• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OPEL CORSA B 1.4i 8v

Punktów
0
Miasto
Wilkowice
Cześc ! Nazywam sie Adrian jestem włascicielem opla corsy 97r 1.4i 8v z (lpg od 2lat) od 4 lat. W ostatnio czasie spalanie mojej bryczki wzrosło do 14 litrów gazu /100km. nie wiem czemu tak sie dzieje nie wiem od czego powinienem zacząć. dodam jeszcze ze autko ma 207 tys przebiegu z tego 50tys z gazem robiłem w nim dwa razy rozrzad przy kupnie i rok temu to jakies 10 tys km temu oraz przy wale napedowym gdzies znajduja sie jakies koła zebate które na wale sa troche zdarte ale nie pzeszkadza to w jezdzie. spalanie wzrosło okolo 3 miesiace temu wczesniej max spalanie bylo do 9 litrow w czym moze byc problem ??aa i jak sie zagrzeje autko po jakims czasie jadac z ze stała predkscia swieci sie chcek engine taka pomaranczowa kontrolka kiedy ujmuja badz dodaje gazu ona gasnie pojawia sie tylko przy stałej predkosci a i jescze jedno jak jade na paliwie problemu z chek engine wogole sie nie pojawia. od czego mam zaczac aby problem ze spalaniem rozwiazac . dodam jescze ze jak załozyłem gaz spalanie srednei bylo w granicy 7.5 -8.5 l na 100 km.

prosze o jakąs porade .

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Pojedź na diagnostykę komputerową zobaczysz czemu CHECK świeci jeśli nie przeszukaj forum i gdzieś jest sposób na odczytywanie błędów metodą błyskową (robi się zworkę w gnieździe). Jeśli Problem znika na benzynie wina leży po stronie instalacji LPG.

wujaxd

Początkujący
Punktów
0
Taka diagnostyka na ogół kosztuje 50zł. Po pierwsze jak spalanie rośnie najlepiej zacząć od najtańszych rzeczy takich jak np. filter gazu który kosztuje 10zł znajduje się przy parowniku, od razu można zmienić jak już trzeba filtr paliwa i powietrza koszt nie duży a może pomóc. Sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza układ dolotowy. Gaz lubi również mieć dobrą iskre na świecy więc sprawdź jak wyglądają świece i czy nie mają za dużej przerwy. Nie pamiętam dokładnie czy ten silnik posiada rozdzielacz iskry na palcu czy elektroniczny ale jeżeli ma palec i kopułkę to sprawdź jak wygląda palec czy nie ma jakiegoś osadu na nim i czy węgliki w kopułce nie są upalone. Pozdrawiam.

Do góry Bottom