• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oleje Mannol

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Dzisiaj bedac w hurtowni zauwazylem na półce oleje marki "MANNOL" i szczerze nic o nich nie wiem za bardzo i nie wiem co o nich myslec, cena jest bardzo atrakcyjna, spelniaja specyfikacje producentow aut, gdzie tkwi haczyk?

P

PogotowieSamochodoweUK

Pewnie w bazie oleju, musial bys charakterystyke pelna zarzadac i musza ci ja dac do kazdego oleju. Tam w niej porownaj na jakiej bazie syntetycznej jest olej, dowiedz sie ktora baza to ktora i ile kosztuje i bedzie wiadomo;)

Ardeca-Oil

Uczestnik
Punktów
5
www.4automotive.eu
Witam
Po pierwsze nie posiadają norm tylko spełniają .Po drugie zobacz kartę charakterystyki - wiem ,że nie wszystkie nawet mają i niechętnie się nimi "chwalą".Mają najniższe TBNy ze wszystkich marek olejowych. Ponadto produkt wcale nie jest niemiecki tylko litewski lub rosyjski w zależności od produktu.
Nie będę się rozpisywać na temat baz olejowych ale z tamtego regionu - są.....ale najtańsze.
Tyle .
W kwestii doradztwa - chętnie pomogę

P

PogotowieSamochodoweUK

No to dziwne.... wydawalo mi sie ze przepisy unijne nakazuja zapoznac klienta na jego prosbe z charakterystyka pelna danego plynu/oleju?
Czy sie myle? W UK kazdy sklep na zyczenie przedstawia ''karte znamionowa'' danego oleju bo producenci im takowe dokumenty dodaja do produktu.

S

S-LINE

co misiek byles dzis u sekuly??? mannol to niezly babol :D sprobowalem raz i przy minus 5 hydrosy graly przez 30secund :eek: po zmianie oleju wszystko sie uspokoilo tanie mieso psy jedza :D

Ardeca-Oil

Uczestnik
Punktów
5
www.4automotive.eu
Owszem, może w UK tak jest ale polski dystrybutor mannola ma takie karty jakby pisane były na kolanie....nawet i błędy ortograficzne się zdarzają. A parametry....Tbn na poziomie 5 to miał kiedyś polski Selektol Super Plus , jeśli ktoś taki olej pamięta....

P

PogotowieSamochodoweUK

Czyli jeden wielki walek z tymi olejami....
Sluchaj jak jestes znawca olejow (bo brzmisz jak bys kumal to i owo lepiej niz my) powiedz co sadzisz/wiesz o Liqui Moly, Motul, Mobil, Comma, Quantum Platinum, Castrol.

Ja wg moich testow do prywatnego auta nie wleje juz nic oprocz Motul, ale moze jestem w bledzie?

Ardeca-Oil

Uczestnik
Punktów
5
www.4automotive.eu
Witam.
Zabrzmiało to prawie jak wyzwanie ale jak sam wiesz, jest to temat rzeka.Zajmuję się branżą olejową od prawie 10 lat.Byłem i pracownikiem producenta jak i zajmowałem się bezpośrednio sprzedażą, szkoleniami warsztatów, dystrybutorów etc.etc.
Kiedy ktokolwiek mnie pyta - który jest lepszy albo najlepszy?- nigdy nie powiem wprost.
Po pierwsze ...na świecie jest tylko sześciu producentów bazy olejowej.Zarejestrowanych firm olejowych jest ponad 340. Wszystkie te firmy korzystają z tych samych baz. Ewentualne różnice biorą się tylko i wyłącznie z dodatków i jakości zakupionej bazy.
Potentatem w skali świata - jeśli chodzi o dodatki jest amerykański Lubrizol. Ponad 80% całej produkcji kupuje od nich bazy.Kolejne różnice biorą się jeszcze z ilości dodatków.Generalna formuła proporcji oleju to 85% baza- 15% - dodatki.
Jest dosłownie kilka firm, które stosują proporcje 73/27.Ma to swoje plusy ale i minusy.Ale nie o tym.

Generalnie , który lepszy....zawsze patrzę na kartę produktu.Pierwszym wyznacznikiem jest TBN- Total Base Number...im wyższy tym lepszy.To on mówi o jakości i żywotności bazy.Następnie temperatura krzepnięcia...ona mówi o tym,podobnie jak ciężar właściwy o tym , czy mamy do czynienia np. z prawdziwym syntetykiem czy półsyntetykiem blendowanym na syntezę.

To nie jest oczywiście wszystko, bo jeszcze mają znaczenie aprobaty, które olej posiada lun spełnia i oczywiście silnik do jakiego stosujemy produkt.,
Nie tak dawno Texaco jako pierwsze opatentowało wyrób oleju silnikowego na bazie olejów przepracowanych.Nie ma się tego co bać, bo właściwie odczyszczony olej zachowuje dodatki.Dodatki się nie starzeją. Jest to bardzo dobra alternatywa...w tej samej cenie co np. dotychczasowy syntetyk dostajemy produkt o tych samych parametrach lepkościowych ale np.z wyższym API.Tak jest np. w Ardeca OIl.Dotychczasowy syntetyk 5w40 czy też 5w30 był SM. W procesie oczyszczania i uwodorniania mamy w tej samej cenie produkt z API SN.

Reasumując- jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania - proszę o kontakt.
www.4automotive.eu jak sama nazwa wskazuje.

P

PogotowieSamochodoweUK

No ale ja np pytalem o motul. Z tego co mi wiadomo to jedyny olej ktory ma jedna rozlewnie i jednego producenta. Czy to prawda?

Ardeca-Oil

Uczestnik
Punktów
5
www.4automotive.eu
sprawdzę i jutro napiszę.z tego co wiem Francja z pewnością , ale chyba jest jeszcze coś w Hiszpanii i w Niemczech ale do końca za DE głowy nie dam

P

PogotowieSamochodoweUK

No ja np zamawiam tylko z francji w bankach po 25L. Ale doszly mnie sluchy ze motul to niemiecki produkt :D I ze nie mam pojecia co pisze mowiac iz to francja robi....

mobii

Początkujący
Punktów
0
Ja akurat jeżdzę na tych olejach ponad rok ,jedno auto zalane 10w drugie 15w i jest ok

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Dobra to ja bym chciała się o coś zapytać…. Można?
Przeszliśmy na Valvoline –co powiecie na ten temat Panowie
My zadowoleni klienci zadowoleni silniki czyściutkie ,popychacze cichutkie …

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Nie polecam osobiście Mannola, bo kliencie również sie skarżyli kiedyś na nie. My zalewamy Shella, Gulfa, Mobila1. A Valvoline coraz odważniej się szerzy w Polsce i chyba dobrze, bo korzystamy z ich preparatów i działają ok. Oleju Valvoline nie znam osobiście, ale opinie ma dobre i ma podobno jakieś innowacje. Ale na własnej skórze nie sprawdzałem.

Damian_Mannol

Początkujący
Punktów
1
Panie Sebastianie, dlaczego wprowadza Pan ludzi w błąd, ładnie to tak?

Co do tego czy oleje posiadają aprobaty producentów czy nie to radziłbym najpierw sprawdzić- posiadamy je na około 10 referencji produktów.
Np. http://sct-germany.de/freigaben/vwdtdi.jpg
Natomiast co do TBN-ów również polecam najpierw sprawdzić a później wypisywać herezje. Dla porównania Mannol kontra wasza wspaniała Ardeca

http://www.4automotive.eu/images/osilnikoweos/TDS EN - SYN-TEC DX 5W30.pdf
http://mannol.de/en/?action=accessory_chemical_preview&name=Diesel TDI 5W-30

Pozdrawiam i na przyszłość proszę nie wypisywać głupot na temat konkurencji.

S

S-LINE

panie Damianie to jak pan wytlumaczy zwykly przyklad:
-5 stopni celsjusza i na waszym oleju hydropopychacze graja przez 30 sekund???
-macie tez specyfikacje do MB 299.51 i na tym silniku tez slychac hydropopychacze przez dluzszy czas???
i teraz przejdzmy do meritum sprawy dlaczego po wymianie oleju np na lotosa nie ma takich klopotow???

Damian_Mannol

Początkujący
Punktów
1
Proszę mi powiedzieć jaki produkt i w jakim konkretnym aucie został zastosowany, bez takich informacji ciężko udzielić mi jakiejkolwiek odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Damian

S

S-LINE

ok jak jutro bede na warsztacie i bede mial dostep do dokumentacji firmy przekaze niezbedne informacje do weryfikacji:)

Ardeca-Oil

Uczestnik
Punktów
5
www.4automotive.eu
Witam Wszystkich
Witam Panie Damianie

Niestety nienawidzę na forum sprzeczać się i posługiwać jedynie frazesami dlatego też zmuszony jestem wykazać pewne nieścisłości w Pańskim porównaniu.Wiem,że możemy dyskutować i sprzeczać się ,całkowicie bez sensu bo i tak rynek pokaże kto ma racje ale.....

nie można porównywać ze sobą całkowicie dwa różne produkty.
1.Ardeca Dx 5w30 nie jest odpowiednikiem Mannola 5w30 TDI.
2.Norma 505.01 generalnie ma zastosowanie jedynie do lepkości 5w40 a nie 5w30.Vag zaleca tę lepkość do normy 505.01 .Lepkość 5w30 jest dedykowana dla dwóch innych czyli 506.01 i 504.507.
3.Nie mówię,że macie jako Mannol wszystko na niskich TBN ale niestety możemy porównać wszystkie karty ale zgodnie z odpowiednikami a nie na zasadzie tylko lepkości , bowiem siłą rzeczy oleje typu low emission wręcz muszą mieć niski TBN.
4.w odpowiedzi załączam linki do kart z aprobatami itp

Pozdrowienia od Ardeca. Belgijskiej Marki Premium.
Aha, niebawem w ofercie oleje estrowe 10w60 i 5w40.

http://www.4automotive.eu/images/osilnikoweos/TDS EN - SYN-TEC XL 5W40.pdf

Załączniki

• aproval 1.png
    aproval 1.png
    446,3 KB · Wyświetleń: 66
  • aproval 2.png
    aproval 2.png
    501,4 KB · Wyświetleń: 57
  • aproval 3.png
    aproval 3.png
    487,1 KB · Wyświetleń: 44
  • aproval 4.png