• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia 1.6 TDI niskie ciśnienie oleju.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Witam! . Pojazd to Octavia 1,6 TDI z 2013 roku, silnik CAYC. Ciśnienie oleju mierzone na wyjściu do czujnika ok 0,1 bar - komunikat na desce. Jednocześnie ciśnienie na przewodzie smarowania turbiny; 1,4 bar- ok. Na razie rozeznaję temat, gdyż auto jest w jakimś innym warsztacie ( już drugim) i nie rozwiązali problemy. Z tego co klient przez telefon powiedział to z tym problemem przejechał już 20 kkm.
Poprzedni warsztat :
- wymienił pompę
- rozwiercił jakiś kanał w magistrali
- sprawdził magistralę ( cokolwiek to znaczy)
- sprawdził panewki główne i korbowodowe- OK
- poddał się
Ktoś spotkał się z takim problemem , są jakieś newralgiczne punkty do weryfikacji ??. Mam jedno podejrzenie ale nie chcę sugerować nic. Temat śliski ale ze względów prestiżowych zastanawiam się czy go nie wziąć.

J.A.G

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Augustów
Jeśli w innych punktach ciśnienie faktycznie jest to przy czujniku musi być coś w kanale olejowym przytkane. Może ta oliwa longlife się nadpalila i przytkało koksem. Gdzie jest ten czujnik podstawa filtra, blok czy głowica?

PollyX2

Nowy
Punktów
0
Miasto
Czerwionka-Leszczyny
Witam, miałeś może kogoś z podobnym problemem? sam szukam rozwiązania tego problemu, dół mam ok a ciśnienie potrafi spaść na 0.3,żeby po jakimś czasie znowu było ok.

Do góry Bottom