• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra h 1.7 CDTI 2005 Drgania kierownicy.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Witam serdecznie,

zauważyłem że przy prędkości powyżej 110 km/h pojawiają się drgania kierownicy (dygotanie lewo prawo). Poniżej tej prędkości kierownica jest nie drga w widoczny sposób. Przy prędkości 120km/h, po puszczeniu kierownicy, widać jak odchyla się w lewo i w prawo o około 5 stopni, w tym czasie samochód porusza się prosto.

Trzymanie kierownicy nie niweluje tego problemu.

Mam wrażenie że również podczas hamowania można wyczuć drganie kierownicy ale nie na takim poziomie jak przy prędkości 120km/h.

Jakieś dwa miesiące temu wymieniałem opony, myślałem że ma to z tym związek więc dwa tygodnie temu byłem na ponownym wyważaniu (w innym warsztacie) jednak problem nadal występuje.

Jestem posiadaczem samochodu od niedawna (jakieś 3 miesiace). Wydaje mi się że na początku ten problem nie występował.

Gdzie może leżeć przyczyna drgań oraz w jaki sposób można ją diagnozować?

Serdecznie dziękuję. ;)

Batronix

Bywalec
Punktów
3
Krzywa felga, chociaż powinno wykazać na wyważaniu kół. Luz na maglownicy, krzywe tarcze hamulcowe, złe opony (masz nowe czy używane ?), wybite koncowki drązkow kierowniczych, zła zbieżność. Problem który opisujesz najbardziej wydaje mi się ze złym wyważeniem kół, ale skoro to robiłeś to już nie wiem. Ja bym jeszcze raz spróbował je wyważyć w innym miejscu.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Właśnie na tym drugim wyważaniu mówili że jedna felga z przodu i z tyłu jest krzywa.
Opony są nowe.
Co do zbieżności to jedzie prosto, nie ściąga na boki.
Wydaje mi się że luzów nie m ale jestem jeszcze zielony szczawik w tych sprawach :D.

Serdecznie dziękuje ;)

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Dziś byłem u kolejnego wulkanizatora i rozwiązaniem było właściwe wyważenie koła.
Poprzednio, najprawdopodobniej, zrobiono to niewłaściwie.
Przeprowadziłem kilka prób i kierownica ani drgnie :)

Serdecznie dziękuje za pomoc.

Do góry Bottom