• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra II 2.0 dti 2002 r - problem z brakiem mocy, obroty koło 1,5 cały czas

Punktów
0
Witam

Mam problem otóż autko sprawdzało się naprawde całkiem nieźle dobrze ponad rok, ostatnimi czasy po przejechaniu okolo 100km i po przerwie, mniej wiecej 10 minutowej, doszło do usterki,
Mianowicie
-obroty silnika na każdym biegu, już od zapalenia wskakuja na 1.5 tys obrotów i nic wiecej nie idą tak jakby gaz w ogóle nie istniał
- przy próbie gazowania na luzie też nic się nie dzieje
- samochód idzie rozpedzić do mniej wiecej 40 km/h
- dymi na czarno

na początku myślałem że jest to problem z turbiną ale bez turbiny raczej nie ma takich objaw, dodam że wcześniej miałem informacje że turbina jest "na wyczerpaniu" ..

samochód rozpedzałem do mniej wiecej 40 km i mimo wcisnietego pedała do deski nic, dodam że kontrolka silnika " samochód z kluczem" w momencie występowania tej usterki zapaliła się, wcześniej też się zapalała ale momentalnie gasła więc mówiąc kolokwialnie " nie przylożyłem do tego wagi", dodatkowo czarny dym, który wcześniej się nie pojawiał dodam iż wcześniej przy wyłączaniu silnika miałem zupełnie inny odgłos niż przy wyłączaniu go z usterką - może to brzmi dziwnie ale to słychać :)

Dodam że był taki moment gdy próbowałem kluczykiem sformatować komputer, że wszystko chodzilo normalnie, jakies 10 minut.

podejrzewam że problem może tkwić albo w turbinie lub w układzie EGR ale pewności nie mam, więc prosze o pomoc, dodatkowo czy przy takiej usterce można jeździć samochodem(czy nie popsuję się jeszcze bardziej) chodzi mi o transport

z góry dziękuję za wskazówki :)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Pompa wtryskowa do regeneracji, lepsza wersja może da się zrobić coś ze sterownikiem pompy ale ocenić musi ktoś kto się na tym zna.

Punktów
0
rozumiem, czy odpalanie w ogóle silnika jest bezpieczne? czy też przejechanie kilku kilometrów, czy można tylko zaszkodzić w ten sposób

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Możesz miec uszkodzony czujnik obrotów w pompie wtryskowej lub nastawnik dawki sie przytarl, także lepiej odrazu to napraw zanim sterownik pompy ci padnie...

Do góry Bottom