przewiduje konsekwencje.
Dobra, człowieku. Zejdź mi z oczu, bo ja nie mogę tego Twojego nieuctwa znieść. Nie znasz się. Nie masz pojęcia, to siedź w krzakach i nie pisz głupot.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
@Drugi2, co Ty o krzywych silnikach nie słyszałeś?
Moja odpowiedź na pytanie piohol dotyczyła wyłącznie narzędzi pomiarowych, a nie stanu elementów takich jak wał czy blok.
napisałem tylko o jednym przyrządzie których używamy do pomiaru JEDNEGO z WIELU parametrów. a nie o tym, czy dany element jest krzywy. Dla jasności: pisałem o narzędziach pomiarowych, a nie o diagnozie stanu silnika. Mowa była o tym, czym, a nie co jest zepsute

Nie wiesz, że jest metoda sprawdzania luzu, że butujesz silnik na torze, a potem od razu, najlepiej na parkingu tego toru, rozbierasz silnik, żeby nie ostygł i żeby zmierzyć luzy i sprawdzić jak "wał w BMW puchnie"? Przecież każdy dobry fachowiec tak robi. Paproki takich metod nie mają.
nigdy nie uczestniczyłem w wyścigach bmw, więc nie wiem :)
Ja wolę trzymać się instrukcji serwisowych i czystego warsztatu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Krzywy, to jest przenośnia, metafora, chodzi o gubienie setek na całym silniku. Co Wy pierd. jesteście, czy co. Jak dzieciom wszystko tłumaczyć.
nie uczestniczyłem w wyścigach bmw
On też nie martw się. Chłop myśli, że wał można tylko na torze rozgrzać :D Może nie ma takiego dużego piekarnika :D
Ja pierd. poziom, dno.
Trochę wyobraźni i nie potrzebny ani tor, ani piekarnik. Tamten deb. też wszystko widzi zero jedynkowo.
Dobra, bo już mnie zmęczyliście. Mikur wyskakujący zza węgła, to już gwóźdź do trumny z myślami samobójczymi w tle :D ten to ma teorie.
Piekarnik Mikur, piekarnik, pamiętaj :D a nie tor i tracenie czasu na rozkręcanie motoru...żeby wał nie ostygł :D A tu jeszcze kurczaka możesz sobie wrzucić przy okazji na obiad, jak prądu Ci szkoda, głąbie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nie, wiem kto mu w ogóle dał tę żółtą etykietę mechanika.
Niestety wał się rozszerza pod wpływem temperatury...i też dużo zależy od panewek, jakie masz dobrane, czy uciekają przed nim, czy też nie...ale tym to już sobie nie zawracaj głowy, bo to nie Twój poziom. Setka. Składaj Wartburgi na centymetry.
Wał puchnie, trzymajcie mnie
Dobrze, że chociaż kilka osób kuma. Niestety jest z metalu, ośle.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Osioł to Cię zrobił. Uciekające panewki xD dawaj dalej bo już sikam po nogach Panie specjalisto od niczego. Tak się składa, że czterosuwowe silniki Wartburga będą miały podobne pasowania na korbach jak większość innych, nawet nowoczesnych silników. Zasady hydrodynamiki nie zmieniły się od momentu ich sformułowania. Jest obliczone, że w przypadku panewek korbowodowych, aby warunki do wystąpienia tarcia płynnego, były jak najbardziej korzystne, potrzebne jest pasowanie rzędu .00075 do .00100 cala na 1 cal średnicy czopu. Także na centymetry to Ty sobie możesz mierzyć pustkę pod deklem, bo nie wierzę, że ktoś kto ma mózg, może być takim skretyniałym ignorantem.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Tylko tyle z google?

Jeszcze doczytaj o aluminium, miedzi i stali, jak ze sobą współpracują kiedy temperatury się zmieniają. Panie docencie inZynieZe.
Kończ lepiej tego Wartburga z google :D wstydu oszczędź.
A Porsche zostaw zawodowcom.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Z głowy, do ktorej trafiły z materiałów szkoleniowych Mahle czy Kolbenschmidta. Nie mierz innych swoich miarą, bo Ty jesteś takim je*banym leniem, że nawet AI Cie musi wyręczać w szukaniu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
To teraz jeszcze rozszerzalność termiczna materiałów Cię czeka, Panie docencie. Osiołku :D

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Zostwiam sprawy pomiaru wału i panewek bo mamy różne zdania i każdy ma trochę racji.
Masz podpis super mechanior więc mam do Ciebie pytanie prywatne.
Samochód tipo 2 1.4T-jet.
Temp. nagrzanego silnika w czasie jazdy na odcinku 100km (pomiar przy okazji wyjazdu prywatnego) waha się od 75 do 78*C.
Wskaźnik temp na liczniku wskazuje połowę skali i takie wskazania są od momentu zakupu nowego auta w salonie.
Pytako termostat jest dobry czy należy go wymienić? Jakie jest Twoje zdanie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jak wymienisz to niewiele to da, bo T-Jety mają termostaty z otwarciem na 80 stopni. Praktyka ze wskaźnikiem "w połowie skali" jest częstą praktyką, żeby właściciele aut nie lamentowali, bo np. w przypadku 1.4 turbo w Oplu, silnik w korku potrafi prawidłowo trzymać temperatury rzędu 108-115 stopni a wskazówka też jest w "w połowie skali". Termostaty kalibrowane na niższą temperaturę są akurat lepszą opcją, bo w wyższych temperaturach następuje szybsze zużycie silnika, szybsza degradacja oleju i szybsze zużywanie się elementów plastikowych przy silniku oraz gumowych uszczelnień.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Witam, robiłem ostatnio dla siebie n43b20 wszystko nowe. Prócz wału, wał bym w dobrym stanie, jedynie spolerowalem i dałem nominalna panewki. Kierując się poprzednimi jakie były na wale. Wał coś tam mierzyłem, po swojemu. Był ok.. Ale niestety po 2kkm zrobiłem druga wymianę oleju i był już brokat. Daleko nie musiałem szukać.
Pytanie, co może powodować taki defekt na panewkach korb i głównych? Ciśnienie oleju na jałowym /rozgrzany 1.8
Panewki
Na jakim oleju uruchamiane?
Te panewki korbowodowe są ustawione na zdjęciu w jakimś logicznym porządku?

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Na jakim oleju uruchamiane?
Te panewki korbowodowe są ustawione na zdjęciu w jakimś logicznym porządku?
Wiesz co, mam socjalny olej ajusy do składania. Jeśli pytasz o to. A panewki od lewej dolne, i następne 4 górne. Tam na jednej skrobałem widać zresztą. No i w tym zestawie, wszystkie zamki po jednakowej stronie. Do zdjęcia ułożyłem tyło według dołu i góry

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Wiesz co, mam socjalny olej ajusy do składania. Jeśli pytasz o to. A panewki od lewej dolne, i następne 4 górne. Tam na jednej skrobałem widać zresztą
Nie o to.
Chodzi mi o olej na którym silnik uruchamiasz i na jakim pracował przez ten czas do rozebrania.
Kolejność panewek zgodna z kolejnością numeracji cylindrów?

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Ravenol vst 5w40. Po założeniu kolejnej paczki panewek to już poleciał na petronasie 5w40. Ale do głównych kolejnych założonych jeszcze się nie zabierałem. Póki co myślę co zrobić jeszcze..
Tak kolejność zachowana. I mierzona. Na korbach w pierwszym zestawie, nie było opisane góra/dół.
W te z drugiego zdjęcia już według schematu czyli
Panewki ks
7796560 /czerwone /żółte

Do góry Bottom