• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opel astra III 1.7 CDTI 101KM 2005r

KamilKap

Początkujący
Punktów
0
jaki olej? niby na liczniku 216tys przebiegu. pomocy

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
ładuj jakiś dobry pól syntetyk 200k to nie tak mało tylko lotosa nie nalej:confused:

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ja tam najszybciej leje to co podaje product z wyjatkiem kiedys klient rzyczy sobie inaczej lube stan silnika jest takie ze Nie ma sensual lac nic innego jak polsyntetyk

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Oej dobierasz do stanu zużycia silnika,jeśli nie ma wycieków dobierasz taką lepkość by powiedzmy nie brał więcej niż litr na 15tyś km.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Zapomniałem jeszcze dodać,że silnik nie powinien nie zużywać oleju prawie wcale,,smarowanie ostatniego pierścienia musi być.Jeśli firma powiedzmy zaleca olej 5W30to taki olej należy zastosować ,ale jeśli zużycie tego oleju będzie ponad w.w.normę,wtedy trzeba przejść na 5W40,5W50.Niestety trzeba wcześniej zorientować się w kwestii zużycia oleju przez dany silnik i dopiero zastosować indeks lepkości tzw.letni odpowiedni do stanu silnika.

Ja tam najszybciej leje to co podaje product z wyjatkiem kiedys klient rzyczy sobie inaczej lube stan silnika jest takie ze Nie ma sensual lac nic innego jak polsyntetyk
To nie do końca tak.Jeśli silnik posiada wycieki,to tak,ale jeśli nie to czasami tylko pełen syntetyk może poradzić temu,że silnik zużywa dużo oleju np.Castrol RS 10W60,naprawdę po zastosowaniu np.takiego oleju jego zużycie potrafi spaść nawet o 75%,nadaje się świetnie do silników lubiących oleje np.silniki Opla.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom