• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra II - silnik bierze olej

siosio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam.

Kupiłem Opla Atrę II 1.4 16V 90 KM na benzynie kilka miesięcy temu. Zaraz po zakupie został wymieniony rozrząd z pompą i paskiem wielorowkowym. Niedawno natomiast spostrzegłem, że spalił mi litr oleju (czy nawet ciut więcej) po 5 tyś. kilometrów. Zrobiłem diagnostykę spalin i wyszła poprawnie. Przebieg auta to 228 tyś km i był serwisowany w ASO - ma historię więc nie jest wyższy. Czy to normalne w Oplach przy takim przebiegu?

Od października będę musiał dojeżdżać 60 kilometrów w jedną stronę do pracy. Myślałem o założeniu LPG, a tu coś takiego.... Co najlepiej zrobić?

1/remont silnika - pełny, niepełny? - jakie jest ryzyko, że okaże się, że trzeba robić pełny remont ?
2/ założyć gaz mimo wszystko
3/ nic nie robić i jeździć dalej jakoś super ekonomicznie

Niby najrozsądniej jest zrobić remont silnika ale to są duże koszty - bo może się przecież okazać, że nie wystarczy tzw mały remont silnika ... Po za tym przy remoncie silnika powinno się wymieniać pasek rozrządu - a niedawno wymieniałem i głupio mi znów płacić za pasek... Oprócz tego, że silnik bierze dużo oleju nic się nie dzieje - ma moc, nie gaśnie.

Będę wdzięczny za dobre rady.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
2 setki na tysiąc kilometrów to niejeden Volkswagen zazdrości...
Zakładaj gaz i ciesz się jazdą.
A jaki olej zalany?

siosio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Olej mobil 0w40 - poprzedni właściciel też taki lał. Wcześniej miałem peugeot 306 1.4 i raz na 10 tys km dolewałem litr oleju. Warsztat gdzie zakładają LPG zwrócił mi uwagę, że coś dużo bierze mi olej to auto i żebym się zastanowił czy warto zakładać LPG... A na stacji kontroli pojazdów - gdzie robili mi diagnostykę spalin powiedziano mi, że w Astrach II nawet po 150 tyś powinno się robić remont silnika i że najlepiej zamiast o gazie pomyślał o remoncie ... I teraz nie wiem, co robić.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Moja opinia zakładać LPG i jeździć. Można ewentualnie zastosować inny olej ale tu są fachowcy którzy doradzą, ja się nie wypowiadam...

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Wlej 5w50 Mobil 1 ale nie z beczki i zobacz co bedzie sie dzialo.
Mialem taka astre z tym silnikiem, na Oplowskim po wymianie 5w30 musialem dokupowac pomiedzy wymianami 15kkm bo z 5 l brakowalo.
Po przejsciu duzo nie zostawalo ale zostawalo z banki 5l po wymianie i dolewkach.

Pierwsze kto wymyslil zeby lac 0w40, Opel zaleca 5w30, tego nie polecam, ponad litr/poltora na 15kkm spalal mi orginala za nim nie zmienilem.
Bedziesz srednio miesiecznie przejezdzal 2400km wiec juz po miesiacu zobaczysz ile pojdzie polecanego oleju.
Nie wiem jaka jest teraz cena banki o ile pamietam 4l w PL, cos mi swita ze ponad 250/270zl placilem, tyle wystarczylo na wymiane/dolewki i sporadycznie musialem kupowac 1l zeby cos tam dolac ale to po dlugotrwalej jezdzie np. z 1000km a noge mam ciezka i nie oszczedzalem auta.
Przy jedzie miejskiej/poza miejskiej wystaczyla banka.

Te silniki lubią olej nawet przy przebiegu 200 tys.

One lubia od wyjechania z fabryki :p jak pisalem wyzej o ile uzywa sie polecany przez Opla.
Co przerobilem na sobie.

Podjedz do dobrego gazownika i poleci Ci najlepsza dla tego silnika , tu kazdy moze chwalic swoja a ta moze byc kiepska w przypadku tej Astry.

Ostatnia edycja:

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Jak 5w kosztuje 100zł a 10w można kupić za 60zł to o czym mowa? Ten ori olej GM to taki syf że masakra.

siosio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
I chciałem zagazować ale warsztat od instalacji LPG mi powiedział, że to nie ma sensu - bo silnik szybciej mi się rozszczelni i skrócę tylko jego żywot. No więc jak mi to przyznali ludzie, którzy zarabiają na zakładaniu i serwisowaniu LPG - to chyba jednak nie ma sensu zakładać LPG w tym aucie ... I nie wiem znów co robić. Chyba zostanę przez najbliższe miesiące na benzynie i zacznę się rozglądać za .... innym autem albo silnikiem ... Czytałem trochę o żywotności silników benzynowych i wychodzi tak między 200-300 tyś km ... Jak spalę 0w40 (niedawno dolałem litr) - ten olej polecono poprzedniemu właścicielowi w ASO i zrobił na nim jakieś 150tyś km - to wymię sobie na 5w50

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zagazuj dziada, i nie przejmuj sie silnikiem. jak robisz 30 tys rocznie zarobisz na drugi silnik i jego wymiane.

Do góry Bottom