• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia 2.0 tdi 140KM DPF?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Witam,
Mam problem z silnikiem z octavi 2012 2.0 TDI 140 KM. Ostatnio obserwuje w nim ze czesto silnik przechodzi w tryb wypalania DPF. Podwyższone obroty na biegu jałowym. W tym czasie obserwuje też delikatnie nie równą pracę silnika (szarpanie) choć obroty nie falują. Po ruszeniu auto lubi pluścić niebieskiego bąka. Po przeprowadzeniu auta 4-5 km przy obrotach ok 2200 obroty wracają na położenie normalne i nic się nie dzieje. Najciekawsze w tym wszystkim jest to że auto wypala dpf po trasach długich tak jakby tylko po mieście jeździło. Obserwuje to od około tygodnia. Wcześniej nie było takiego problemu. Proszę o jakieś sugestie i wskazówki co sprawdzić i od czego zacząć. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Moze kończyć sie dpf. Moze któryś wtrysk podlewa i auto kopci a dpf to łapie. Wrzuć korekty wtryskow. Silnik masz juz na CR?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Tak silnik jest na CR. Sprawa tak jak pisze bo wrocilem autem z trasy 80 KM ciagle mial wysokie obroty a rano po przejechaniu 300 metrow zaczął znów wypalać DPF. Dlatego mnie to zaniepokoiło. Tak samo jak to dymienie którego wcześniej przy tym nie było :-/

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Czyli najlepiej wypalic go komputerem czy przeciagnac konkretnie utrzymujac 3000 obrotów? Pytanie może niskich lotów ale z CR i DPF to moje pierwsze spotkanie

I przy okazji jak wygląda procedura wypalania dpf przez komputer? Możecie mi to mniej więcej streścić?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mozesz zastosowac dodatek do paliwa wspomagajacy wypalanie sadzy,jest skuteczny, jesli jednak filtr jest wypelniony spopielonym dziadostwem to nic tego typu nie pomoze.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Jak masz warunki to zdemontuj przelej go środkiem do piekarnika lub kominka i przeplucz woda. To tak doraźnie bo jak problem z silnikiem to problem wroci

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
tak. parametry pracy silnika. akurat mam vwp b6 z tym samym silnikiem. 3 wtrysk kaput a pozostale trzymaly sie na slowo honoru. ktos tam grzebal i to pieknie bo kata brakuje

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
poczekaj odpisze z tel

.

korekty bliskie zeru powinny byc. musisz zrobic jeszcze test przelewowy

Załączniki

• P_20170405_190614_1_p.jpg
    P_20170405_190614_1_p.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 25

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Czarowac to możemy z fusów po porannej kawie. Komp, podgląd parametrów rzeczywistych i będziesz wiedział. Równie dobrze może być trafiony czujnik różnicy cisnien, przewód czujnika, czujnik temp spalin i milion innych rzeczy....

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Bez temperatury po przejechaniu 300 M pdf się nie wypala on niewoe co się dzieje tylko coś przeczytał na jakimś forum

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Jestem samoukiem. Duzo wiem ale ciagle sie ucze. Tak jak pisalem z dpf to moje pierwsze starcie. Dlatego pytam.

Wiem ze po przejechaniu 300m i bez temperatury sie nie wypala. Nie nie przeczytalem czegos na jakims forum. Nie wiem dlatego pytam. Jak s2ławek wiesz to powiedz, podpowiedz co zrobić. Nie pracuje w zawodzie mam skończone technikum mechaniczne które wiadomo że nic nie daje ale ucze się na własną ręke. Tak więc pytam doświadczonych mechaników o pomoc.

Ostatnia edycja:

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Koledzy napisali diagnostyka i umiejętność analizy parametrów.
Tak na marginesie ty od początku sugerujesz dpf poczytaj co napisałeś a nawet niewiesz że jak jest wypalanie to jest informacja o tym
na desce

Do góry Bottom