• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa D wyświetlacz GID

Marek65422

Uczestnik
Punktów
0
Witam . Jestem zainteresowany kupnem radia GID do mojego aut ale nie jestem pewien czy będę mógł go obsługiwać z radio TID, daję zdjęcia podglądowe a trzeba zakodować ten wyświetlacz ?

Załączniki

• Radio TID.jpg
    Radio TID.jpg
    45,7 KB · Wyświetleń: 4
  • Radio i wyswietlacz GID.jpg
    Radio i wyswietlacz GID.jpg
    119,2 KB · Wyświetleń: 5

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
nie jest.

wystarczy znać 4 cyfrowy kod i mieć tech2 lub opcom'a

Skoro potrzebny jest PIN, to znaczy że jest przypisany.
Zakupiony wyświetlacz musi być wylogowany. Jeśli nie jest, potrzebny będzie PIN z wyświetlacza i drugi PIN z auta. Mówiąc krótko, trochę zabawy. Oczywiście odpowiedni sprzęt będzie do tego potrzebny.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1654
zależy jakie funkcje były aktywne na nowym wyświetlaczu. Przykładowo termometr, komputer pokładowy, jakieś alarmy: temperatura, przepalona żarówka, języki
jeżeli masz tech2 lub opcom to możesz zmienić "kod indeksu" i uaktywnić różne funkcje. skasować, zmienić pin, wylogować, etc...
Podobno przy NOWYM wyświetlaczu potrzebny jest tech2. nie wiem, nigdy nie miałem nowego z fabryki :)

jeżeli wyświetlacz i radio w samochodzie będą miały inne kody będzie co chwilę się wyświetlał alarm albo nie będzie działać.

opcji jest kilka:
- kupujesz WYLOGOWANY wyświetlacz
- wyświetlacz i znasz 4 cyfrowy kod pin do zmian
- wyświetlacz i możesz odczytać pin programatorem z klipsem
- komplet wyświetlacz i radio

Marek65422

Uczestnik
Punktów
0
A jak kupie sam wyświetlacz GID i go zakoduje to bede mógł nim sterowac z kierownicy tymi przyciskami czy musi być tez to radio ?
Bo tak słyszałem ze moze działać ale nie wiem dokładnie czy wszystko bedzie

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1654
będzie normalnie działać bez radia.

bez radia ustawisz godzinę, zmienisz ustawienia komputera pokładowego, przełączysz "strony" na wyświetlaczu przyciskami na kierownicy.

ale bez oryginalnego radia NIE będzie żadnych napisów z radia i NIE wejdziesz w tryb serwisowy (test mode). chyba że masz radio na androidzie i podłączysz je pod can, plus do tego jakaś apka.

Marek65422

Uczestnik
Punktów
0
Zakoduję wyświetlacz i powinny działać ustawienia czy musiał bym coś samemu ustawiać tam zeby działało dobrze z kierownicy?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1654
a jaką miałeś poprzednio kierownicę? z guziczkami i pokrętłami? działało to na starym wyświetlaczu?
jeżeli tak to zadziała na nowym.

sprawdź tylko jaki indeks masz na starym wyświetlaczu. jest kilka typów: przed liftem, po lifcie, linear resistance, linear voltage, kierownica po lewej lub prawej, komputer pokładowy, coś tam jeszcze. ogólnie każdy typ wyświetlacza ma swoje kody- indeksy. ja tego nie ogarniam :) więc sprawdzam co było na starym i wybieram taki sam indeks na nowym. ale co ważne każdy typ wyświetlacza (tid, gid, cid) ma swoje indywidualne kody. czyli nie przepisuj kodu z tid do gid. trzeba szukać po internetach.

Do góry Bottom