To nie ja powiedziałem Mikur inZynieZe, tylko gość który zbudował takich silników kilkaset, jak nie grubo powyżej tysiąca. Nie jakieś przekładki osprzętów, tylko remont generalny silnika z mikrometrem w ręce. I wyłącznie motory BMW, Porsche V6 czy V8. Wątpię, czy jest ktoś w Polsce z większą wiedzą niż ten gość, jak poprawnie wykonać remont generalny takich jednostek.
"wały w BMW puchną" a "panewki uciekają".
Matale pod wpływem temperatury zwiększają lub zmniejszają swoją objętość. Czego nie rozumiesz. Jeżeli masz dwa takie same przylegające do siebie materiały, to pod wpływem temperatury będą rozszerzać się w takim samym tempie, lub innym jeżeli do stali przylega np. aluminium, miedź, etc. Więc albo masz temat kompatybilny, jak pisałem w poście wyżej, albo jedno ucieka przed drugim. Lub na odwrót.
To że jest to mierzone w tysięcznych i nazywane puchnięciem, to już nie wina wykładającego tylko wina tępego ucznia, który nie widzi w całości ironii.
@MIKUr1 jak nie chcesz namaczać w wannie tych wałów, to można palnikiem podgrzać

Chopaki, ostatnio podgrzewali do pracy magisterskiej....człowieku na Jutubie będziesz królem, przecież rozkręcasz tam jakiś kanał. W sumie, to jeszcze nie widziałem szarlatana co by grzał wał i korby z mikrometrem w dłoni. Wyświetlenia czekają

Tylko patrzeć, jak podłapią heńkowy pomysł, "wał i korba prosto z rożna" - i kasiora leci z wyświetleń.
Tylko pamiętaj tantiemy heniovi na priva, będzie spółka
(Człowieku 10% forum będzie teraz grzało wał i korbę - heniek za dobrze zna życie

) (wystarczy, że ktoś ma pod ręką wał, korbę z panewkami, palnik, mikrometr, średnicówkę i 10 minut czasu, plus pirometr do pracy magisterskiej)
Jeszcze musisz wagon chleba zjeść Mikur

niewdzięczniku.