• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej w wydechu. Audi a6c6

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Witam, mam taki problem z Audi A6C6. No więc mam taki problem ze w wydechu zbiera się olej co powoduje plamy pod silnikiem. No więc tak jakoś 3 miesiące temu było robione uszczelnianie silnika oringi na wale, na pokrywach zaworu itd. Była też regenerowana turbina. No i tak na początku myślałem że to wina regeneracji turbiny że turbina bierze olej itd. Oddałem turbine ponownie na sprawdzenie - gwarancje. No i tak w warsztacie co regenerowali turbine powiedzieli ze wszystko jest z nią w porządku. Myślę dobra, zobacze czy dalej olej będzie wyciekał. Dzisiaj postawiłem auto na parkingu po jeździe i dalej jest plama. Ktoś może z was miał podobny problem? Co to może być? Odma? Dodamy tylko ze EGR nie mam, mam zaślepiony i wyłączony. To odma może być wadliwa? Auto to Audi a6c6 3.0TDI BMK. Odma jeszcze nie była ruszana, a samochod jest z 2005roku.

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Jutro umawiam się na wymianę odmy. Jeśli turbina była robiona dwa razy i sprawdzana a nic nie wykazało to tylko zostaję odma lub motor do remontu. Okaze się po wymianie odmy.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Jutro umawiam się na wymianę odmy. Jeśli turbina była robiona dwa razy i sprawdzana a nic nie wykazało to tylko zostaję odma lub motor do remontu. Okaze się po wymianie odmy.

ale dlaczego silnik ma być do remontu?
może nie znam się na najnowszej technice i inżynierowie coś nowego wymyślili :) ale ten olej pojawia się PRZED silnikiem.

czy po zrobieniu cieknącej turbiny spuszczałeś olej z dolotu? czyściłeś go? jeżeli tak to co i kiedy robiłeś?
czy sprawdzałeś jak wygląda bezpośrednio sam wylot powietrza z turbo? czysto czy jest olej w zimnej stronie?
czy odma wali olejem?

musisz znaleźć miejsce gdzie olej się przedostaje albo nadal tyle go tam jest, że ciągle ścieka.

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
To co na filmiku to olej przed sprawdzeniem drugi raz turbiny. Bo pierwsza regeneracja byla 3 miesiace temu (12miesiecy gwarancji) Mechanik powiedzial ze coś poszło nie tak z wcześniejszą regeneracja i żebym oddał z powrotem do sprawdzenia. No i tak oddałem tą turbine i serwis powiedzial ze turbina jest w jak najlepszym porządku ze to wina odmy, egr a nie turbiny. W wtorek odebrałem turbine zawiozłem do montażu w piatek samochod odebrałem, a dzisiaj niedziela i jest plamka pod autem. Mechanik miał wszystko poczyscic ale co dokładnie czyścił to nie wiem czy podwozie samochodu czy caly dolot. Nie mam pojęcia.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
To co na filmiku to olej przed sprawdzeniem drugi raz turbiny. Bo pierwsza regeneracja byla 3 miesiace temu (12miesiecy gwarancji) Mechanik powiedzial ze coś poszło nie tak z wcześniejszą regeneracja i żebym oddał z powrotem do sprawdzenia. No i tak oddałem tą turbine i serwis powiedzial ze turbina jest w jak najlepszym porządku ze to wina odmy, egr a nie turbiny. W wtorek odebrałem turbine zawiozłem do montażu w piatek samochod odebrałem, a dzisiaj niedziela i jest plamka pod autem. Mechanik miał wszystko poczyscic ale co dokładnie czyścił to nie wiem czy podwozie samochodu czy caly dolot. Nie mam pojęcia.
(No to ja już Ci mówię, że czyścił, to oczami. Tyle co upuścił oleju pokazane na telefonie, to pewnie było całe jego czyszczenie. Więc chyba to jest najistotniejsza informacja ze wszystkich że "miał poczyścić a co dokładnie czyścił to nie wiesz")
Automatyczne połączenie postów:

Czyścił, podłogę u siebie na stanowisku, szmatą i wyzywał, że mu zajebałeś olejem i musi czyścić teraz.

W sumie, to to zmienia postać rzeczy. Weź jeszcze ten samochód przegoń po "autostradzie' na 4, 5 biegu. I dopiero tę odmę wymieniaj.

Tylko żeby potem nie było info. w teleexpressie, o rozbieganym silniku i płonącym pojeździe. Więc z głową. Jeździć obserwować.

Ostatnia edycja:

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
(No to ja już Ci mówię, że czyścił, to oczami. Tyle co upuścił oleju pokazane na telefonie, to pewnie było całe jego czyszczenie. Więc chyba to jest najistotniejsza informacja ze wszystkich że "miał poczyścić a co dokładnie czyścił to nie wiesz")

Czyścił, podłogę u siebie na stanowisku, szmatą i wyzywał, że mu zajebałeś olejem i musi czyścić teraz.
Myślisz że może tak być? I teraz zlatuje olej?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
W sumie, to to zmienia postać rzeczy. Weź jeszcze ten samochód przegoń po "autostradzie' na 4, 5 biegu. I dopiero tę odmę wymieniaj.

Tylko żeby potem nie było info. w teleexpressie, o rozbieganym silniku i płonącym pojeździe. Więc z głową. Jeździć obserwować.
Myślisz że może tak być? I teraz zlatuje olej?
Może tak być.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
a dzisiaj niedziela i jest plamka pod autem.

No to cała ta afera przez plamkę oleju na podłodze...

Nie wiesz skąd ci leci, jakiś przeciek czy coś innego. Do tego nic nie sprawdziłeś. Rozkręć, zajrzyj a nie każesz robić turbinę i odmę wymieniać bo olej kapie

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Może tak być.
Niedawno wróciłem z przejażdzki takiej ostrej. Po przyjeździe na parking przy odkręcaniu korka wlewu nic nie syczy korek odkręcił się normalnie. Nie ma jakiegoś ciśnienia a jakby odma padła to by był problem z odkręceniem czy bagnet by wywalało. Zobacze rano, czy coś jest pod samochodem i dam znać. Myślisz żeby dać do innego mechanika żeby wyczyścił to dobrze?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Niedawno wróciłem z przejażdzki takiej ostrej. Po przyjeździe na parking przy odkręcaniu korka wlewu nic nie syczy korek odkręcił się normalnie. Nie ma jakiegoś ciśnienia a jakby odma padła to by był problem z odkręceniem czy bagnet by wywalało. Zobacze rano, czy coś jest pod samochodem i dam znać. Myślisz żeby dać do innego mechanika żeby wyczyścił to dobrze?
Chyba będziesz widział, czy plamka jest mniejsza i się "przeczyszcza układ" czy jest większa lub taka sama i warto szukać mechanika.

Dwa razy turbinę ściągali i dalej cieknie. Soolider, czyli warsztat poświęcił na to 2 razy iks czasu godzin, a my nie widząc tego "mamy Ci pomóc". Paproki i tyle skoro nie wiedzą skąd jest wyciek, bo każą Ci drugi raz ściągać turbo i oddawać na gwarancji. Ci z turbo mówią, że wszystko jest ok. No to ludzie kochani.
Może jak zakładają turbo to leją olejem gdzie tylko się da. W sumie to ch. wie.
Przepal to i zmień mechanika. Tylko czy następny nie będzie jeszcze gorszy.

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Sprostowanie. Samochod trafił do innego warsztatu. Bo jak leciało tak leci z dolotu. Mechanik z innego warsztatu stwierdził że turbosprezarka jest źle zregenerowana wysłał mi filmik jak turbosprezarka się już zaciera. Turbosprezarka pojechała w piatek do innej firmy która regeneruje " KRYMAR w Białymstoku" na sprawdzenie i ponowna regeneracje. Mam dostać opis co w danej turbosprężarce było źle i mam jechać do firmy o zwrot kosztów. Dodam tylko ze profilaktycznie zostanie wymieniona odma jak już turbosprezarka jest wyciągnięta...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Sprostowanie. Samochod trafił do innego warsztatu. Bo jak leciało tak leci z dolotu. Mechanik z innego warsztatu stwierdził że turbosprezarka jest źle zregenerowana wysłał mi filmik jak turbosprezarka się już zaciera. Turbosprezarka pojechała w piatek do innej firmy która regeneruje " KRYMAR w Białymstoku" na sprawdzenie i ponowna regeneracje. Mam dostać opis co w danej turbosprężarce było źle i mam jechać do firmy o zwrot kosztów. Dodam tylko ze profilaktycznie zostanie wymieniona odma jak już turbosprezarka jest wyciągnięta...
Tak jak pisałem, że regeneracja, to była szmatą na zapleczu.

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Tak jak pisałem, że regeneracja, to była szmatą na zapleczu.
Tak, dokładnie. Tylko ciekawe czy poprzednia firma będzie skora do oddania pieniążków, 3 razy wyciągana turbosprezarka to też duże koszty bo nie ukrywam że dużo roboty jest przy tym. Nie chcę zwrócenia kosztów demontażu tylko samej regeneracji, ale zobaczę co powiedzą jak pojade do nich z papierami z obecnej firmy. Przecież to 3 miesiące od regeneracji a tydzień od oddania do nich na gwarancję.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Tak, dokładnie. Tylko ciekawe czy poprzednia firma będzie skora do oddania pieniążków, 3 razy wyciągana turbosprezarka to też duże koszty bo nie ukrywam że dużo roboty jest przy tym. Nie chcę zwrócenia kosztów demontażu tylko samej regeneracji, ale zobaczę co powiedzą jak pojade do nich z papierami z obecnej firmy. Przecież to 3 miesiące od regeneracji a tydzień od oddania do nich na gwarancję.
Wymyślą, że podczas transportu się musiała uszkodzić, albo inne bzdury...bo oni przecież zgodnie ze sztuką wszystko zrobili.
Uczysz się na błędach.

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Wymyślą, że podczas transportu się musiała uszkodzić, albo inne bzdury...bo oni przecież zgodnie ze sztuką wszystko zrobili.
Uczysz się na błędach.
No zobaczymy co oni powiedzą. Myślę że taka firma jak Krymar z Białegostoku ogarnie dobrze temat i zrobią jak należy. Ja nie rozumiem fenomenu takich serwisów jak to można brać kase za coś co jest źle zrobione i jeszcze gadac ze wszystko jest ok. Myślę że poprzednia reklamacja skończyła się na rozkręceniu, skręceniu i wyważeniu wirnika. Trafna Twoja diagnoza była, wróżyłeś z kuli? :D

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Trafna Twoja diagnoza była, wróżyłeś z kuli? :D

raczej z doświadczenia.
chyba większość regeneracji to przetarcie szmatą i popryskanie srebrzanką, żeby ładnie część wyglądała.
naprawdę ciężko znaleźć zaufaną firmę która robi DOBRZE, a nie ekonomicznie. czasami są fajne kwiatki w stylu: silnik po degeneracji kosztujący mniej od zamontowanych części.

zaciski hamulcowe z latającym tłoczkiem, cieknące na dzień dobry przekładnie kierownicze, wyjące skrzynie, pozacierane silniki, niedmuchające turbiny to standard.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
No, właśnie drugi2 nie z doświadczenia.
Umiem myśleć, jak PaprokService i przewidywać jego ruch.

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
raczej z doświadczenia.
chyba większość regeneracji to przetarcie szmatą i popryskanie srebrzanką, żeby ładnie część wyglądała.
naprawdę ciężko znaleźć zaufaną firmę która robi DOBRZE, a nie ekonomicznie. czasami są fajne kwiatki w stylu: silnik po degeneracji kosztujący mniej od zamontowanych części.

zaciski hamulcowe z latającym tłoczkiem, cieknące na dzień dobry przekładnie kierownicze, wyjące skrzynie, pozacierane silniki, niedmuchające turbiny to standard.
Nie, po prostu na niczym tak dobrze się nie znam, jak na ludziach.
Zmiana mechanika była najlepsza decyzją. Ponieważ ten mechanik przed wyjeciem turbosprezarki sprawdzil ją, a nie jak poprzedni wyjął i na reklamację. Wysłał mi filmik że turbosprezarka staje i nie ma sensu oddawać na reklamację ponieważ oni i tak już lepiej nie zrobią. Zaśmiał się i mowil ze miał już styczność z ta firma ze oddal do nich 2 razy na regeneracje i dwa razy byly problemy. Gdy zadzwoniłem do niego to mowil ze pod żadnym pozorem nie jezdzic samochodem gdy olej jest w dolocie bo narobię sobie większych szkód a samochodem w automacie tego nie zatrzymam (rozbieganie) Co do wpisu Drugi2 mi się zdaje ze tak było, że została wypiaskowana i złożona aby wyglądała na robioną. Zastanawia mnie tylko co oni powiedzą gdy przyjade z papierami co zrobili nie tak

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Pisałem Ci żeby nie było w Teleexpressie wzmianki o pożarze samochodu na autostradzie.
I TEGO MECHANIKA SIE TRZYMAJ!

Do góry Bottom