• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ocena stanu panewek n43b20

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
1766957595513.png

Ze zdjęć wnioskować to nie do końca jest sens, ale z pierwszego postu wygląda mi na zużycie zmęczeniowe (na górnych korbowodowych) + problemy ze smarowaniem.
Ze zdjęć z postu #25 na problemy ze smarowaniem.
Zakładając oczywiście, że miałeś prawidłowe luzy montażowe.
Te z wpisu #25 mierzyłeś luz przed złożeniem?
Bo rozumiem, że te 0.05mm to jest już na tych wytartych?

Silnik jest coś mocniej doprężony względem fabryki, głowica/blok dużo zbierane było?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
O mam chwilę czasu, to pomęczę jeszcze mojego włochatego przyjaciela @MIKUr1 a :D
Mikur przyjacielu, Ty masz tam u siebie na strychu jakieś wały, bo nawet na YT prezentowałeś o ile dobrze pamiętam? Wannę też gdzieś u Ciebie widziałem? Weź ten wał, wrzuć do wanny z wrzącą wodą i osobno wrzuć korbę z panewką. Weź no synu średnicówkę i mikrometr przemierz jedno i drugie i zadaj sobie pytanie czy zgubiłem setkę w rachunku.
Drugi2 czytał pewnie 10 moich postów i dalej nie skumał o co mi chodziło - zresztą pewnie jak połowa, a raczej 3/4. W tym rzecz Drugi2 co napisałem u góry.
Jak zgubisz setkę nic Ci się nie stanie...ale tu setka tam setka i robi się kilka ( silnik krzywy :D ) Wartburg Mikura pociągnie temat, ale już dla Porsche w 24h Le Mans może to mieć kolosalną różnicę. Właśnie ta setka :)

Mikur biedny, aż sikał po nogawkach...wał puchnie i panewka ucieka...ano ucieka, ucieka. Chyba że są z tego samego materiału wtedy temat jest kompatybilny.
I śmiejesz się, wytykasz palcami, a bladego pojęcia nie masz.

Wyjaśniłem i zakończyłem temat...cokolwiek napiszesz, odpiszesz.

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Mam masę korb i wałów, ale jeszcze mnie nie poje*ało, żeby robić takie eksperymenty, bo jakiś głąb na forum powiedział, że "wały w BMW puchną" a "panewki uciekają". W ogóle zacząłem się tutaj mniej udzielać, bo przez takich niedouczonych bezmózgów, na tym forum zrobiło się takie intelektualne i merytoryczne dno, ze brak słów. Ja też skończyłem, szczęśliwego.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
To nie ja powiedziałem Mikur inZynieZe, tylko gość który zbudował takich silników kilkaset, jak nie grubo powyżej tysiąca. Nie jakieś przekładki osprzętów, tylko remont generalny silnika z mikrometrem w ręce. I wyłącznie motory BMW, Porsche V6 czy V8. Wątpię, czy jest ktoś w Polsce z większą wiedzą niż ten gość, jak poprawnie wykonać remont generalny takich jednostek.
"wały w BMW puchną" a "panewki uciekają".
Matale pod wpływem temperatury zwiększają lub zmniejszają swoją objętość. Czego nie rozumiesz. Jeżeli masz dwa takie same przylegające do siebie materiały, to pod wpływem temperatury będą rozszerzać się w takim samym tempie, lub innym jeżeli do stali przylega np. aluminium, miedź, etc. Więc albo masz temat kompatybilny, jak pisałem w poście wyżej, albo jedno ucieka przed drugim. Lub na odwrót.
To że jest to mierzone w tysięcznych i nazywane puchnięciem, to już nie wina wykładającego tylko wina tępego ucznia, który nie widzi w całości ironii.
@MIKUr1 jak nie chcesz namaczać w wannie tych wałów, to można palnikiem podgrzać :D Chopaki, ostatnio podgrzewali do pracy magisterskiej....człowieku na Jutubie będziesz królem, przecież rozkręcasz tam jakiś kanał. W sumie, to jeszcze nie widziałem szarlatana co by grzał wał i korby z mikrometrem w dłoni. Wyświetlenia czekają ;) Tylko patrzeć, jak podłapią heńkowy pomysł, "wał i korba prosto z rożna" - i kasiora leci z wyświetleń.
Tylko pamiętaj tantiemy heniovi na priva, będzie spółka ;)

(Człowieku 10% forum będzie teraz grzało wał i korbę - heniek za dobrze zna życie :D:D ) (wystarczy, że ktoś ma pod ręką wał, korbę z panewkami, palnik, mikrometr, średnicówkę i 10 minut czasu, plus pirometr do pracy magisterskiej)
Jeszcze musisz wagon chleba zjeść Mikur ;) niewdzięczniku.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Najlepszym przykładem tego o czym pisze Heniek jest bimetal.

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Wyświetl załącznik 57880

Ze zdjęć wnioskować to nie do końca jest sens, ale z pierwszego postu wygląda mi na zużycie zmęczeniowe (na górnych korbowodowych) + problemy ze smarowaniem.
Ze zdjęć z postu #25 na problemy ze smarowaniem.
Zakładając oczywiście, że miałeś prawidłowe luzy montażowe.
Te z wpisu #25 mierzyłeś luz przed złożeniem?
Bo rozumiem, że te 0.05mm to jest już na tych wytartych?

Silnik jest coś mocniej doprężony względem fabryki, głowica/blok dużo zbierane było?
Te z wpisu #25 mierzyłem już plastelina przed montażem /złożeniem wszystkiego. I wychodziło właśnie 0.015. Z głowicy zeszło 0.10 a z bloku to samo. Z tym że, te panewki z 25 wpisu Zestaw łożysk korbowodu KOLBENSCHMIDT 77965600
Założyłem które z numerów schematu bmw sinika nie widniały.
NA starych panewkach były wybite numery 777 i 774 według tych numerów kupiłem i założyłem
ks 77944600

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jeszcze raz - jakie Ty miałeś pasowanie na plastelinie na tych panewkach z postu 25? Ale co ma głowica i blok do pasowania panewek?

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Te z wpisu #25 mierzyłem już plastelina przed montażem /złożeniem wszystkiego. I wychodziło właśnie 0.050. A z głowicy zeszło 0.10 i z bloku to samo. Z tym że, te panewki z 25 wpisu Zestaw łożysk korbowodu KOLBENSCHMIDT 77965600
Założyłem które z numerów schematu bmw sinika nie widniały.
NA starych panewkach były wybite numery 777 i 774 według tych numerów kupiłem i założyłem
ks 77944600
Jeszcze raz - jakie Ty miałeś pasowanie na plastelinie na tych panewkach z postu 25? Ale co ma głowica i blok do pasowania panewek?
Źle opisałem. 0.050

Do góry Bottom