• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OPEL ASTRA 1.6 16v Potrzebuje pomocy

R3M3K

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pabianice
Brak
Witam mam opla astre z 96 silnik to 1,6 16 v. Potrzebuje rady ponieważ mam problem ze wrzucaniem 2(drugiego) biegu inne wchodzą bez zarzutu. Co może być spowodowane czy to wina skrzyni czy może tarczy sprzęgła? Proszę o pomoc.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Jesli czworka wchodzi ladnie to mozesz miec uszkodzony synchronizator w skrzyni, objawia sie on zgrzytaniem przy wrzuceniu biegu ( w twoim przypadku 2)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Usuń luz na sworzniu wodzików biegów tuż nad skrzynią i będzie dwójka wchodzić jak trzeba. Wyjmij wybierak wywal sworzeń a następnie rozwierć wiertłem ósemką łapę przegubu i wstaw śrubę też ósemkę skręć i skontruj.
jak znajdę link jak to wygląda to wrzucę:)

toobad

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Zakopane
ludo44 ma racje sprawdz jeszcze luz na lewarku w aucie jak będzie nadmierny to są zestawy naprawcze , jak wszystko bedzie dobrze to jeszcze wyregulować można .

R3M3K

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pabianice
Brak
Dzieki panowie za rade. Autko sprawuje sie swietnie tylko wlasnie ta mala usterka. A czy moze byc to spowodowane tym ze czasem zamiast 2 wchodzi bieg 4

krupek

Początkujący
Punktów
4
Witam,
Podłącze się do tematu , bo problem podobny. Dotyczy natomiast astry h, 1.7 2008 rok. Pojawił się opór przy zmianie biegów. Niskie wchodzą ciężko, szczególnie jedynka. Wyższe biegi, 4, 5 , już zupełnie normalnie. Przy redukcji na 2 lub ruszaniu znów jest opór. W sumie jeżdżę tak już od jakiegoś czasu i nie wiem, czy się tym przejmować. Nie pogarsza się w zasadzie, myślę o oddaniu auta do mechanika, ale wolę skonsultować, żeby wiedzieć czy może być to duży koszt. Dziękuję

hermank

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Podłącze się do tematu , bo problem podobny. Dotyczy natomiast astry h, 1.7 2008 rok. Pojawił się opór przy zmianie biegów. Niskie wchodzą ciężko, szczególnie jedynka. Wyższe biegi, 4, 5 , już zupełnie normalnie. Przy redukcji na 2 lub ruszaniu znów jest opór. W sumie jeżdżę tak już od jakiegoś czasu i nie wiem, czy się tym przejmować. Nie pogarsza się w zasadzie, myślę o oddaniu auta do mechanika, ale wolę skonsultować, żeby wiedzieć czy może być to duży koszt. Dziękuję
Ja co prawda w vectrze, ale przy podobnym problemie , mechanik przesmarował linki zmiany biegów i wyregulował je. Poprawa znaczna :)

Do góry Bottom